Decizii pentru mame: acasa sau la birou?

/ / Modificat: 2012-12-17 18:11:30

In momentul in care concediul de maternitate se termina si se pune problema reintoarcerii la locul de munca, multe mame se afla in fata unei dileme care le framanta: sa ramana acasa si sa aiba grija in continuare de copil sau sa revina la serviciu, cu sacrificul de a pierde multe momente importante din dezvoltarea celui mic? Exista avantaje si dezavantaje ale fiecareia dintre cele doua optiuni! Decizia ramane la latitudinea mamicii, in functie de ce este mai important pentru ea si o implineste, ca persoana!

mama-serviciu

Decizia de a ramane casnica: avantaje si dezvantaje

Cel mai mare avantaj de care beneficiezi cand decizi sa ramai acasa, dupa concediul de maternitate, este ca ai grija de bebe si esti martora la momentele frumoase din dezvoltarea lui. In cazul in care celelalt parinte este platit foarte bine, s-ar putea ca decizia de a fi casnica sa fie mai in avantajul bugetului familiei si dezvoltarii copilului, decat daca te-ai intoarce la munca si ai angaja o bona.

In plus, nu mai esti nevoita sa faci fata stresului de a imparti, dar si impaca in acelasi timp, cariera si meseria de mama in viata ta. Mamicile care stau acasa au mai multa grija de ele si de familie, sunt mai putin stresate si reusesc sa gaseasca mai usor un echilibru in viata lor personala.

Pe de alta parte, atunci cand stai acasa apar si frustrari, mai ales daca esti o femeie pentru care cariera a jucat intotdeauna un rol important. Psihologii sunt de parere ca nu este indicat ca o mamica sa petreaca tot timpul acasa cu copilul, ci este recomandat sa revina la munca, chiar mai devreme de terminarea concediului de maternitate.

Alternarea mediului profesional cu cel personal si de mamica este eficienta pentru sanatatea emotionala a unei femei. Munca poate deveni un spatiu in care te detasezi de tot ce inseamna grija si responsabilitatea de parinte, in care socializezi si simti ca te implinesti ca persoana, prin reusitele profesionale pe care le bifezi in cariera ta.  

Decizia de a reveni la munca: pro sau contra

  Decizia de a reveni la munca depinde de mai multi factori, care tin de fiecare mamica in parte. Este o alegere personala, dar care trebuie discutata si luata impreuna cu partenerul de viata. Cel mai mare avantaj al reintoarcerii la locul de munca sunt banii, care contribuie la intregirea bugetului familiei. Sa nu uitam ca dupa cei doi ani de concediu, indemnizatia acordata de stat dispare, iar bugetul familiei are de suferit.

Insa decizia de a reveni la serviciu atrage dupa sine efecte emotionale nu tocmai placute. Vei fi coplesita de sentimente de vinovatie, pentru ca iti lasi copilul singur si nu vei fi partasa la momentele esentiale din dezvoltarea lui.

Pe de alta parte, te vor napadi si temerile legate de siguranta lui in momentul in care trebuie sa-l lasi in grija unei rude sau a unei persoane necunoscute. Insa mediul profesional s-ar putea sa fie reteta de care ai nevoie pentru a te detasa de stresul si oboseala de a avea grija 24 de ore din 24 de copil, dar si o solutie pentru a-ti reactiva viata sociala.

Ai ales sa muncesti sau sa ramai acasa cu copilul dupa terminarea concediului de maternitate? Ai regretat decizia? Impartaseste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Cariera mame

Daniela Ganciu

Pasionata de cuvinte cu sens, puse in forme si ambalaje practice si utile pentru orice mamica sau viitor parinte. Intotdeauna scriu cu gandul ca articolul va deveni un ghid, un prieten, un ajutor pentru cititorii mei.

Articole recomandate

Citeste si despre