Importanta relatiei de cuplu pentru copii

/ / Modificat: 2017-12-12
Importanta relatiei de cuplu pentru copii

Relatia dintre parinti isi lasa amprenta cum nici nu ne imaginam asupra copiilor. Fie ca ne place sau nu, copiii ne urmaresc tot timpul, ei chiar invata imitand comportamentul parintilor.

Copilasii sunt ca niste bureti care absorb tot ce se intampla in jurul lor, de aceea este important ca relatia de cuplu dintre parinti sa fie una armonioasa, bazata pe intelegere si respect mutual, astfel incat copilul sa aiba parte de exemple pozitive.

Copiii sunt sensibili la tensiunile dintre parinti

Prichindeii sunt extrem de sensibili la tensiunile dintre parinti si sunt direct influentati de modul in care parintii reactioneaza intr-o situatie sau alta.

Atunci cand copiii simt ca exista o tensiune intre parinti, pot deveni anxiosi, tristi si incep sa se ingrjoreze. Micutii isi pot schimba comportamentul pentru a scapa de aceste emotii negative, se pot refugia in jocuri pe calculator, se pot inchide in ei. Daca ei nu simt ca pot vorbi cu parintii lor, pot incepe sa isi arate sentimentele de tristete in mod indirect: arunca jucariile prin casa, isi pierd interesul pentru scoala, fac crize de tantrum, se pot purta urat cu unul sau cu ambii parinti.

Ascunde supararile

Uneori parintii vin acasa impovarati cu grijile de la serviciu, se simt coplesiti de stres, iar astfel isi pot varsa furia pe copii (pot tipa la ei fara motiv). Iar acest lucru are repercusiuni asupra celor mici. Desi copiii nu sunt la fel de maturi precum parintii lor, in momentul in care ii simt deprimati si tristi, micutii sunt de parere ca ii pot ajuta, simt ca trebuie sa aiba grija de ei. Poate fi o presiune asupra psihicului copilului tau, care se poate simti deprimat, trist, pentru ca ii vede asa pe parintii sai. Incearca sa lasi problemele si grijile deoparte cand intri in casa dupa o zi epuizanta la serviciu, sa fii cat mai relaxat in preajma copilului tau.

Atunci cand parintii sunt fericiti si se simt impliniti cu ei insisi, dar si in relatia de cuplu, in camin domneste o atmosfera calda, placuta. Ei le ofera astfel micutilor lor un sentiment de stabilitate si securitate. Fericirea parintilor le permite copiilor sa fie, la randul lor, dominati de acest sentiment frumos, le da aripi celor mici. In plus, copiii se vor simti in siguranta langa parintii lor. Ideal este ca atunci cand ai suparari, frustrari, cand esti intr-o perioada agitata, sa nu lasi acest lucru sa afecteze relatia dintre tine si copilul tau: fii afectuoas cu el, distrati-va impreuna, cititi, mergeti in parc, faceti o iesire in natura in weekend.

Nu fiti parinti invizibili

Multi dintre noi poate ne amintim de perioadele din copilarie in care ne simteam singuri, pentru ca parintii nostri erau mult prea ocupati cu serviciul. Acum, la randul nostru, avem tendinta sa facem acelasi lucru, sa uitam sa ne petrecm timp cu micutii nostri, in favoarea serviciului.

Cand observi ca iti petreci mult prea mult timp la servciu, iar acasa continui tot cu munca, incearca sa iti reorganizezi timpul, astfel incat sa te bucuri si de momente petrecute in sanul familiei.

Nu va certati in fata copiilor

Certurile sunt prezente in orice cuplu, trebuie sa recunoastem acest lucru, chiar daca nu ne place. Insa atunci cand cuplul respectiv are si copii, unul dintre cele mai daunatoare lucruri pentru micut este ca mami si tati sa se certe de fata cu el. Cand priveste la cearta dintre parintii lui, copilul ii va vedea pe cei doi protagonisti tipand sau spunandu-si cuvinte urate unul celuilalt.

Niciunui copil nu ii va cadea bine sa isi vada parintii tipand unul la altul. Imediat va aparea si spaima, unii micuti chiar pot sa inceapa sa planga, sa isi acopere urechile, sa se retraga in camera lor, tematori. Se poate intampla ca micutul sa se sperie atat de tare incat sa ridice si el tonul la parinti. Poate sa ia un exemplu negativ si sa isi imagineze ca asa poate sa se poarte cand nu ii convine ceva.

De asemenea, atunci cand parintii se cearta, copiii isi imagineaza adesea ca aceste neintelegeri au legatura cu ei, ceea ce ii poate face sa se simta vinovati. Cand parintii nu se inteleg, copiii se pot simti raspunzatori pentru asta si incep sa se intrebe cu ce au gresit. Mintea copilului poate sa mearga si mai departe, iar micutul sa isi imagineze scenarii care mai de care mai negative. "Daca mami si tati nu se mai inteleg si urmeaza sa se desparta?", "Oare imi ascund parintii mei ceva grav?" Aceste intrebari, odata patrunse in mintea copilului, pot fi destul de greu de indepartat, mai ales daca in casa certurile nu sunt tocmai rare.

Cand esti suparat si ai vrea sa iti critici partenerul, gandeste-te ca micutul nu are absolut nicio vina si nu trebuie sa asiste la neintelegerile dintre voi. Oricum, de cele mai multe ori certurile se isca de la chestiuni neinsemnate, care pot fi amanate. Daca totusi ai un repros pe care sa i-l faci partenerului, nu te transforma si nu incepe sa tipi sau sa il judeci, ii poti spune acest lucru cu zambetul pe buze, firesc. Problemele cu adevarat importante din relatia de cuplu nu se discuta de fata cu copilul. Este ideal ca in orice familie, parintii sa faca un pact, sa nu se certe de fata cu copiii. Si sa tina minte, de asemenea, ca problemele nu se discuta la masa, un alt obicei care poate sa stirbeasca din tihna familiei.

Potrivit unui studiu realizat de Michal Einav, publicat in "The Journal of Psychology: Interdisciplinary and Applied", copiii invata despre relatii observand si interactionand cu parintii. Potrivit studiuui citat de rootsofaction.com, calitatea unei relatii influenteaza in mod semnificativ asteptarile pe care le au copiii de la viitoarele lor relatii sentimentale.

Exista studii care sugereaza ca parintii care au mai multe contradictii in legatura cu diferite aspecte ale vietii au tendinta sa fie in dezacord si in ceea ce priveste metodele de educatie si de disciplina ale copilului. Cu perseverenta, comunicare si rabdare, orice familie va reusi sa treaca peste aceste impedimente si sa se puna de acord, astfel incat copilul sa aiba parte de tot ceea ce este mai bun. Totul este o munca de echipa!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatie cuplu copil Relatie cuplu dupa nastere Comunicare in cuplu

Articole recomandate

Citeste si despre