A devenit mama dupa ce a facut un transplant de uter, primit de la o femeie care si-a pierdut viata

/ / Modificat: 2020-01-15
A devenit mama dupa ce a facut un transplant de uter, primit de la o femeie care si-a pierdut viata

Benjamin Thomas Gobrecht este un copil sanatos care a venit pe lume prin cezariana la Spitalul Universitar din Pennsylvania, (Statele Unite), in noiembrie 2019. Ar fi fost un bebelus ca oricare altul, dar pentru mama sa a fost cea mai mare bucurie a vietii, pentru ca s-a chinuit mult pana sa-l tina in brate. 

Jennifer Gobrecht, 33 de ani, s-a nascut fara uter si a crezut ca nu va putea avea niciodata copii. In urma cu doi ani a facut transplant de uter, organul fiind primit  de la un donator decedata. 

Un transplant revolutionar

S-a intamplat in decembrie 2018 cand stiinta ne-a surprins din nou: primul copil din lume nascut dupa ce mama sa facuse transplantul de uter, primit de la o femeie decedata. Interventia a vut loc in Brazilia.

Si acum este vorba din nou despre aceasta tehnica revolutionara, care acum cativa ani era, practic, de neconceput.

Medicii care au realizat minunea sunt foarte multumiti, la fel si mama.

"Nasterea lui Benjamin inseamna multe, nu numai pentru mine, ci si pentru Drew (tatal). Dar si pentru alte cupluri care nu trebuie sa-si piarda speranta ci sa incerce, pentru ca eu am facut-o si acum imi tin copilul in brate," a marturisit Jennifer Gobrecht.

uter

Jennifer a dezvaluit ca "una dintre cele mai grele zile din viata mea a fost cand, la 17 ani, mi-am dat seama ca nu o sa am niciodata un copil."

Un drum lung cu final fericit

Jennifer s-a nascut cu o boala congenitala numita sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), ceea ce inseamna ca are ovare functionale, dar uterul nu este complet format. MRKH afecteaza aproximativ 1 din 4.500 de femei si face imposibila misiunea  femeii de a ramane insarcinata.

"Pentru femeile cu infertilitate din cauza problemelor uterine, transplantul de uter reprezinta o solutie si este singura optiune care le permite acestora sa poarte si sa nasca propriul copil," a explicat Kathleen O'Neill, profesor asistent de obstetrica si ginecologie la Facultatea de Medicina a Universitatii din Pennsylvania.

Jennifer a suferit o interventie care a durat mai mult de 10 ore, timp in care uterul unei femei decedate a fost plasat in zona pelvina si toate vasele de sange ale organului donat au fost conectate cu cele ale lui Jennifer. Astfel, femeia a reusit sa aiba prima menstruatie la 31 de ani.

Dupa operatie, ea a urmat un tratament  pentru a reduce riscul ca organismul sa respinga organul. Pentru ca totul a decurs foarte bine, la sase luni de la interventie, medicii au implantat un embrion fertilizat in uterul lui Jennifer.

"Cele mai multe interventii din intreaga lume s-au concentrat asupra transplantului exclusiv de la donatori vii si, pana in prezent, aproximativ 70 de astfel de operatii s-au efectuat in intreaga lume," a spus unul dintre medicii care a facut parte din echipa care a realizat aceasta minune. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Transplant Uter

Articole recomandate

Citeste si despre