Sfaturi pentru mamele cu job

/ / Modificat: 2008-07-24
Sfaturi pentru mamele cu job





 

Majoritatea mamelor care isi doresc sa continue serviciul atat in timpul sarcinii cat si in momentul in care apare bebe intampina o serie de temeri vizavi de cresterea copiilor. Acestea se intetesc in perioada de sarcina cand ajungi sa crezi ca ai parte de inca un job cu norma intreaga.

 

Gasirea unei bone potrivite, acomodarea la un nou program, ideea ca trebuie sa accepte ajutorul altora pentru a duce totul la bun sfarsit... sunt doar cateva dintre situatiile cu care se confrunta o proaspata mamica.

Totul e sa nu te stresezi si acest lucru poate fi indeplinit cu succes doar urmand cateva reguli simple. Vei reusi sa te acomodezi cu situatia si sa obtii echilibrul de care ai nevoie.

Cu cine sta copilul?

Varsta copilului tau este un factor important de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi persoana cea mai potrivita care sa aiba grija de copilul tau. S-ar putea sa te simti mai in siguranta daca iti lasi bebelusul cu o ruda sau un prieten apropiat si sa recurgi la angajarea unei bone abia cand copilul mai creste un pic.

Cateva lucruri de care sa tii cont cand alegi bona:

  • Calificarea si experienta persoanei respective in lucrul cu copiii;

  • Referintele si recomandarile pe care le detine;

  • Reactia intr-o situatie de criza, de exemplu daca copilul se raneste;

  • Personalitatea sa si modul in care se impaca copilul cu aceasta.


  • Daca recurgi la ajutorul unui prieten sau al unui membru al familiei tot procesul devine mult mai simplu. Daca alegi ca bebelusul tau sa fie ingrijit de o bona, cel mai bine este sa recurgi la serviciile unei agentii de profil avand astfel posibilitatea de a afla cat mai multe despre viitoarea bona.

    Mama sau angajat cu norma intreaga?

    Si daca noi iti spunem ca le poti face pe amandouacu succes? Multe mame prefera sa aleaga un job part-time in defavoarea unuia full-time, dar realitatea economica face acest lucru imposibil de cele mai multe ori. Adesea este posibil insa, ca programul sa fie fixat de comun acord cu colegii si angajatorul astfel incat sa permita mai mult timp de petrecut in familie. Iata cateva idei:

  • Poti lucra o saptamana comprimata: mergi la serviciu mai devreme si stai pana mai tarziu pentru ca vineri sa ai program scurt sau chiar zi libera.

  • Imparte ziua de lucru: mergi la serviciu pana cand copiii ies de la gradinita sau de la scoala si intoarce-te la lucru cand cei mici merg la culcare.

  • Poti imparti atributiile jobului pe care il ai cu o alta persoana. Sigur ca asta va inseamna un salariu mai mic, dar mai mult timp liber pentru tine si copii.

  • Lucrul de acasa: cu o conexiune buna la internet si avand acces la reteaua companiei in care lucrezi vei putea lucra la fel de eficient si de acasa o zi sau doua pe saptamana.


  • Invata sa valorifici fiecare zi pe care nu o petreci la serviciu. Copiilor le este mult mai usor sa accepte ca mami trebuie sa mearga la lucru, daca cel putin o zi din saptamana o petrec alaturi de ea si au parte de lucruri speciale.

    Pentru zilele libere programeaza iesiri in locuri speciale, lucruri pe care copiii nu le fac in mod normal alaturi de persoana care are grija de ei.

    Daca ai ceva urgent de facut in casa, gandeste-te cum ii poti implica si pe cei mici in actiune. Ai grija ca totul sa se produca sub forma unui joc. De exemplu, daca trebuie sa schimbi pamantul de la flori lasa-i sa se joace intr-un ghiveci cu apa si pamant.

    Combina orice lucru util cu unul placut pentru el. Mergeti la mall si pe langa cumparaturile pe care trebuie sa le faci, mergeti la film.

    Nu uita sa faci fotografii! Pune-le apoi intr-un loc usor vizibil: va fi foarte placut pentru copiii sa vada cat mai des fotografiile si sa nu uite astfel ca alaturi de mami se intampla lucruri frumoase si distractive.

    Scapa de sentimentul de culpabilitate

    Este foarte important sa nu te simti vinovata pentru faptul ca lucrezi: gandeste-te ca daca nu ai lucra nu ai putea sa le oferi copiilor tot ceea ce au nevoie. Iar ca sa te convingi ca tot ceea ce faci are un rost si nu trebuie sa te simti vinovata iti oferim cateva sfaturi:

  • Intocmeste o lista cu toate motivele pentru care muncesti: sa platesti facturile, sa-i poti oferi copilului posibilitatea de a avea activitati extracurriculare, sa ii poti cumpara tot ce isi doreste etc.

  • Tine un jurnal: scrie in el toate lucrurile pe care le simti, dar nu vrei sa le spui partenerului tau sau copiilor.

  • Stai departe de cei care te judeca pentru faptul ca lucrezi. Mai ales ca majoritatea celor care fac asta sunt mai in varsta, au trait alte vremuri si nu fac decat sa te deprime. Pur si simplu evita-i.

  • Cere zile libere atunci cand ai nevoie. Chiar si cel mai rautacios sef va intelege ca o mama trebuie sa fie acasa in anumite momente. Nu abuza totusi de acest fapt!

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre