Dieta Frantuzoaicele nu se ingrasa

/ / Modificat: 2013-07-04
Dieta Frantuzoaicele nu se ingrasa

Dieta Frantuzoaicele nu se ingrasa

Daca te-ai intrebat intotdeauna cum se face ca frantuzoaicele pot sa manance branza, unt, baghete si sa bea vin fara sa se ingrase, atunci lucrarea "French Women Don't Get Fat: The Secret of Eating for Pleasure" (Frantuzoaicele nu se ingrasa: secretul mancatului pentru placere), scrisa de frantuzoaica Mireille Guiliano, este o carte potrivita pentru tine.

French Women Don't Get Fat este de fapt o carte, nu o dieta, plina de invatamintele autoarei Mireille Guiliano, care detine si functia de director executiv la compania producatoare a sampaniei Veuve Clicquot.

Pe cand era adolescenta, autoarea a mers la scoala in SUA si s-a intors in Franta cu 10 kilograme mai grea, datorita portiilor mai mari si cantitatilor mari de dulciuri.

O data intoarsa acasa, si-a revenit la greutatea dinainte si a capatat o noua apreciere pentru mancarea, bautura si stilul de viata francez.

Premisa de la care porneste cartea este ca daca mananci doar alimente de calitate, in portii mici, si savurezi fiecare imbucatura, atunci ai sanse mari sa nu te ingrasi.

Fie ca e vorba despre ciocolata sau sampanie, mananaca incet, cu toate simturile, facand din fiecare masa o experienta placuta, in asa fel incat sa fii satisfacuta de portii mai mici de mancare delicioasa. Nici o mancare nu e interzisa, insa trebuie sa evbiti cu tot chipul portiile mari. Nu numeri caloriile, nu sari peste mese, doar controlezi ce mananci.

Nu este nicio solutie pentru slabirea rapida, nicio moda trecatoare: French Women Don't Get Fat este un plan de trei luni care ar trebui sa-ti "reseteze" corpul pentru intreaga viata, iar kilogramele in plus trebuie sa dispara incet si sanatos.

Multe persoane vor fi incantate sa auda ca acest plan nu include ore in sir petrecute la sala, ci presupune activitate fizica zilnica precum mersul pe jos. Autoarea le arata tuturor femeilor ca pot adopta stilul francez de a manca, bea si de a face miscare.

Ce poti manca

Planul incepe cu doua zile in care poti consuma doar supa de praz, urmate de o perioada in care mananci carne slaba sau peste, legume si un fruct la masa. In aceasta etapa, este indicata pastrarea unui jurnal alimentar pentru a identifica de unde provine excesul de calorii. "Poti sa mananci in continuare ce vrei, doar ca nu atat de mult sau de des" spune Guiliano.



Dupa ce isi monitorizeaza dieta, doritorii sunt sfatuiti sa inceapa sa faca mici ajustari la obiceiurile lor alimentare, cum ar fi sa bea mai multa apa pentru a elimina toxinele.

Guiliano descrie stilul de viata al frantuzoaicelor, care conduce la o silueta subtire fara vina sau negare. Ea ofera o abordare pozitiva a controlului greutatii, ce include vinul, ciocolata si painea alba. Ii incurajeaza pe cititori sa se bucure de mancare si de bautura, pastrand portiile sub control. Ingredientele proaspete si de sezon sunt recomandate.

Guiliano recomanda mancarea unei mari varietati de alimente sanatoase pentru a fi satisfacut fara a te simti privat de ceva. "Mancarea acelorasi alimente este un obicei nesanatos" sustine autoarea.

Iti e pofta de ceva dulce? Ia cateva inghitiuri dintr-un dulce care iti place. Iti place vinul? Limiteaza-te la un pahar. Redu in timp portiile de mancare, in asa fel incat corpul tau sa nu realizeze ca mananci mai putin.

Este inevitabil sa existe si "scapari" de la dieta, asa ca Guiliano recomanda consumarea iaurtului. "Iaurtul este mancarea perfecta, plina de calciu, iar frantuzoaicele manaca 1-2 portii pe zi, mai ales dupa o seara in care ai exagerat, este micul dejun perfect" spune autoarea.

Cum functioneaza

Premisa fundamentala a cartii French Women Don't Get Fat este sa inveti sa te bucuri de placerea mancarii delicioase, intr-un mediu relaxant.

"Trei imbucaturi de mancare sunt suficiente ca sa te bucuri cu adevarat de ea" spune Guiliano. Aseaza-te, relaxeaza-te, mesteca pe indelete si mananca fara a te lasa distrasa te televizor, carte sau calculator.

Ce spun expertii

Mai intai, trebuie spus ca si frantuzoaicele se ingrasa, iar rata obezitatii in Franta este in crestere, sustine Katherine Tallmadge. "French Women Don't Get Fat, ca multe alte carti de diete, este un amestec frustrant de observatii reale, stiinta nesustinuta de studii si pura speculatie".

Tallmadge, consilier nutritionist in Washington, D.C., subliniaza ca Guiliano nu este nutritionista si isi bazeaza sfaturile pe propriile experiente din Franta.

Unele recomandari ale cartii French Women Don't Get Fat sunt foarte potrivite, cum ar fi are cea de a merge mult pe jos, sau de a manca supa de legume – expertii sustin ca aceasta limiteaza cantitatile de alte alimente pe care le mancam. Cu toate acestea, Tallmadge noteaza ca nu exista descoperiri stiintifice care sa confirme faptul ca supa de praz are o calitate magica ce duce la topirea grasimilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diete de slabit Dieta

Articole recomandate

Citeste si despre