Mihai Craiu, despre obezitatea infantila: "Sintagma gras si frumos nu mai este ancorata in realitate!"

/ / Modificat: 2019-10-21
Mihai Craiu, despre obezitatea infantila:

Epidemia globala de obezitate, cu tot ce presupune ea (risc de mortalitate precoce de cauza cardiovasculara, diabet sau cancer, depresie) afecteaza, din ce in ce mai mult, adolescentii si copiii. Inclusiv in Romania.

In 2018, statisticile aratau ca tara noastra ocupa locul trei in Europa in clasamentul supraponderalilor. Nici la capitolul obezitate infantila cifrele nu erau mai bune. Organizatia Mondiala a Sanatatii ne-a clasat tot pe locul trei. 

Medicul pediatru Mihai Craiu spune ca sintagma "gras si frumos" nu mai este deloc ancorata in realitate. Este un concept perimat pentru tara noastra in 2019. Aceasta a sintetizat pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii  un studiu publicat de nature.com cu privire la obezitatea infantila, oferind si solutii cu referire la aceasta problema spinoasa a societatii romanesti si nu numai.

Factorii asociati cu riscul de obezitate

Mihai Craiu mai sustine ca pentru a putea raspunde la intrebarile parintilor legate de obezitate (Va fi copilul meu un adolescent obez? Copilul meu obez are riscul sa ramana un adolescent/adult obez?) se pot  utiliza 3 factori ce par a fi puternic asociati cu riscul de obezitate.

  • 1. Indicele de masa corporala crescut al copilului
  • 2. Indicele de masa corporala crescut al mamei
  • 3. Nivelul educational scazut al mamei

Adolescentii care au avut la inceputul studiului (au fost urmariti de la varsta de 2 ani in sus, cu masuratori periodice) toti cei trei factori de risc, au fost aproape toti obezi (3 din 4 au avut obezitate!) in timp ce aceia care nu au avut nici unul din factorii de risc au avut obezitate doar in 13% din cazuri (1 din 7 au avut obezitate in adolescenta).

Ce spune medicul

"CONCLUZIA MEA  - copiii mamelor care au greutate excesiva si nivel educational scazut, ar trebui monitorizati atent. Programe educaționale scolare si interventii active comunitare ar trebui adresate in special copiilor cu greutate peste medie, inca de la clasa 0," a precizat Mihai Craiu.

Parintii ar trebui sa fie foarte atenti, pentru ca obezitatea rezulta mult mai frecvent din aportul caloric in exces decat din incetinirea metabolismului. 

Obezitatea creste riscul de aparitie a bolilor cardio-vasculare (aritmii cardiace, moarte subita, ateroscleroza, hipertensiune arteriala), a calculilor biliari, a sindromului de apnee in somn, artrozei (la nivelul articulatiilor supuse efectului greutatii), gutei, potrivit csid.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr mihai craiu Obezitate

Articole recomandate

Citeste si despre