Top 7 vaccinuri esentiale pentru bebelusi

/ / Modificat: 2017-05-22
Top 7 vaccinuri esentiale pentru bebelusi

Vaccinurile sunt unele dintre cele mai importante metode de prevenire a unor boli foarte grave, chiar mortale. Cand vine vorba de vaccinuri la bebelus, unele dintre ele sunt obligatorii, altele sunt optionale, dar fiecare are importanta lui. Iata top 7 vaccinuri pe care trebuie sa le iei in considerare pentru a te asigura ca bebe este bine protejat de unele dintre cele mai severe boli.

Vaccin contra hepatitei B

Hepatita B este una dintre cele mai frecvente infectii cauzate de virusul cu acelasi nume. Aceste infectii pot duce la aparitia icterului, diareei, varsaturilor si a complicatiilor ficatului.

Imunizarea contra acestei boli a intrat in programul obligatoriu de imunizari la bebelusi. Vaccinul presupune 3 etape. Prima doza de vaccin este administrata imediat dupa nastere, in primele 12 ore, iar urmatoarele la 2, respectiv 6 luni.

Vaccin anti diftero-tetanos-pertusis (DTP)

Cele trei boli - difterie, tetanos si pertusis - pot fi prevenite cu ajutorul unui singur vaccin. Micutul tau nu are nevoie de 3 injectii diferite pentru ele, pentru ca exista formula care protejeaza de toate 3 si face parte din schema obligatorie de vaccinare.

Difteria este o boala foarte periculoasa, care afecteaza abilitatea copilului de a respira (nasul, amigdalele, laringele si faringele) si poate duce la complicatii grave. Tetanosul este o infectie rara, dar extrem de periculoasa care se contracta foarte simplu, prin taieturi sau rani deschise, si cauzeaza spasme musculare bruste si atat de puternice, incat pot rupe oasele. Pertusis sau tusea convulsiva este cel mai grav tip de tuse, care se poate extinde pe termen lung si care afecteaza capacitatea micutului de a respira, manca si inghiti corect.

Imunizarea completa cuprinde administrarea a 5 doze. Prima dintre ele se face la 2 luni, iar ultima are loc la 18-24 de luni dupa realizarea primului.

vaccinare_bebelusi_imunizare

Foto: thefamilygp.com

Vaccin BCG (contra tuberculozei pulmonare)

Imunizarea impotriva BCG se face inca de la nastere si face parte din programul national obligatoriu de vaccinare la bebelusi. Tuberculoza este o infectie foarte grava care afecteaza, in principal, plamanii, dar se poate extinde si la organele invecinate, punand viata copilului in pericol.

Imunizarea se obtine de la o singura doza de vaccin, administrata nou-nascutilor. Este posibil ca vaccinarea sa se repete la varsta de 13 ani, insa numai in cazul in care analizele sugereaza ca ar avea nevoie.

Vaccin antipneumococic (PVC)

Vaccinul antipneumococic face si el parte din schema obligatorie de vaccinare a bebelusilor si se administreaza incepand cu varsta de 2 luni. Inglobeaza 4 doze administrate la 2, 4, 6 si undeva intre 12 si 15 luni.

Infectia provocata de bacteria pneumococica este extrem de periculoasa si poate determina aparitia unora dintre cele mai grave, chiar mortale boli: pneumonie, septicemie si meningita, dar si altele care pot pune in pericol viata micutului.

Vaccin contra poliomielitei (IPV)

Vaccinul injectabil impotriva poliomielitei este facut obligatoriu la bebelusi. Imunizarea se face in 3 etape care corespund administrarii a 3 doze la 2, 4 si intre 6 si 18 luni.

Poliomielita este una dintre cele mai severe afectiuni contagioase existente. Maladia a fost eradicata acum mult timp, cu ajutorul imunizarii, insa tot mai exista riscuri de raspandire in unele tari. De aceea, vaccinarea bebelusului este esentiala, pentru ca boala afecteaza sistemul nervos, determinand aparitia paraliziei permanente a corpului.

vaccin_bebelusi

Vaccin contra rotavirusului (RV)

Nu este un vaccin obligatoriu la bebelusi, dar este recomandat, deoarece il protejeaza impotriva unei boli diareice destul de severe la aceasta varsta, cauzate de rotavirus. Boala este frecventa intre 3 si 35 de luni.

Imunizarea nu se face prin injectare. Este administrat printr-o bautura speciala care se da micutului la 2,4 si 6 luni, dar niciodata mai tarziu de 32 de saptamani.

Vaccin antigripal

Este un vaccin optional la bebelusi, dar este important de luat in seama in sezoanele predispuse la astfel de epidemii. Orice bebelus mai mare de 6 luni poate face imunizarea contra virusului gripal.

Gripa este diferita de raceala la bebelusi si poate avea complicatii severe. Debuteaza cu febra puternica si poate continua cu o serie de simptome severe: tuse, dureri in gat, dureri musculare, frisoane etc. In cazuri grave, boala duce la inflamarea inimii, pneumonie si chiar moarte.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccinuri bebelusi Imunizare bebelusi Milupa Schema nationala de vaccinari

Articole recomandate

Citeste si despre