Vaccinarea NU va fi OBLIGATORIE. Cei care refuza sa-si vaccineze copiii TREBUIE sa mearga la consiliere

/ / Modificat: 2020-03-03
Vaccinarea NU va fi OBLIGATORIE. Cei care refuza sa-si vaccineze copiii TREBUIE sa mearga la consiliere

Copiii vor fi vaccinati cu vaccinurile din Calendarul National numai cu consimtamantul scris al parintilor, iar cei care refuza sa isi vaccineze micutii trebuie sa mearga la consiliere pe tema vaccinarii. 

Daca  nu vor accepta ei risca sa fie amendati cu sume intre 1.000 si 10.000 de lei, in trepte, in functie de numarul refuzurilor. Refuzul vaccinarii si dupa consiliere poate fi sanctionat cu amenda intre 5.000 si 10.000 de lei, decizia urmand sa fie luata de Comisia de vaccinare din judetul respectiv. 

Proiectul ar urma sa intre la votul final in plen saptamana viitoare, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. 

Proiectul nu va aduce obligativitatea vaccinarii, deoarece consensul politic a fost obtinut pe o forma care nu prevede obligativitatea, ci doar recomandarea vaccinarii cu vaccinurile prevazute in Calendarul National si o serie de sanctiuni (amenzi) pentru parintii care refuza atat vaccinarea, cat si consilierea pe aceasta tema.

Prevederile-cheie din proiectul de lege

Recomandarea de vaccinare cu vaccinurile incluse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii, vaccinurile impuse de situații epidemiologice care implica vaccinarea si vaccinurile pentru personalul medico-sanitar.

Copiii vor putea fi vaccinati doar dupa ce parintii isi dau consimtamantul.Parintii care refuza vaccinarea trebuie sa se informeze. Parintii care refuza vaccinarea copiilor vor trebuie sa mearga la informari pe tema vaccinarii.

Parintii care refuza de mai multe ori sa mearga la consiliere pe tema vaccinarii vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 10.000 de lei.Refuzul vaccinarii si dupa consiliere poate fi sanctionat cu amenda intre 5.000 si 10.000 de lei. Decizia va apartine Comisiei de vaccinare din judetul respectiv.

Autoritatle locale risca si ele amenzi daca nu vor asigura consilierea parintilor care refuza vaccinarea - prin medicii de familie, medicii scolari, medicii din Directiile de Sanatate Publica.

Accesul copiilor nevaccinati in scoli si gradinite, interzis in caz de epidemie. Chiar daca nu prevede obligativitatea, legea va interzice accesul unui copil nevaccinat in comunitate (gradinita sau scoala) in cazul in care in comunitatea respectiva are loc o epidemie.

Stocuri de vaccinuri pe cel putin un an.

De asemenea, autoritatile vor trebui sa asigure un stoc de vaccinuri cel puțin egal cu necesarul anual, potrivit HotNews.ro.

Categoriile de vaccinari recomandate in proiectul legii vaccinarii

  • vaccinarile cuprinse in Calendarul National de Vaccinare pentru copii;
  • vaccinarile impuse de situații epidemiologice care implica vaccinarea ca masura de interventie in vederea limitarii bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;
  • vaccinarile pentru personalul medico-sanitar din unitatile sanitare publice si private;
  • vaccinarile pentru alt personal din unitatile publice si private care prin natura atributiilor sunt expuse suplimentar la boli infectioase sau pot reprezenta surse de infectie ce ar putea pune in pericol sanatatea publica, stabilite prin Hotarare de guvern.

Sursa: hotnews.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccinare Vaccinare obligatorie Proiect lege Consiliere

Articole recomandate

Citeste si despre