Cheia sanatatii. Cum diversifici alimentatia bebelusului tau

/ / Modificat: 2015-11-10
Cheia sanatatii. Cum diversifici alimentatia bebelusului tau

Cheia sanatatii. Cum diversifici alimentatia bebelusului tau

Indiferent daca bebelusul tau este alimentat exclusiv natural (cu laptele mamei), artificial sau mixt, la un moment dat o astfel de hrana nu mai este suficienta.

In primele 6 luni de viata, laptele mamei este suficient pentru un copil sanatos. Insa, dupa o jumatate de an de la nastere,  bebelusul trebuie sa simta gusturi noi si sa consume alimente mai consistente.

Diversificarea hranei trebuie sa corespunda cu perioada de timp in care copilul isi dezvolta reflexul mestecatului.

Diversificarea la varsta de 4-6 luni

Majoritatea specialistilor nu recomanda diversificarea alimentatiei inainte de varsta de 6 luni, mai ales in cazul copiilor hraniti cu lapte de la sanul mamei. 

Daca bebelusul a fost hranit cu lapte praf, diversificarea poate incepe si cu sucuri de fructe, in jurul varstei de 4-5 luni, dar si cu supa de zarzavat pentru masa de la ora pranzului, care trebuie introdusa pe parcursul a doua saptamani, in mod treptat. La inceput, supa trebuie sa fie foarte diluata, pentru ca mai apoi sa devina mai consistenta.

Dupa ce se obisnuieste cu supa de zarzavat, bebelusul poate fi hranit si cu supa de morcovi, de telina, de patrunjel sau de dovlecei.

Pana la varsta de 6 luni mamele nu trebuie sa le dea copiilor cartofi, deoarece produc fermentatie, si nici sa nu le dea apa sau ceaiuri, deoarece laptele este suficient pentru hidratare.

Diversificarea la 6-9 luni

La varsta de 6 luni poti introduce in alimentatia copilului cereale bio, care nu au zahar adaugat, provin din culturi agricole ecologice si contin substantele nutritive esentiale care contribuie la dezvoltarea sanatoasa a bebelusului. Dupa cum vedem pe maminet.ro, astfel de cereale sunt recomandate pentru energie, gusturi naturale si vitamine.

La varsta de 7 luni, bebelusul este pregatit sa manance banane. Daca sunt introduse mai repede in alimentatie pot provoca alergii. Dupa 7 luni poti introduce si piureurile de fructe, care trebuie sa fie proaspete, neincalzite si consumate imediat dupa ce au fost preparate. Tot dupa aceasta varsta poti sa-i dai bebelusului si piure de morcovi sau dovlecei.

Daca ai hranit copilul cu lapte praf, dupa 7 luni poti introduce si supa de carne de pasare. Ficatul trebuie amestecat cu piureul de legume, iar dupa opt luni poti adauga si un sfert de galbenus, de maximum trei ori pe saptamana. Albusul trebuie adaugat in alimentatia copilului dupa varsta de un an.

Evita sa-i dai copilului carne de peste si carne rosie inainte de 10 luni, iar carnea de porc si de oaie trebuie introduse in alimentatie dupa varsta de trei ani.

Diversificarea la 9-12 luni

Dupa 8 sau 9 luni, copilul este pregatit sa manance branza de vaci, iar iaurtul natural poate fi amestecat cu fructe.

Odata cu piureurile de legume poti sa-i dai si orez si porumb, care nu contin gluten. Cerealele cu gluten, precum secara, orzul si graul, trebuie introduse mai tarziu in alimentatie, dupa ce copilul s-a obisnuit deja cu celelalte, deoarece glutenul este alergizant pentru mucoasa intestinala a copilului.

Diversificarea dupa un an

In functie de recomandarile medicului pediatru, poti sa introduci in alimentatia copilului si alte alimente, iar mierea si sarea pot "condimenta" alimentatia bebelusului abia dupa aceasta varsta.

Pana la varsta de doi ani, el trebuie sa manance aceleasi alimente pe care le consuma si adultii, cu anumite exceptii: carnea de porc, de rata si de gasca trebuie introdusa in alimentatie numai dupa varsta de trei ani. Dulciurile nu trebuie sa contina foarte mult zahar, iar alimentele nu trebuie prajite niciodata.

Foto: Creative Commons

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diversificare alimentatie bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre