Scutece lavabile sau de unica folosinta? Care este alegerea cea mai buna pentru bebelusul tau

/ / Modificat: 2016-08-01
Scutece lavabile sau de unica folosinta? Care este alegerea cea mai buna pentru bebelusul tau

Mamicile moderne au in prezent la dispozitie o multime de lucruri care sa le usureze viata si de care mamele noastre, de pilda, nu aveau parte. Scutecele de unica folosinta, pompa de san, sterilizatorul de biberoane – sunt doar cateva exemple de lucruri care ii ajuta pe parinti sa faca fata indatoririlor multiple pe care le presupune cresterea unui bebelus. De multe ori, insa, cu toate noile ajutoare moderne, tot lucrurile clasice pe care le foloseau mamele noastre sunt mai bune.

In prezent, tot mai multe mamici se intorc la scutecele din bumbac, lavabile, din varii motive. Bineinteles, si cele de unica folosinta au avantajele lor, de aceea ne-am gandit sa-ti prezentam care sunt beneficiile fiecareia dintre aceste alegeri, pentru a opta pentru cea mai buna varianta pentru tine si bebelusul tau.

Scutece lavabile - economice, comode si ecologice

Scutecele lavabile, din bumbac, reprezinta o alegere economica pentru familie. Un set de astfel de scutece poate fi folosit de mai multe ori, fapt ce se va reflecta in bugetul familiei. Arunca un ochi pe acest site pentru a afla care este costul unui set de scutece lavabile si ce spun mamicile care obisnuiesc sa le foloseasca.

In afara de argumentul legat de bugetul dedicat scutecelor, un alt factor de luat in considerare este confortul bebelusului. Cele din bumbac lasa pielea sa respire si sunt mai confortabile. Mai mult decat atat, scutecele de unica folosinta contin diverse substante menite sa retina in interior umezeala, care pot provoca iritatii si reactii alergice.

Scutecele din bumbac vor face mai usoara trecerea catre etapa in care copilul nu mai poarta scutec deloc si merge la olita. Pentru ca ele nu absorb in totalitate umezeala, precum o fac cele de unica folosinta, copilul va constientiza mai devreme ca nevoile sale naturale ii creaza un disconfort si va invata mai repede sa ceara la olita.

Un alt beneficiu pe care il au scutecele din bumbac este cel legat de protejarea mediului. Pentru ca sunt din materiale naturale si biodegradabile, folosirea lor duce la reducerea deseurilor si, in final, la un mediu mai curat pentru copiii si nepotii nostri.

In final, este bine sa mentionam ca scutecele din bumbac au mai multe utilizari: pot fi puse in cadita pentru a spori confortul bebelusului in timpul baitei, pot fi utilizate in locul prosopului deoarece materialul este mai fin si pot fi folosite pentru protejarea mesei de infasat.

Scutecele de unica folosinta fac schimbatul bebelusului mai rapid

Dupa ce am trecut in revista beneficiile utilizarii scutecelor din bumbac, este necesar sa aducem aminte si avantajele celor de unica folosinta, pentru ca tu sa poti face cea mai buna alegere pentru nevoile familiei tale.

Un prim factor pentru care multe mamici le aleg pe acestea este legat de comoditate. Ele fac schimbatul mult mai rapid si mai facil. Cu ajutorul lor economisesti timp si energie, iar cand esti grabita, ele sunt de un real ajutor. De asemenea, atunci cand pleci in concediu cu bebe, scutecele de unica folosinta sunt de obicei preferate in detrimentul celor din bumbac. La o petrecere la care participi cu bebe – botez, zi de nastere – s-ar putea ca tot cele de unica folosinta sa fie o varianta castigatoare.

Efortul pe care il depui este mult mai mic in cazul scutecelor de unica folosinta. Nu doar ca schimbi bebelusul mai repede, dar nici nu vei mai spala scutecele, deci te scutesc de o indatorire in plus.

Dupa cum poti observa, exista avantaje si dezavantaje de ambele parti. Scutecele lavabile sunt mai economice si mai sanatoase pentru bebe, dar necesita mai mult efort din partea ta, pe cand cele de unica folosinta fac schimbatul bebelusului mai rapid.

Bineinteles, niciuna dintre alegeri nu o exclude neaparat pe cealalta – poti folosi in mod curent scutece din bumbac si cand esti pe fuga poti apela la cele de unica folosinta. Este, insa, foarte util sa faci alegerile cunoscand toate beneficiile pe care ti le aduce fiecare dintre aceste doua optiuni.

Tu ce tip de scutece folosesti de obicei pentru bebelusul tau?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre