Mituri si adevaruri despre paine

/ / Modificat: 2013-07-25
Mituri si adevaruri despre paine

Painea, alimentul de baza de pe masa oricarei familii, a fost destul de criticata de-a lungul timpului pentru efectele nocive asupra siluetei si pentru valoarea nutritionala minima pe care o aduce in dieta zilnica. In realitate, painea este un aliment extrem de hranitor si util in dieta, atat timp cat stii sa faci alegerile potrivite si sa o consumi moderat. Descopera principalele mituri si adevaruri legate de paine, pentru a te lamuri cum si ce fel de paine este sanatos si benefic sa consumi!

Mituri despre paine

Painea ingrasa si creste riscul de obezitate

Multa lume uita sa spuna, atunci cand se refera la diete sau metode de slabire, ca doar unele tipuri de paine contin aditivi si ingrediente care contribuie la cresterea in greutate. Acestia ajung sa generalizeze, spunand ca este un aliment nociv pentru silueta. Daca ingrasa sau nu, depinde de tipul de paine ales, dar si de cantitatile pe care le consumi in fiecare zi.

Exista sortimente de paine care ingrasa mai mult decat altele. Daca optezi pentru painea preparata din faina alba, procesata industrial si ticsita de aditivi artificiali de conservare, riscul de ingrasare este mult mai mare decat daca alegi sa consumi sortimente din cereale integrale, pentru care se folosesc conservanti naturali.

In plus, painea trebuie introdusa cu moderatie in alimentatia zilnica, pentru a evita nu doar riscul deformarii siluetei, ci si al problemelor de sanatate. Poti sa consumi paine si atunci cand tii dieta si sa nu te ingrasi, daca ai grija sa alegi sortimente preparate din cereale integrale si sa nu o mananci in cantitati mari, la fiecare masa.  

Paine nu are valoare nutritionala importanta

Multa lume considera ca painea este imbuibata de calorii "nule", care nu aduc niciun beneficiu organismului. Este un mit care s-a raspandit repede si care a determinat multa lume sa se lipseasca de ea din alimentatie. Nutritionistii sustin ca painea preparata din grane sau cereale integrale, neprocesate industrial, este bogata in vitamine, fibre si minerale esentiale pentru sanatate. In plus, este si o sursa importanta de proteine.

Toata painea de pe piata contine conservati nocivi pentru sanatate

Cei mai multi evita sa cumpere paine din comert de teama listei interminabile de aditivi care se gasesc pe etichete. Pe langa faptul ca nu toata painea din magazine este plina de aditivi, nu toti conservantii care-i prelungesc perioada de pastrare sunt nocivi pentru sanatate. Unele sortimente sunt conservate cu ajutorul aditivilor naturali - sare, lamaie - care sunt considerati inofensivi pentru organism.

Coaja painii contine mai putine calorii

Probabil ca ai auzit persoane care tineau dieta si care spuneau ca mananca doar coaja painii, intrucat are mai putine calorii si nu ingrasa la fel de mult ca miezul. In realitate, coaja nu este decat o coca ceva mai coapta si intarita. Continutul nutritional si caloric este acelasi, singura diferenta sesizandu-se doar la nivel digestiv.

Coaja este mai usor de digerat decat miezul, care este lipicios, ajutand la un tranzit intestinal mai bun si la prevenirea afectiunilor cronice. Acelasi lucru este valabil si in cazul painii prajite, despre care se vehiculeaza ca ar slabi. Dimpotriva, spun specialistii, prin prajire, painea pierde o cantitate mare din apa, ceea ce o face mai consistenta si mai calorica decat cea proaspata.

Adevarat este doar faptul ca este ceva mai satioasa decat cea neprajita, ceea ce inseamna ca este posibil sa consumi o cantitate zilnica mai mica.

Adevaruri despre paine

Painea alba creste riscul de diabet de tip 2

Specialistii sustin ca painea alba are un efect nociv asupra sanatatii, unul dintre ele fiind diabetul de tip 2. Explicatia consta in faptul ca este plina de carbohidrati simpli, care cresc rapid glicemia in sange si declanseaza brusc secretia insulinei in organism.

Fluctuatiile glicemiei si ale insulinei in organism contribuie la aparitia diabetului, o boala cronica extrem de frecventa la cei care au un stil alimentar bogat in zaharuri, aditivi nocivi si produse procesate industrial. Nu acelasi efect il are painea neagra sau din cereale integrale, care contine carbohidrati complecsi, mult mai greu de digerat. Se evita astfel fluctuatiile glicemice si riscul de diabet.

Consumul de paine calda baloneaza

Stim cu totii ca painea calda sau proaspata este atat de tentanta si gustoasa, incat cu greu rezistam tentatiei de a o savura pe loc, "goala", fara niciun alt preparat alaturi. Consumul de paine calda nu este tocmai sanatos. Ingreuneaza digestia si determina aparitia senzatiei de balonare, din cauza texturii elastice si lipicioase, dar si a continutului crescut de amidon.  

Painea produce stare de somnolenta

Painea este considerata un sedativ natural, care lupta cu succes impotriva problemelor cu somnul. Consumata la ceas de seara, painea are un efect de relaxare si somnolenta si te ajuta sa adormi mai repede si mai usor. Specialistii sustin ca acest aliment contine aminoacizi importanti care stimuleaza secretia hormonilor responsabili cu relaxarea si somnul. Din acest motiv, este indicat sa fie consumata in cantitati mai mari seara decat ziua, pentru a se evita starea de moleseala de peste zi.  

Painea integrala previne constipatia

Cu cat painea pe care o consumi zilnic contine mai multe cereale integrale, cu atat este mai eficienta in combaterea constipatiei si a problemelor digestive asociate acesteia. Fibrele contribuie la reglarea tranzitului intestinal lent si la eliminarea toxinelor din organism.

Painea este un aliment satios

Painea face parte, intr-adevar, din categoria alimentelor care instaleaza rapid senzatia de satietate in organism. Specialistii sustin ca reuseste sa aiba acest efect mult mai repede decat alte tipuri de alimente satioase, fiind bogata in proteine si carbohidrati, dar si in nutrienti care potolesc imediat foamea.  

Mai cunosti si alte mituri legate de paine sau alte beneficii ori lucruri adevarate despre efectele ei in organism? Impartaseste-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adevaruri paine

Articole recomandate

Citeste si despre