Ghidul unui parinte implicat. Cum poti creste siguranta copilului pe durata noptii

/ / Modificat: 2016-10-21
Ghidul unui parinte implicat. Cum poti creste siguranta copilului pe durata noptii

Este de-a dreptul fascinant sa-ti vezi bebelusul cum creste si isi dezvolta noi aptitudini, nu-i asa? Dar cu ele vin si cele mai mari temeri ale parintilor, mai ales pe durata noptii cand, nu-i asa, toata casa se cufunda in somn iar bebelusul se poate trezi oricand si, in liniste completa, incepe sa-si exerseze noile deprinderi. Prima data isi arcuiesc spatele, ridica capsorul, se inclina intr-o parte si gata – s-au rostogolit!

Sa vorbim despre rostogolit. El ne da cele mai mari batai de cap si ne declanseaza cele mai dramatice cosmaruri din viata proaspetilor parinti. Cum poti, asadar, sa asiguri siguranta bebelusului pe durata noptii?

De ce se rostogoleste?

Simplu – bebelusul tau se rostogoleste in timpul somnului pentru ca… poate. Vei descoperi, pe masura ce creste, ca acesta nu face diferenta intre momentele in care este treaz si cele in care ar trebui sa doarma. Asa ca atunci cand invata sa stea in sezut, spre exemplu, e foarte posibil ca seara, la culcare, sa fie mai interesat sa stea in fundulet decat sa se culce.

Acelasi lucru este valabil si pentru rostogolit. Cand este inca treaz in patut, copilul exerseaza rostogolitul. Si asta inseamna ca s-ar putea sa nu adoarma prea curand sau ca va petrece o buna parte din noapte treaz, rostogolindu-se. Cu surprindere, poate, vei descoperi ca bebelusul se rostogoleste si in somn iar asta il va trezi.

Cum inlaturi potentialele pericole ale rostogolitului nocturn?

Inainte de toate, este esential sa ne asiguram ca nou descoperita mobilitate nu il pune in pericol pe bebelus in timpul somnului. Daca obisnuiesti sa il infesi pentru somn, vei dori sa renunti la acest obicei. Rostogolindu-se, bebelusul ar putea ajunge cu fatuca jos. Mai mult, rostogolitul va slabi legaturile iar asta poate aduce riscul de sufocare.

Vei dori sa te asiguri ca suprafata pe care doarme bebelusul este plata, fara paturici, perne sau jucarii (inclusiv jucaria de plus preferata a micutului). Acum ca bebelusul se poate rostogoli in voie, trebuie sa te asiguri ca tot ce inseamna colturi e perfect izolat. Odata ce ai verificat si aspectul acesta, poti sa-ti iei de-o grija cu rostogolitul din timpul noptii cu ajutorul unui opritor pentru bebelusi, adica o pernita de siguranta care ii ofera confort celui mic chiar daca se rostogoleste, ii protejeaza spatele si stomacul si il ajuta sa nu se loveasca de marginile patutului.

Rostogolitul, o problema si atunci cand se face un pic mai mare

Pe masura ce descopera ce puternic si perseverent poate sa fie, inseamna ca nu este departe de momentul intelegerii conceptului de catarat si evadat. Inseamna ca este timpul sa ii dai mai multa libertate, pentru siguranta lui. Trebuie sa faci trecerea la pat pentru copii. Dar, nici atunci nu poti sta pe deplin linistit ca parinte. In somn, copilul va avea aceleasi obiceiuri ca in vechiul patut, asa ca se poate oricand rostogoli, cadea si lovi, pentru ca nu este inca invatat cu ideea de spatiu de dormit fara plasa de singurata sau margini. Acesta este momentul in care trebuie sa apelezi la o bariera de pat plianta si adaptabila la toate tipurile de pat. Asa copilasul se invata mai repede cu schimbarea si este ferit de orice primejdie.

Grijile unui parinte nu se opresc aici, insa este universal valabil ca poti rasufla cu mai mare usurinta atunci cand stii ca atunci cand si tu dormi cel mic este in siguranta deplina.

Sursa foto: shutterstock.com, copyright: DGLimages

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare bebelus Somn bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre