Cele 5 secrete cu ajutorul carora le potolesti pofta de dulciuri

/ / Modificat: 2017-11-29
Cele 5 secrete cu ajutorul carora le potolesti pofta de dulciuri

Daca le interzici dulciurile, copiii le vor manca pe ascuns. Daca le dai liber la consum, nu se vor lasa pana nu-i va apuca durerea de burta. Educatia alimentara ramane, in aceste conditii, singura solutie eficienta pentru a le tine in frau pofta de dulciuri.

Invata-i sa prefere, de mici, alimentele sanatoase, inclusiv atunci cand vine vorba despre desert. Cu aceste gusturi vor trai, probabil, tot restul vietii. Iar sansele sa creasca sanatosi sunt mai mari daca aleg un fruct in defavoarea unei felii de tort.

Iata care sunt cele cinci secrete care te vor ajuta sa reusesti sa le potolesti pofta de dulciuri:

Secretul 1: Nu interzice, dar modereaza consumul

Copiii carora parintii nu le dau, acasa, mancaruri gustoase, au tendinta sa manance alimente cu continut caloric mai ridicat, atunci cand raman nesupravegheati. Asa ca interzicerea totala a dulciurilor ar putea avea consecinte nedorite, pe termen lung.

Atunci cand cei mici iti cer dulciuri, in loc sa le raspunzi cu un „Nu” hotarat, mai bine spune-le ca le vor primi, dar la urmatoarea gustare, la masa sau petrecerea aniversara. In acest fel, ii vei asigura pe copii ca, in cele din urma, vor ajunge sa savureze dulciurile care le plac atat de mult. Tine-te de cuvant si da-le dulciuri, de 2-3 ori pe saptamana. Le vei crea, astfel, obisnuinta de a le manca periodic, nu alandala.

Daca afli ca cel mic a mancat dulciuri pe saturate la scoala sau acasa la vreun prieten, nu-l certa. Daca faci din consumul de dulciuri un tabu, copilul le va prefera in continuare, dar va incepe sa ascunda asta de tine.

Secretul 2: Fa-le prajituri de casa

Copii care mananca briose, tarte sau biscuiti de casa vor ajunge, in scurt timp, sa le prefere pe acestea, in defavoarea prajiturilor procesate, din cofetarii. Iar dulciurile preparate de tine vor fi mereu mai sanatoase, daca accepti sa cheltuiesti un pic mai mult pe ingrediente.

Inlocuieste faina alba cu una integrala si adauga fulgi de ovaz, nuci de diverse tipuri, fructe si chiar legume dulci, cum sunt dovleacul si morcovul. Pune si zahar, dar in cantitati cat mai mici.

Secretul 3: Inlocuieste bauturile carbogazoase cu sucuri naturale

Bauturile carbogazoase si sucurile fara acid din comert au un continut bogat de zahar, al carui consum da dependenta. Cu cat le vor bea copiii in cantitati mai mari, cu atat vor ajunge sa ceara mai multe dulciuri. In consecinta, ar trebui sa le dai astfel de bauturi doar la zile de nastere si sarbatori.

Pentru toate celelalte zile, indicate ar fi sucurile naturale de fructe. Le poti prepara foarte usor, in doar cateva minute, cu ajutorul unui astfel de aparat performant. In weekenduri, da-le copiilor smoothie-uri colorate, ca sa suplinesti lipsa dulciurilor procesate.

Apa si laptele sunt celelalte doua bauturi pe care cei mici ar trebui sa le consume zilnic.

Secretul 4: Nu trata dulciurile ca pe delicatese

Dulciurile sunt mereu in centrul atentiei, indiferent daca sunt privite cu ochi buni sau nu. Daca i le oferi copilului ca pe o rasplata pentru ca a mancat tot din farfurie, ii vei creste apetitul pentru ele. Spune-i „Termina-ti portia de broccoli, iti dau prajitura”, iar desertul va deveni cea mai ravnita mancare.

Mult mai eficient ar fi sa tratezi dulciurile ca pe orice alta mancare. Reputata experta in nutritie Ellyn Satter din Statele Unite e de parere ca ar trebui sa pui pe masa farfuriile cu desert in acelasi timp cu cele cu mancare. In acest fel, copiii nu vor mai sta cu sufletul la gura, in asteptarea dulciurilor.

Secretul 5: Ascunde prajiturile, dupa masa

Mediul inconjurator le influenteaza copiilor obiceiurile alimentare. Daca lasi la vedere borcane cu biscuiti sau tavi cu prajituri, nu te mira cand ii vezi pe cei mici dand tarcoale bucatariei.

Mult mai sigur ar fi sa te asiguri ca ascunzi dulciurile, dupa masa, si lasi la indemana copiilor doar gustari sanatoase, cum ar fi fructele sau legumele dulci.

Copii ar face totul ca sa te convinga sa le dai dulciuri, dimineata, la pranz si seara. De tine depinde, insa, sa le asiguri o alimentatie echilibrata, care sa contribuie la dezvoltarea lor armonioasa. In textul de mai sus gasesti cele cinci secrete care te vor ajuta sa le reduci portia de dulciuri, in favoarea unor gustari mai sanatoase.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dulciuri copii Gustari sanatoase copii

Articole recomandate

Citeste si despre