Sudiu: De ce opozantii vaccinarii cred ca stiu mai multe decat specialistii

/ / Modificat: 2019-02-21
Sudiu: De ce opozantii vaccinarii cred ca stiu mai multe decat specialistii

Ai ratat polemicile care s-au iscat in ultimii ani in jurul vaccinarii doar daca ai plecat putin de pe planeta; altfel nu aveai cum sa nu auzi toate contrele dintre taberele pro si antivaccinare.

"Cat de sigure sunt vaccinurile" este una dintre temele cele mai controversate atunci cand vine vorba de sanatate.

Vaccinurile sunt menite sa previna raspandirea bolilor precum poliomielita si rujeola, dar si gripa, iar parerea generala a specialistilor este ca ele sunt sigure; au si efecte adverse, insa acestea sunt prezentate cat se poate de clar. Totusi, tot mai multi oameni refuza sa-si vaccineze copiii de teama efectelor secundare care ar putea fi ascunse populatiei. Sunt teorii care spun ca vaccinurile ar putea duce la autism, cu toate ca nu exista dovezi stiintifice in acest sens, ci doar opinii.

Atitudinea antivaccinare a fost alimentata in mare parte de numarul tot mai ridicat de copii diagnosticati cu autism, iar acum a aparut si un studiu, in The Lancet, care sustine ca ar exista o legatura intre autism si vaccinul MMR (anti rujeola, oreion si rubeola).

Multi parinti de copii cu tulburari de spectru autist au inceput sa creada ca vaccinarea este o posibila cauza a acestora, iar altii pur si simplu refuza sa-si vaccineze copiii de teama ca acestia ar putea deveni si ei autisti. S-a ajuns chiar si in situatia absurda ca oamenii care au caini sa refuze sa-i mai vaccineze, iar British Veterinary Association a trebuit sa dea publicitatii o informare potrivit careia cainii nu pot avea tulburari de spectru autist.

Asistam, prin urmare, la un dialog al surzilor pe tema vaccinarii, in care fiecare tabara o tine pe a ei. Cei mai zgomotosi sunt militantii antivaccinare, care sunt absolut convinsi ca stiu mai mult si mai bine decat specialistii.

Pe de o parte avem certitudinea ca vaccinarea a condus la eradicarea variolei si la eliminarea poliomielitei si a protejat milioane de oameni de ravagiile facute de tetanos, tuse convulsiva si chiar de varicela.

Si totusi, scepticismul in privinta vaccinurilor nu dispare. O multime de personalitati, inclusiv presedintele american Donald Trump, au pus la indoiala credibilitatea doctorilor care fac in permanenta apeluri provaccinare.

O posibila explicatie pentru acest scepticism este, potrivit babyology.com, efectul Dunning-Kruger, adica faptul ca persoane incompetente apreciaza eronat competenta lor intr-un domeniu sau pe un anumit subiect ca fiind mult mai mare decat in realitate. Acest comportament se datoreaza incapacitatii persoanelor respective de a-si recunoaste nivelul lor, tocmai din cauza lipsei lor de cunostinte in domeniu.

Pentru a testa teoria privind efectul Dunning-Kruger in cazul militantilor antivaccin s-a realizat un studiu la care au participat peste 1300 de persoane. In cadrul cercetarii au fost comparate cunostintele participantilor cu cele ale medicilor si ale oamenilor de stiinta. Tema data: sa raspunda la intrebari punctuale despre autism si sa precizeze in ce masura sunt sau nu de acord cu teoriile privind o posibila legatura intre vaccinurile din copilarie si autism.

Rezultatul pare destul de concludent: 34% dintre adultii din grupul de control cred ca stiu despre cauzele autismului tot atat de multe, daca nu mai multe decat oamenii de stiinta. Ceva mai multi, 36%, sunt de parere ca stiu mai bine ce este autismul decat doctorii in medicina.

62% dintre participantii cu cele mai slabe rezultate la chestionarul despre autism cred ca stiu la fel de multe sau mai multe si decat doctorii, si decat oamenii de stiinta cand vine vorba despre cauzele autismului. Pentru comparatie, doar 15% dintre cei cu cele mai bune rezultate la "testul" despre autism au fost de aceeasi parere.

71% dintre cei care sunt de acord cu teoriile privind o posibila legatura intre vaccinurile din copilarie si autism cred ca sunt mai bine informati decat specialistii, in timp ce doar 28% dintre cei care resping aceasta teorie au fost de aceeasi parere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccin Vaccinare

Articole recomandate

Citeste si despre