Cum sa recunosti un fruct modificat genetic, dupa eticheta

/ / Modificat: 2012-04-11
Cum sa recunosti un fruct modificat genetic, dupa eticheta

Fructele modificate genetic se pot recunoaste usor, doar citind cu atentie eticheta. Spre deosebire de fructele provenite de la tarani autentici, ecologice sau crescute in conditii normale de mediu, cele modificate genetic ajung adesea pe rafturile din hypermarket-uri, arata mereu foarte bine si sunt ambalate. Putina lume citeste eticheta acestor produse, insa aceasta este necesara pentru a stabili daca sunt benefice sau nu sanatatii tale!

Foto: matthey.com

Iata cum le recunosti!

Nu inseamna ca tarabele din piete sunt lipsite de astfel de fructe. Toate fructele care vin ambalate, sunt exotice sau scrie la raft ca sunt din alte tari au toate sansele sa fie modificate genetic si sa contina o sumedenie de substante chimice care pot dauna sanatatii.

Tot ce trebuie sa faci este sa citesti cu atentie eticheta. Noi te invatam sa le recunosti pe cele care contin chimicale. Vrei sa mananci kiwi, struguri, portocale sau alte tipuri de fructe pentru beneficiile pe care le au asupra sanatatii, cand, de fapt, prin consumul lor aduci un deserviciu organismului.

Etichetele de pe astfel de fructe sunt fie lipite direct pe fruct, fie pe ambalajul in care vin de la producatori. O simpla citire atenta a acestora te ajuta sa decizi daca iei produsul sau daca il lasi la raft si te orientezi spre alte optiuni.

Fiecare eticheta cu care vin insotite fructele are pe ea un cod format din 4 sau 5 cifre. In functie de cate numere are codul si de cifra cu care incepe, stabilesti in ce categorie este incadrat produsul: bio (ecologic), nemodificat genetic (dar nu BIO) sau modificat genetic, astfel:

  • in cazul in care eticheta are un numar format din 5 cifre si incepe cu 9, inseamna ca produsul este ecologic sau bio;
  • in cazul in care fructele au o eticheta formata din 5 cifre, iar prima cifra este 8, inseamna ca produsul a fost modificat genetic;
  • in cazul in care pe eticheta apar 4 cifre, inseamna ca fructele au fost crescute in mediu normal, fara chimicale si ca nu sunt modificate genetic (dar nu sunt bio).

Fructele ambalate, pe care nu trebuie sa le cumperi niciodata, sunt cele care au pe eticheta un cod format din 5 cifre si prima cifra este 8. Acestea sunt cele mai nocive. Celelalte pot fi consumate in conditii sigure, chiar daca cele care au coduri din 5 cifre si incep cu 9 sunt cele mai bune, deoarece sunt crescute in conditii ecologice, fara nicio urma de substanta chimica.

Acelasi lucru este valabil si pentru identificarea altor produse alimentare modificate genetic.

Cele mai multe sanse sa sufere astfel de modificari le au fructele sau legumele ambalate, exotice, provenite din alte tari si care se gasesc adesea in supermarket-uri sau hypermarket-uri. Cele din piete au mai multe sanse sa fie nemodificate genetic, poate chiar bio, daca sunt luate de la taranii nostri.

Ce sunt alimentele modificate genetic?

Alimentele modificate genetic sunt acele produse care nu sunt lasate sa creasca in mediul lor natural, ci sunt supuse tehnicilor de inginerie genetica, in vederea asigurarii unor calitati sau proprietati care nu pot fi dobandite altfel.

Modificarea alimentelor se face prin transferul de gene de la un organism la altul sau de la o specie la alta si de cele mai multe ori are intentii pozitive, deoarece transforma produsele in alimente pentru satisfacerea anumitor nevoi speciale ale oamenilor. De exemplu, s-au obtinut prin modificare genetica:

  • cereale fara gluten (pentru cei care sunt intoleranti);
  • cereale cu continut mai mare de proteine;
  • alimente din care au fost scosi anumiti factori alergogeni;
  • cereale cu continut crescut din anumite vitamine;
  • cereale si alimente cu continut crescut de lecitina (soia, ou etc.).

Care sunt efectele negative ale alimentelor modificate genetic?

Chiar daca scopul pentru care sunt de multe ori modificate aceste produse este justificat, toate aceste schimbari pot contribui la dereglari semnificative ale metabolismului unei persoane - cresterea numarului de toxine, scaderea cantitatii de substante nutritive etc.

Se pare ca produsele modificate genetic cresc si riscul de alergii, in general la oua, lapte, cereale si soia.

Unele dintre aceste alimente pot contribui la rezistenta organismului la antibiotice, vitale pentru tratarea unor infectii. Cauza consta in faptul ca unele gene inserate in astfel de produse sunt de tip "marker", adica prezinta rezistenta la unele tipuri din aceasta categorie de medicamente.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre