Cum sa introduci mai multe legume in meniul familiei

/ / Modificat: 2014-09-26
Cum sa introduci mai multe legume in meniul familiei

Legumele sunt alimente sanatoase care trebuie sa se regaseasca, zilnic, in meniul familiei tale. Desi sunt recomandate intens de nutritionisti si contin substante nutrive esentiale pentru sanatate, acestea nu reusesc deloc sa intre in topul preferintelor culinare ale familiei tale.

Daca cei dragi stramba din nas atunci cand vad legume in farfurie si le ocolesc cat pot de mult in alimentatie, noi te invatam sa le strecori istet si usor in cateva preparate simple. In acest fel, toti membrii familiei vor beneficia de proprietatile lor nutritive importante pentru sanatate! Sunt colorate, gustoase si sanatoase, insa nu toata lumea le apreciaza in farfurie. Multi le-ar da usor la schimb cu o friptura, un produs de patiserie sau cu alte tipuri de preparate ceva mai gustoase, dar nesanatoase.

Multi parinti fac greseala de a face si copiii partasi la acest stil alimentar nesanatos, fara legume, desi cei mici au cel mai mult nevoie de vitaminele, mineralele si substantele nutritive care se gasesc in acestea. Pentru a creste mari si puternici, copiii au nevoie de legume la fiecare masa si trebuie obisnuiti de mici sa le manance. Tot de mici trebuie expusi la cat mai multe sortimente de legume, astfel incat sa nu dezvolte nazuri sau aversiuni fata de ele, in copilaria tarzie sau la maturitate.

Introdu-le in supe creme

Pe langa ciorbele obisnuite in care incerci sa le strecori, poti incerca sa deschizi mai mult apetitul membrilor familiei tale pentru legume cu ajutorul supelor crema. Sunt cremoase si fac deliciul copiilor atunci cand sunt savurate cu smantana si crutoane.  

Strecoara-le in pizza sau paste

  Pizza si pastele sunt printre preparatele culinare pe care toata lumea le adora. Daca se regasesc si in topul preferintelor alimentare ale familiei tale, poti profita de aceste "slabiciuni" culinare pentru a ascunde in ele cat mai multe legume. Pe langa cascaval sau branza si carnita de pe pizza sau din paste, poti adauga o sumedenie de tipuri de legume, in functie de preferinte si dorinte: rosii, ardei, masline, porumb, broccoli, spanac etc.

Daca sunt condimentate bine si consumate cu un ketchup aromat, preparat in casa, membrii familiei tale nici nu-si vor da seama ca in pizza sau paste se ascund legumele la care fac, adesea, atatea nazuri.  

Introdu-le in deserturi

  Crezi sau nu, legumele pot deveni ingrediente de baza in deserturile preferate ale familiei. De la clasicul tort de morcovi, pana la mai putin conventionalele prajituri cu cartofi dulci, fasole, sfecla, dovleac sau avocado, aceste legume mai putin apreciate in alimentatie pot fi ascunse cu succes in meniul zilnic al familiei.

Iata doar cateva dintre ideile de deserturi in care poti ascunde cu succes aceste alimente sanatoase:

  • negrese cu fasole;
  • budinca de dovleac;
  • mousse cu avocado si ciocolata;
  • fursecuri cu dovlecei si cacao;
  • cheesecake cu cartof dulce etc.

Foloseste-le din abundenta in produsele de tip fast-food

 De la mic la mare, fiecare membru al familiei tale adora mancarea de tip fast-food, iar cartofii prajiti si hamburgerii reprezinta printre principale alegeri la un astfel de restaurant. Renunta sa mai mergi cu cei dragi la restaurant pentru astfel de preparate si gateste-le simplu si sanatos la tine acasa. Pe langa faptul ca le gatesti mult mai sanatos, ai ocazia de a strecura o multime de legume in ele.

Umple hamburgerii preparati din carne tocata si sosuri cu cat mai multe legume gatite sanatos: cartofi copti, salata verde, ceapa, rosii, castraveti, ardei gras etc. In locul prajelii specifice fast-foodului, incearca varianta de gatit la gratar sau copt, atat pentru carne, cat si pentru cartofi sau alte legume care necesita preparare termica.

Adauga-le in bauturi

Strecoara legumele in bauturile pe care le savurati zi de zi. Poti prepara limonade cu castraveti si menta pentru cei dragi, smoothie-uri din rosii sau cocktailuri din morcovi si fructe. Imbina armonios gustul fructelor cu cel al legumelor in cat mai multe bauturi delicioase, pentru a te asigura ca familia ta primeste o parte importanta din doza de substante nutritive esentiale de care are nevoie in fiecare zi.

Variaza retetele de salate cu legume

Principalele preparate la care te gandesti atunci cand vine vorba de legume sunt salatele, nu-i asa? Atunci transforma-le din simple garnituri in feluri principale, adaugand in compozitia lor ingrediente satioase: oua, carne, branza, peste, fructe de mare etc. In acest fel, vei scoate legumele din "rutina" obisnuita de a fi preparate ca garnitura la o friptura si le vei da un gust de care cei dragi vor deveni dependenti.

Gateste-le cat mai variat

Evita sa servesti mereu legumele crude sau fierte. Variaza modurile de a le gati apeland uneori la gustul savuros pe care il ofera gratarul, alteori la modul in care se coc savuros la cuptor etc. Cu cat le gatesti mai variat, cu atat vei evita ca cei dragi sa se plictiseasca de ele si sa inceapa sa le ocoleasca in meniul zilnic.

Apeleaza la puterea condimentelor

Cu siguranta, fiecare membru al familiei tale are preferinte proprii atunci cand vine vorba de legume. Unora le plac morcovii si urasc broccoli, altora le plac rosiile, dar urasc spanacul si stevia, pe cand altii sunt fascinati de ardei grasi, dar nu ar pune niciodata gura pe dovlecei.

Indiferent de ce le place si ce nu, toate categoriile de legume trebuie sa se regaseasca in alimentatia zilnica a familiei. Pentru a estompa gustul uneori mai neplacut al spanacului sau broccoliului, este indicat sa apelezi la condimente. Te ajuta sa le modifici gustul si sa le transformi in preparate pe care sa le savureze pana si cei mai mofturosi membrii ai familiei tale.  

Decoreaza frumos farfuriile cu legume

Nu uita ca, inainte de toate, mancam cu ochii si apoi, cu gura! Asadar, modul in care legumele sunt aranjate pe farfurie conteaza enorm, mai ales in viziunea copiilor. Cu cat sunt mai colorate, proaspete si aranjate creativ si haios, cu atat copiii, dar si alti membri ai familiei, vor fi mai dispusi sa incerce gusturi si legume noi si preparate variate cu acestea.

Tu ce alte secrete ai pentru strecurarea mai multor legume in meniul familiei tale? Impartaseste-le cu noi, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Legume alimentatie Alimentatie sanatoasa Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre