Te-ai hotarat sa renunti la serviciu? Cum sa faci mai usoara tranzitia spre rolul de mama casnica

/ / Modificat: 2017-10-13
Te-ai hotarat sa renunti la serviciu? Cum sa faci mai usoara tranzitia spre rolul de mama casnica

Decizia de a te reintoarce la serviciu dupa ce ai devenit mama iti apartine in totalitate, pentru ca tu stii cel mai bine cum vrei sa creasca prichindelul tau. Daca ai decis sa devii mama casnica si sa nu te mai intorci la serviciu, trebuie sa stii ca ti-ai asumat un job poate mai solicitant decat orice alta meserie din lume. Insa pe cat de greu pare a fi rolul de mamica full-time, pe atat de multe satisfactii iti va aduce.

Iata ce trebuie sa faci astfel incat tranzitia spre rolul de mama casnica sa fie mai usoara!

Trebuie sa stii la ce sa te astepti

Atunci cand incepi un nou loc de munca, primesti fisa postului, ca sa stii ce responsabilitati ai. Acest lucru nu se intampla, insa, si in lumea mamelor casnice. Acum considera doar ca ai un "sef" care insa nu stie ce sa iti ceara, de aceea va plange foarte des, care are nevoie de hrana din doua in doua ore, de scutece noi si curate, care poate face febra ori colici. Asa ca noul rol te va solicita mult mai mult decat atunci cand esti la serviciu, ceea ce inseamna ca trebuie sa te pregatesti, psihic, din timp. Ai nevoie de o rabdare de fier si de nervi tari!

Nu-ti abandona prietenele

Faptul ca nu mai mergi la birou nu trebuie sa insemne si renuntarea la prietenele pe care le aveai la serviciu ori la prietenele tale din copilarie. Trebuie sa gasesti o cale de a pastra legatura cu ele, fiindca sunt conexiuni care te vor impiedica sa te izolezi. Fie ca folosesti telefonul, fie ca programezi o iesire o data pe luna, nu neglija acest aspect!

Fa-ti noi prietene

Ca sa iti fie mai usor in noua postura, nu ezita sa intri in vorba cu alte mamici care au ales sa stea acasa pe termen nedeterminat pentru a-si creste copilul. Astfel de prietenii iti vor da sansa sa impartasesti din experientele tale iar celelalte mamici sa imparta, la randul lor, experientele lor cu tine. Puteti sa va faceti vizite una alteia, pentru ca niciuna dintre voi nu depinde de un program fix, asa cum se intampla la serviciu. Intra in vorba cu proaspete mamici oriunde te duci, caci nu stii cand se poate lega noua prietenie care poate sa dureze pentru toata viata.

O mama casnica te va intelege mult mai bine, pentru ca te poti confrunta cu momente dificile, in care ai nevoie de ajutor, de o persoana care experimenteaza, la randul ei, ceea ce traiesti tu.

Incearca sa iti faci un program

In momentul in care renunti la programul de opt ore de stat la serviciu, la inceput statul acasa poate sa fie Raiul pe Pamant pentru tine, mai ales daca ai parte de un bebelus cuminte, care nu te solicita foarte mult. Nu mai ai de finalizat proiecte, deadline-urile nu iti mai sufla in ceafa, insa parca tot simti ca iti lipseste ceva, poti avea momente de deznadejde, in care te simti pierduta. Asa ca este posibil sa ai nevoie de un program, chiar si acasa: stabileste momente prielnice pentru calcat rufe, pentru curatenie, pentru mersul la cumparaturi. Un astfel de program se poate ajusta oricand, caci rareori se intampla ca o mama sa aiba doua zile care seamana una cu cealalta.

Foarte important este sa iti lasi si timp pentru tine, chiar daca pare ca nu il ai. O sa vezi ca se gasesc cateva momente libere in care sa iti faci manichiura sau in care sa citesti cateva randuri dintr-o carte. Este foarte important sa iti acorzi momente in care sa te relaxezi, pentru ca jobul de mamica full-time te poate seca de energie.

Cere ajutor

Chiar daca ai decis sa stai acasa ca sa iti cresti si sa iti educi copilul, asta nu inseamna ca trebuie sa faci tu totul. Noptile de nesomn, grijile fata de copil, sarcinile pe care le ai de indeplinit te pot epuiza. Nu ezita sa ceri ajutorul partenerului tau de fiecare data cand simti ca nu mai poti face fata. Daca te simti singura, daca ai momente de tristete, nu tine aceste suparari numai pentru tine. Vorbeste despre ceea ce simti atat cu sotul tau, cat si cu o prietena buna. Odata ce ai impartasit din temerile tale, te vei simti mult mai bine. In plus, poti primi sfaturi pretioase de la persoanele din jurul tau.

Pregateste-te, de asemenea, sa mai si gresesti. Ceea ce conteaza, insa, este sa depasesti momentul si sa inveti din greseala facuta, exact ca la birou.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama casnica Serviciu mamici

Articole recomandate

Citeste si despre