Interviu Carmen Bruma: Sanatatea copiilor poate fi influentata si de alegerile parintilor

/ / Modificat: 2014-04-16
Interviu Carmen Bruma: Sanatatea copiilor poate fi influentata si de alegerile parintilor

Carmen Bruma, insarcinata in luna a 7-a, este una dintre vedetele foarte apreciate pentru corpul sau si stilul de viata sanatos. Am rugat-o pe Carmen sa ne raspunda catorva intrebari despre alimentatie, mai ales acum ca se implica activ intr-un proiect dedicat educarii parintilor si viitorilor parinti asupra importantei alimentatiei gravidei si a copilului in primii ani de viata.

Copilul.ro: Carmen, esti foarte cunoscuta si apreciata pentru corpul tau, pentru stilul de viata sanatos si pentru munca depusa ca sa ajungi aici. Cum s-a schimbat stilul tau de viata de cand ai ramas insarcinata, daca s-a schimbat, desigur?

Carmen Bruma: Sunt  mult mai atenta si riguroasa in ceea ce priveste alimentatia pentru ca sunt constienta ca sanatatea copiilor nu este un destin implacabil si ca el poate fi influentat de catre mame printr-o nutritie precis adaptata fiecarui stadiu de dezvoltare.

Primele 1000 de zile sunt foarte importante. Din acest motiv, am decis sa ma alatur unei campanii initiate de Societatea Nationala a Medicinei de Familie care isi propune sa atraga atentia asupra acestor lucruri.

Copilul.ro: Cum procedezi la capitolul sport? Stiu ca faceai foarte multa miscare.

Carmen Bruma: Fiind obisnuita sa fac foarte multa miscare si exercitii fizice diverse, nu m-am oprit din a face acest lucru. Miscarea este chiar recomandata pentru gravide. Insa, am facut cateva modificari referitoare la intensitatea exercitiilor, pe care am redus-o cu aproximativ 40%.

Este bine ca in perioada sarcinii activitatile fizice sa nu te solicite foarte mult. Am scris despre asta pe site-ul campaniei, intr-o sectiune speciala: Sportul in sarcina.

Carmen-bruma-sarcina

Copilul.ro: Ma incumet sa iti adresez si o intrebare mai incomoda, poate, dar care cred ca poate fi o motivatie pentru gravidutele noastre si o dovada a faptului ca se poate: Cat ai luat in greutate de cand esti insarcinata?

Carmen Bruma: Pana in acest moment ( saptamana 29), am luat 7 kg

Copilul.ro: Si ce mananci? Cum mananci?

Carmen Bruma: Mananc variat, echilibrat si adaptat nevoilor mele de gravida in ultimul trimestru. Pentru ca eu obisnuiam sa mananc sanatos si inainte de sarcina, nu pot spune ca regimul meu alimentar s-a schimbat foarte mult. Sunt atenta ca alimentele consumate sa contina aportul de nutrienti necesar copilului meu.

Consum multe legume, seminte, urda si carne slaba, de pui, de vita sau de peste.

Carmen-bruma-sarcina

Copilul.ro: Ne poti da un exemplu de meniu pentru o zi pe care il aplici tu, graviduta in luna a 7-a?

Carmen Bruma: Un meniu care este bogat din punct de vedere nutritional, dar si gustos este urmatorul:

  • dimineata mananc o omleta cu ciuperci (fara ulei) cu salata de rosii si 2-3 felii de paine integrala si beau un ceai.
  • pentru gustare pregatesc 2-3 lingurite de seminte de susan amestecate cu miere si putina apa.
  • la pranz optez pentru 150-200 de grame de muschi de vita la gratar cu broccoli fiert.
  • mai iau o gustare care contine 100 de grame de urda amestecata cu marar, putin ulei de masline si 2-3 lingurite de seminte de floarea-soarelui crude. 
  • in cele din urma, la cina mananc 100-150 de grame de quinoa cu busuioc, rosii si patrunjel.

Cum spuneam, hranitor si suficient pentru mine si copil! Pentru a avea un regim alimentar cat mai diversificat, mi-am intocmit cate un meniu pentru fiecare zi a saptamanii. Toate cele 7 meniuri sunt disponibile pentru viitoare mamici pe Meniu pentru gravide.

Copilul.ro: Adepta a unei alimentatii sanatoase pentru mamici si copii (si nu numai), cred ca si tu iti propui sa alaptezi. Te-ai gandit cat timp vei alapta?

Carmen Bruma: Deocamdata citesc foarte multe despre alaptat. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea pana la 2 ani, iar eu as fi multumita daca as reusi sa alaptez exclusiv pana la 6 luni. Evident ca o sa incerc sa fac asta cat mai mult posibil.

Copilul.ro: Care crezi ca sunt factorii cei mai importanti care sa sustina o proaspata mamica sa-si alapteze nou-nascutul?

Carmen Bruma: Sa fii mama nu este deloc usor si fiecare mamica are nevoie de suport pentru ca intervin niste schimbari nu doar la nivel fizic, ci si in intregul stil de viata. Iar alaptarea este o schimbare fizica si emotionala. De aceea, cred ca este important ca mama sa fie pregatita psihic pentru acest pas, iar in acelasi timp sa primeasca ajutor si informatii corecte din partea personalului de la maternitate in primele momente dupa nastere.

Carmen-bruma-sarcina

Copilul.ro: Ce crezi ca are de facut mamica in cazul in care personalul din maternitate ii spune ca nu poate alapta, ii da copilului lapte praf si nu o incurajeaza deloc?

Carmen Bruma: Cred ca mama nu ar trebui sa ajunga in situatia asta, ci ar trebui sa lamureasca aceste aspecte cu personalul din maternitate inainte de nastere. Eu am ales sa nasc la o maternitate privata si le-am explicat oamenilor de acolo foarte clar ceea ce imi doresc, iar ei m-au asigurat ca vor tine cont de aceste aspecte. Asadar, aceasta ar trebui sa fie o decizie pe care s-o iei singura. Daca tu vrei sa alaptezi, informeaza-te si asigura-te ca ai urmat toti pasii necesari pentru a face posibil acest lucru.

Copilul.ro: Mergem mai departe si ajungem la diversificare. Ce planuri ai pentru aceasta etapa din viata copilului tau?

Carmen Bruma: Sunt in stadiul in care studiez mai multe scheme de diversificare. Nu mi-am format inca o opinie, insa de un lucru sunt sigura: ii voi implementa copilului meu acelasi regim alimentar sanatos pe care l-am adoptat eu, insa adaptat nevoilor sale.

Copilul.ro: Ca sustinatoare a campaniei despre Importanta alimentatiei in primele 1000 de zile, care este mesajul tau pentru cuplurile care isi doresc un copil, pentru viitorii si actualii parinti?

Carmen Bruma: Sanatatea copiilor poate fi influentata si de alegerile parintilor din perioada sarcinii si pana la varsta de 2 ani. E bine sa constientizezi acest lucru inainte de a lua decizia de a face un copil si sa faci niste schimbari in propriul stil de viata pentru a te asigura ca vei lua alegerile alimentare corecte pentru copilul tau!

Sursa foto: Facebook Carmen Bruma Oficial

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mircea Badea

Articole recomandate

Citeste si despre