Ce recomanda nutritionistii pentru o cina sanatoasa a copilului tau

/ / Modificat: 2018-11-26
Ce recomanda nutritionistii pentru o cina sanatoasa a copilului tau

Traim intr-o lume din ce in ce mai haotica, mai alerta, iar zilele noastre si ale copiilor nostri sunt in general un maraton fara sfarsit, de aceea momentul cinei reprezinta o ocazie importanta in fiecare familie pentru a face conversatie si a stabili rutina necesara nu doar celor mici, dar si adultilor.

Desigur, meniul este si el important; ca parinte iti doresti sa ai un copil sanatos si fericit, insa nu este intotdeauna usor sa pregatesti o cina delicioasa si hranitoare, care sa multumeasca toata familia.

Iata cateva idei de meniuri pentru cina, aprobate si recomandate de nutritionsiti pentru proprii lor copii:

Cina pentru adulti adaptata copiilor

Kath Younger, dietetician si blogger, declara ca de cele mai multe ori adapteaza cina pe care o pregateste adultilor pentru fiul sau in varsta de 6 ani. Daca pregateste paste cu legume si sos de rosii de exemplu, ii va servi celui mic legumele separat de paste, stiind ca fiului sau nu ii place ca totul sa fie amestecat.

Proteine sanatoase pentru copii

Un alt nutritionist, Elisa Zied, autoare a cartii "Cum sa iti hranesti corect familia", spune ca serveste copiilor sai fajitas de pui sau vita, sau quesadilla cu salsa, branza cheddar si tortilla din faina integrala, dar si peste preparat la cuptor, fie cod sau somon, cu legume sotate, de obicei broccoli sau morcovi la abur si orez alb sau brun.

Variante la alegere

In cazul in care familia are mai multi copii, fiecare dintre ei cu propriile preferinte alimentare, nutritionistii recomanda sa pregatesti un meniu variat, care poate fi combinat in mai multe feluri, astfel incat toti copiii sa isi asambleze cina specifica gusturilor lor.

De exemplu, include la cina legume la abur sau pregatite la cuptor, stropite cu putin unt sau ulei de masline, salate de varza, avocado, ridichi, fasole si taco din carne de miel. In acest fel nu vei pregati doua meniuri separate la cina, insa copiii vor putea sa isi aleaga combinatiile care le plac cel mai mult.

Cereale integrale, legume si proteine

Atunci cand trebuie sa hranesti scolari in crestere, ale caror gusturi se schimba de la o zi la alta, poate fi o provocare, asa ca specialistii recomanda sa pregatesti o cina care sa includa cereale integrale, legume si proteine, astfel incat sa poata satisface toate paletele gustative ale celor din familie.

Peste fript in tigaie, orez, legume precum spanac sotat, salata verde, broccoli si fasole verde sotate doar putin, pentru a le conserva prospetimea, sunt cateva dintre optiunile hranitoare si usor de pregatit seara, pentru cina in familie.

Feluri de mancare simple, organice

Nutritionistul Rebecca H. Lazar recomanda aceeasi cina sanatoasa pentru intreaga familie, adoptand politica "bucataria mea nu este restaurant". Ea declara ca nu pregateste cine prea complicate pentru ca nu are timp, dar ca incearca sa foloseasca ingrediente de calitate, organice si include proteine, carbohidrati sanatosi si legume in meniul zilnic.

De obicei evita lactatele la cina, care contine intotdeauna insa legume la cuptor, stopite cu ulei de masline si presarate cu condimente. Cateva dintre ideile de cina recomandate de ea include carne de curcan sau pui fripta, cu orez integral si piure de cartofi sau ciuperci sotate, chiftelute cu spaghete din orez brun si supa de legume, omlete cu asparagus si ardei capia, sau somon in crusta de susan cu broccoli.

Adoptand in familie politica care sustine faptul ca cei mici mananca ce li se serveste sau nu mananca deloc, nutritionista declara ca toti cei patru copii ai sai mananca legume fara comentarii, inclusiv varza de bruxelles, dar ca este important sa implementezi reguli inca devreme, de cand sunt mici, pentru a nu avea parte de nemultumiri si comentarii mai tarziu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa copii Sfaturi alimentatie sanatoasa

Articole recomandate

Citeste si despre