Top 5 strategii pentru a scapa de alergenii din casa

/ / Modificat: 2017-10-06
Top 5 strategii pentru a scapa de alergenii din casa

Respiratia. Un act automat prin care ne-am cuplat la viata inca din burta mamei. O luam ca atare, fara sa ne preocupam prea mult de neplacerile cauzate de o primavara cu exces de polen, praful din casa sau de o raceala care ne infunda parca dopuri de pluta in nari.

Dar problemele respiratiei ii ingrijoreaza pe cei care ii studiaza parcursul.

Generatia Z va trebui sa invete ABC-ul respiratiei

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca urmatoarea generatie va avea de infruntat, mai mult ca oricand:

- Alergii cauzate de praf;
- Stranuturi;
- Disconfort accentuat al cailor respiratorii;
- Secretii oculare;
- Cai nazale mai tot timpul infundate.

Pe scurt, copiii nostri se vor confrunta cu un colaps al confortului fizic, in timp ce alergiile vor dicta traiul de zi cu zi.

Lupta cu acarienii (acele organisme invizibile cu ochiul liber si care sunt peste tot prin covoare, asternuturi, haine, catei si pisici, sau jucariile copilului) e pierduta in afara casei, dar razboiul poate fi castigat cand tu esti cel care alege campul de batalie.

Procedeaza ca orice strateg stralucit. Intocmeste-ti un plan defensiv (pana la urma, invadatorul e praful) si tine cont de sfaturile noastre.

Top 5 strategii prin care sa scapi de alergeni

1. Curata bine cartile prafuite

Praful se asterne cel mai usor pe carti. Biblioteca, zona cel mai putin aerisita, camufleaza eficient mucegaiul si praful.

De aici pana la aparitia problemelor este doar un pas. Cartile sunt mediul perfect pentru inmultirea acarienilor, le frunzaresti o data si respiratia ti se ingreuneaza. Spray-ul de mobila nu ajuta aici, chimicalele pe care il arunca in aer nu fac altceva decat sa iti sporeasca tusea. De aceea ai nevoie de metode eficiente de stergere a prafului. Foloseste o simpla carpa din microfibre, care va actiona ca un burete, absorbind bacteriile.

2. Cum se curata eficient covoarele

Covoarele reprezinta detaliul care face diferenta cand vine vorba despre caldura si confortul unei locuinte. Adori sa ii vezi pe cei mici cum se joaca linistiti pe covor si iti place senzatia pe care o ai cand picioarele ti se scufunda in tesatura pufoasa. Dar covoarele sunt si locul unde se aduna cat ai clipi cantitati impresionante de praf. Doar ca, din fericire, in acest caz ai un aliat de nadejde: aspiratorul. Un aparat performant cu un filtru pe masura tehnologiei actuale este cel care te va scapa de tot ce inseamna praf si alergeni, casa ta redevenind, datorita lui, un mediu sigur pentru tine si familia ta.

3. Nu aduce in casa praful de afara

O cantitate semnificativa de praf si de alergeni ajunge in casa ta zilnic si responsabila pentru asta esti doar tu. Stim ca suna acuzator, dar de cate ori nu ai intrat incaltata in casa pentru ca ti-ai uitat ceva sau pentru ca pur si simplu cel mic a rupt-o la fuga pe usa inainte sa apuci sa il descalti? Studiile spun ca peste 80% din germenii din casa ta ajung aici de pe talpile pantofilor. Si cum este destul de complicat sa tii un dezinfectant la usa, cel mai bine este sa te descalti inca de la intrarea in casa si sa depozitezi pantofii intr-un spatiu corespunzator. Astfel iti protejezi si copiii, mult mai sensibili cand vine vorba despre microorganismele care ajung la tine in casa pe aceasta cale.

4. Pastreaza baia uscata

Chiar daca pare o misiune imposibila, trebuie sa gasesti o modalitatea sa faci asta, pentru ca mediul umed este locul perfect unde bacteriile si virusurile se pot inmulti iar mucegaiul este un pericol cat se poate de serios. Din fericire, solutia este una foarte simpla: tot ce trebuie sa faci e sa asiguri o ventilatie corespunzatoare incaperii. Tine geamul deschis tot timpul sau instaleaza un ventilator, daca baia ta nu are fereastra. O alta solutie ar putea fi un dezumidificator, pe care il poti folosi, dupa necesitati, si in alte incaperi din casa.

5. Implica-ti copilul in curatenia casei

Chiar daca esti convinsa ca mai mult te-ar incurca decat sa te ajute, sa iti implici copiii in procesul de curatenie nu este o idee rea deloc. Daca ii rogi sa te ajute, vor fi foarte fericiti sa o faca si vor deprinde astfel obiceiuri folositoare cand vine vorba despre igiena. In functie de varsta pe care o au, poti sa ii pui, dincolo de strans jucarii, si sa stearga praful, sa foloseasca un mop, sa spele vase sau sa curete chiuveta sau cada. Daca vor fi obisnuiti sa isi tina mereu lucrurile in ordine si sa fie atenti cand vine vorba despre curatenie, vei avea mai putine locuri in care se va strange praful si o casa mult mai prietenoasa cu sanatatea celor mici.

In plus, copilul invata prin puterea exemplului. Daca isi vede parintele dand cu aspiratorul, va intra in rolul de adult si va imita gestul cu cea mai mare seriozitate, asa ca e si pacat sa nu profiti de asta.

Tu cum faci sa te asiguri ca in casa ta nu ajung alergeni periculosi si mediul este unul cat se poate de sigur pentru copilul tau?

Sursa foto: unsplash.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre