Vaccinurile pentru copii

/ / Modificat: 2014-04-25
Vaccinurile pentru copii

Saptamana Europeana a Vaccinarii este o initiativa in Regiunea Europeana OMS, condusa si coordonata de catre biroul regional OMS. Are sprijinul unui numar de parteneri, printre care UNICEF si ECDC – Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor.


Saptamana Europeana a Vaccinarii este o initiativa in Regiunea Europeana OMS, condusa si coordonata de catre biroul regional OMS. Are sprijinul unui numar de parteneri, printre care UNICEF si ECDC – Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor.

Desi o scadere pronuntata a bolilor ce pot fi prevenite prin vaccin a facut ca multe din bolile contagioase sa devina un lucru ce apartine trecutului in cazul multor persoane din regiunea europeana, aceste boli continua insa sa provoace dizabilitati si chiar decese. Mai mult de jumatate de milion de copii din regiunea Europeana nu primesc vaccinurile de baza.

Toate tarile prezinta grupuri de persoane nevaccinate, vulnerabile sau greu de localizat si epidemii de boli infectioase inca au loc.

Vaccinarea salveaza vieti

Cu cat mai multi oameni sunt vaccinati, cu atat mai multe vieti sunt salvate. Vaccinarea salveaza vietile a peste 3 milioane de persoane in intreaga lume in fiecare an si previne imbolnavirile si dizabilitatile a alte cateva milioane.

Introducerea unui nou vaccin duce la o scadere dramatica a numarului persoanelor infectate. Cand scade rata vaccinarii, bolile reapar.

Vaccinarea este un drept de baza, dar care nu este accesibil tuturor

In ultimele decade, lumea a fost martora a numeroase imbunatatiri in sanatate, dar benefiicile sunt impartite inegal in intreaga lume si in Regiunea Europeana OMS.

  • de exemplu, numarul estimat de decese anuale la 100.000 de copii cu varste sub 5 ani este de 7844 in Republicile din Asia Centrala si in Kazakstan si de 646 in Regiunea Europeana
  • in fiecare tara, exista mici grupuri care nu benficiaza de vaccinare si continua sa fie susceptibile la imbolnaviri. De exemplu, in epidemiile de rujeola din 2006-2007 din Albania, Grecia, Italia, Romania si Serbia marea majoritate a cazurilor proveneau din mijlocul Romilor si din grupurile migratoare.

    Epidemiile sunt o amenintare serioasa

    Datorita programelor de vacinare eficiente, majoritatea persoanelor din tarile industrializate nu au fost martore ale unor epidemii de boli care pot fi preventie prin vacin si multi presupun ca acestea nu mai reprezinta o amenintare.

    Recent, tarile din Regiunea Europeana au trebuit sa faca fata la epidemii masive, in special cele de rujeola. Aceste epidemii continua asa se raspandeasca in Regiune, provocand mii de cazuri si ducand la decese in randul copiilor si adultilor.

    Aceasta re-aparitie a bolilor care erau sub control sau fusesera eliminate in Regiune reprezinta o preocupare permanenta. Regiunea Erupeana a OMS a fost declarata ca zona fara pericol de poliomelita in 202 si sunt depuse eforturi pentru a metine acest succes.

    Comisia care monitorizeaza statusul poliomielitei in Regune si-a exprimat grija privind riscul crescut de import de poliomelita in Europa.

    Bolile infectioase inca ucid

    Desi Regiunea Europeana a OMS are cea mai scazuta rata de incidenta a bolilor care pot fi prevenite prin vaccin, acestea continua sa produca aproximativ 32.000 de decese prevenibile in randul copiilor sub 5 ani in fiecare an.



    Inainte de introducerea vacinului de rutina in copilarie, bolile infectioase reprezentau cauza principala a deceselor in randul copiilor si epidemiile era frecvente.

    Chiar si azi, rujeola, Haemophilus influenzae tip b (Hib), pertussisul si tetanosul neonatal ucid. In intreaga lume bolile care pot fi prevenite prin vaccin ucid 1.4 milioane de copii mici anual.
  • Vaccinuri recomandate

    Bolile pot fi controlate si eliminate

    Cu o arie de acoperire cu vaccinuri cat mai mare, numarul de imbolnaviri scade. Cu efort concertat, unele boli pot fi chiar si elimiante.

  • rubeola, care obisnuia sa ucida 5 milioane de persoane in intreaga lume anual a fost eradicata in 1978
  • OMS a declarat Regiunea Europeana libera de poliomelita in 2002. Lupta globala impotriva poliomelitei a salvat 5 milioane de persoane de la paralizie.
  • Americile s-au declarat fara transmisii de rujeola in 2002: insa, dupa numai 12 ani a avut loc o epidemie care a provocat 250.000 de imbolnaviri si peste 10.000 de decese
  • Statele membre OMS in Regiunea Europeana au fost de acord sa lucreze pentru a elimina rujeola, rubeola si sindromul congenital rubeolic pana in anul 2010. Rujeola este inca o povara importanta, dar numarul de cazuri raportate a scazut considerabil in ultimii 10 ani.

    Vaccinarea este eficienta din punct de vedere al costurilor

    Vaccinarea este unul din rarele servicii care costa foarte putin dar ofera beneficii uriase sanatatii populatiei.

    Politicile de sanatate eficiente si costurile aferente acestora trebuie vazute ca fiind o investie, nu un cost. O sanatate buna reprezinta o inflorire a economiilor, bolile dimpotriva.

  • un studiu efectuat in 11 tari din Europa a aratat ca tratamentul rujeolei a fost 209-480 Euro pe caz, in timp ce costurile pentru vaccinarea rujeolei reprezinta 0.17-0.97 Euro de persoana.
  • alt studiu a estimat economii asociate eliminairii rujeolei in tarile din Europa de Vest de aproximativ 36 de milioane de Euro, daca tarile isi mentin un program de vaccinare rubeola-oreion-rujeola de doua doze  si 776 milioane de Euro daca, dupa elimiare, tarile schimba programul de vaccinare la o doza.

    Copiii depind de sistemele de sanatate in a le asigura o vaccinare ieftina, eficienta si sigura.

    Sisteme puternice si sustinute de imunizare pot asigura ca fiecare copil sa primeasca vaccinul potrivit in locul potrivit la timpul potrivit. In Regiunea Europeana, 10.3 milioane de copii se nasc anual si trebuie sa fie vaccinati. Pentru a sustine succesul vaccinarii, trebuie sa se ajunga la acesti copii.

    Un sistem de imunizare care sa functioneze bine este unul din elementele cheie ale unui sistem de sanatate puternic.

    Investigatiile in resursele umane, materiale si tehnice in ceea ce priveste vaccinarea contribuie la realizarea capacitatii de a furniza servicii de ingrijire primara de sanatate si de a se asigura ca viata nici un copil nu va mai fi in pericol.

    Varsta recomandata Vaccin
    Primele 24 de ore Hepatita B
    Primele 4-7 zile BCG
    2 luni Vaccin diftero-tetano-pertussis-hepatita B (DTP-Hep B) si Vaccin polio oral (VPO)
    4 luni Vaccin diftero-tetano-pertussis (DTP) si Vaccin polio oral(VPO)
    6 luni Vaccin diftero-tetano-pertussis-hepatita B (DTP-Hep B) si Vaccin polio oral (VPO)
    12 luni (DTP) Vaccin polio oral (VPO)
    12 - 15 luni Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (RRO)
    30 - 35 luni Vaccin diftero-tetano-pertussis (DTP)
    7 ani Vaccin diftero-tetanic pediatric (DT),Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (RRO)
    9 ani Vaccin polio oral (VPO)
    14 ani Vaccin diftero-tetanic pediatric (DT), Vaccin rubeolic (Rub) - numai fetele
    18 ani Hepatita B ( Hep B)

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Vaccinuri copii

    Articole recomandate

    Citeste si despre