Ghidul unui parinte implicat. Cum poti creste inteligenta copilului tau

/ / Modificat: 2016-04-13
Ghidul unui parinte implicat. Cum poti creste inteligenta copilului tau

Ghidul unui parinte implicat. Cum poti creste inteligenta copilului tau

Parintii au un rol foarte important si chiar decisiv in cresterea inteligentei copilului lor. Pentru a reusi sa mareasca IQ-ul celui mic, ei trebuie sa tina, insa, cont de cateva lucruri.

In timp ce unii experti considera ca inteligenta este innascuta, altii spun ca ea poate fi "educata" si se  schimba  in  copilarie,  in  functie  de stimulii  din  mediul  inconjurator.  Indiferent  cine  are dreptate,  toti  psihologii si oamenii de stiinta sunt de acord cu un singur lucru: parintii pot imbunatati performantele  intelectuale ale copiilor.

Iata ce trebuie sa faci daca esti un parinte implicat si dornic sa-i oferi copilului tot ceea ce are nevoie pentru a se dezvolta rapid din punct de vedere intelectual!

Alimentatia corecta este esentiala

Copiii  din  prezent  par  tot  mai  indragostiti  de  burgeri,  de  pizza si  de  produsele  de patiserie.  Aceste alimente numite "junk food" sunt ieftine, se gasesc la tot pasul si sunt foarte gustoase, insa afecteaza inteligenta  copiilor.  

Indulcitorii  si  zaharul  alb  afecteaza  in  mod  direct  dezvoltarea  creierului  si  a sistemului nervos.

In plus, bomboanele, ciocolata, prajiturile, cerealele dulci, bauturile carbogazoase si sucurile ambalate consumate in exces cauzeaza pierderi de memorie, letargie sau agitatie excesiva.

Pentru o dezvoltare sanatoasa a creierului si a sistemului nervos ale celor mici, ofera-i copilului un astfel de  aliment ca  alternativa  de  inlocuire  partiala sau  totala  a  laptelui  matern,  atunci cand  este  timpul pentru o astfel de schimbare.

In plus, asigura-te ca, dupa ce ai diversificat complet alimentatia celui mic, acesta consuma zaharuri naturale (precum mierea, fructele uscate, bananele si merele), migdale, nuci, caju, alune, dar si lapte de migdale, lapte si produse lactate, legume cu frunze verzi (precum spanacul sau ceapa verde), fructe de mare si mult peste.

Discuta constant cu copilul despre orice

Vorbeste  cat  mai  mult  cu  copilul si  nu stalci  cuvintele  din  amuzament.  Pronunta-le  clar si corect si foloseste  un  vocabular matur.  Il  vei  obliga,  astfel, sa te  intrebe  ce  inseamna anumite  cuvinte si sa-si dezvolte dictia si vocabularul. Spre exemplu, copiii crescuti in familii cu un vocabular foarte bogat au un IQ cu 38 mai mare decat crescuti in familii cu un vocabular foarte sarac.

Adauga muzica vietii copilului

Chiar daca cel mic nu este orientat spre muzica sau dans, introducerea "ritmului" in viata sa il va ajuta, fara sa-si dea seama, sa-si creasca performantele la gradinita si la scoala. Muzica reprezinta o adevarata gimnastica mentala prin sistemul sau de simboluri si ajuta la cresterea potentialului creativ.

Sportul are un rol foarte important

Activitatile sportive imbunatatesc circulatia sanguina in toate partile corpului, inclusiv in creier. Atunci cand  creierul  este  "alimentat" cu  sange  oxigenat,  concentrarea,  viteza  gandirii  si capacitatea  de argumentare sunt mult imbunatatite. Copiii care sunt activi din punct de vedere fizic au rezultate scolare mai bune, fapt dovedit in peste 50 de ani de cercetari.

In plus, sportul creste stima de sine (care ajuta la succesul  scolar),  reduce  riscul  aparitiei depresiei,  ajuta  la  imbunatatirea  abilitatilor  motorii  si  a coordonarii si imbunatateste capacitatile creative ale celui mic.

Stimuleaza-i memoria

Dupa  ce  ii  citesti  o  poveste,  roaga-l  sa-ti  repovesteasca  actiunea  cu  propriile  lui  cuvinte. Daca  vei transforma o astfel de discutie intr-un ritual, el va fi mult mai atent la ceea ce i-ai povestit si va sti, inca din timpul lecturii, ca trebuie sa tina minte ceea ce aude.

Aceasta este o modalitate foarte eficienta de a antrena  memoria  copilului  si  de  a-l  ajuta  sa inteleaga semnificatiile  lucrurilor  pe  care  le  afla  prin intermediul cartilor, dar si in orice alt mediu, precum la gradinita sau la scoala.

Ofera-i jocuri care dezvolta inteligenta

Jocurile sunt esentiale pentru dezvoltarea inteligentei celui mic. Nu face rabat de la jucarii, insa alege cu precadere acele jocuri care presupun rezolvarea unor probleme, precum puzzle-urile.

Lasa-l sa rezolve singur problemele

O greseala frecventa pe care o fac parintii este cea de a rezolva problemele in locul celor mici. Lasa-l sa le rezolve singur si,  daca  vezi  ca se  "impotmoleste",  ofera-i  indicii.  

Nu  doar  ca-l  vei  ajuta sa-si  puna mintea  la  contributie,  ci  ii  vei  oferi  si  sansa  de  a  simti o  mare  satisfactie  atunci  cand  reuseste  sa depaseasca ceea ce pentru el era un mare obstacol.

Foto: Creative Commons

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati stimulare creier copii Activitati stimulare inteligenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre