Pediatru, despre episoadele de diaree la copii: "Rotavirusul poate fi implicat in declansarea diabetului"

/ / Modificat: 2019-12-06
Pediatru, despre episoadele de diaree la copii:

Diareea inseamna scaderea consistentei si o crestere a frecventei eliminarii scaunelor pe zi, ceea ce inseamna mai mult de trei scaune apoase la care se mai pot asocia varsaturile si febra. Si creeaza o stare de disconfort pentru copii. 

Toti parintii s-au confruntat cu episoade de diaree la micutii lor. Din toate episoadele de gastroenterita, jumatate sunt produse de rotavirus. "Cu atat mai grav cu cat este mai mic copilul. Nesfarsite reprize de voma, febra mare si scaune diareice, apoase, cu un miros special de "oua clocite." Nu uita nimeni o diaree cu rotavirus!," scrie medicul pediatru Mihai Craiu, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

In Romania nu exista in planul de vaccinare niciunul din vaccinurile disponibile pentru preventia acestor episoade de diaree grava. Se pot face doar optional, dar trebuie cunmoparate de "un parinte informat, LA VREME. Deoarece varsta maxima la care se face doza a doua pentru din vaccinuri este 24 saptamani," mai spune medicul.

Rotavirusul poate declansa diabetul

Dar virusul respectiv nu produce doar diaree. El poate genera, la anumiti copii, si convulsii pentru ca una din proteinele virusului seamana cu o componenta din creier.

"Si mai dramatic este faptul ca ar putea fi implicat rotavirusul in declansarea diabetului de tip I (dependent de insulina), la copil. In tarile in care se face vaccinare antirotavirala de mai multa vreme au inceput sa scada numarul de cazuri de diabet.

Spune parintele celui mai remarcabil program de vaccinare contra rotavirusului (cel din Finlanda), profesorul Timo Vesikari, la conferința EiP de la Copenhaga. Apropos in Finlanda primii copii au primit vaccin in 1983, in cadrul unor studii clinice.

MORALA - daca aveti un copil foarte mic, discutati cu medicul de familie despre vaccinul pentru preventia bolii produse de rotavirus. Pot fi astfel prevenite episoadele grave si spitalizarile, printr-un simplu vaccin buvabil (picaturi date pe gura)," mai noteaza Mihai Craiu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Medic pediatru Dr mihai craiu Diaree copii Rotavirusul

Articole recomandate

Citeste si despre