Fii mereu pregatita. Cum sa asiguri confortul bebelusului tau in orice conditii

/ / Modificat: 2018-03-21
Fii mereu pregatita. Cum sa asiguri confortul bebelusului tau in orice conditii

Confortul bebelusului este important pentru dezvoltarea sa armonioasa. Sunt multi factori care pot afecta negativ un copil mic, insa toti pot fi evitati foarte usor, prin grija si atentia unor parinti iubitori si bine informati.

Confortul general al bebelusului tau

Confortul general al bebelusului tau tine, in primul rand, de nevoile sale. De regula, el te va anunta cand ceva nu este in regula; trebuie doar sa-l asculti. Insa daca pleci de acasa cu el, trebuie sa fii prevazatoare. Inainte de orice altceva, ai nevoie de lapte, ca sa poti hrani bebelusul, si de scutece, ca sa il poti schimba.

Daca vrei ca bebelusul tau sa se simta bine, trebuie sa te asiguri ca se simte confortabil. Pe langa mancare si scutece, are nevoie si de confort emotional si, in special, sa se simta in siguranta. De aceea, trebuie sa ai grija sa feresti bebelusul de galagie si de zgomote puternice, precum si de locuri prea aglomerate. Se poate speria si iti va fi foarte greu sa il linistesti ulterior.

De asemenea, e foarte important pentru bebelusi sa simta apropierea mamei. O tehnica foarte cunoscuta, numita "kangaroo care", sugereaza sa tii bebelusul la piept timp de 2-3 ore pe zi. Aceasta activitate intareste legatura dintre mama si copil, din primele luni de viata. Mai mult, studiile din domeniu arata ca aceasta practica poate reduce infectiile nosocomiale si poate ajuta la reglarea tiparelor de somn ale mamei si ale bebelusului.

Confortul pe vreme rece

Bebelusii sunt mai sensibili si nu isi pot regla temperatura corpului asa cum o fac adultii. Li se face frig foarte repede si pot ajunge sa planga toata noaptea. De aceea e nevoie sa te asiguri ca bebelusul e bine imbracat atunci cand il pui la culcare. Cele mai potrivite sunt pijamalele de tip salopeta, care nu sunt voluminoase si ii vor tine de cald. Eventual, poti sa il imbraci si cu un tricou pe sub pijamale.

Daca iesi iarna afara cu bebelusul, te poti orienta dupa o regula simpla: acesta trebuie imbracat cu un strat suplimentar de haine fata de tine. De exemplu, daca tu porti 2 straturi de haine, el trebuie sa poarte 3. Astfel, te asiguri ca niciodata bebelusul tau nu va fi imbracat prea gros sau prea subtire si ca se simte confortabil.

Confortul din casa este un alt aspect important la care sa fii atenta iarna. Temperatura potrivita pentru un bebelus este cuprinsa intre 22 si 24 de grade in timpul zilei si intre 17 si 20 de grade in timpul noptii. Va trebui sa te asiguri ca temperatura din casa se incadreaza intre acesti parametri. De asemenea, daca vrei sa pastrezi un mediu controlat in camera micutului, fii atenta sa nu uiti geamuri sau usi deschise.

Confortul pe vreme calda

Din exces de zel, multi parinti au tendinta sa imbrace copiii cu haine calduroase chiar si vara. Trebuie sa incerci sa eviti acest lucru. Principiul "mai bine cald decat frig" nu mai este de actualitate. Daca este imbracat prea gros, copilul va ajunge sa se supraincalzeasca, lucru care poate duce la insomnii, deshidratare si imbolnaviri mai frecvente.

Incearca sa il imbraci vara asa cum te imbraci si tu. Cele mai potrivite sunt hainele largi, vaporoase, care ii permit pielii sa respire. De asemenea, e foarte important sa folosesti crema de protectie inainte de a iesi cu cel mic la soare, ca sa il protejezi de razele ultraviolete.

Atunci cand intri cu copilul intr-o incapere incalzita, asigura-te ca il dezbraci de hainele de exterior, ca sa nu se incalzeasca prea tare. Acest lucru trebuie facut si daca bebelusul doarme. Poti verifica usor daca bebelusului ii este prea cald. Daca are gatul foarte umed sau daca vezi ca mainile sale sunt foarte rosii, inseamna ca s-a supraincalzit.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre