Mituri legate de vaccinuri la bebelusi

/ / Modificat: 2014-04-25
Mituri legate de vaccinuri la bebelusi

Vaccinarea sau imunizarea bebelusului a fost intotdeauna un subiect care a iscat controverse. Exista inca teorii care sustin ca vaccinul ar cauza autism la copii, ca imunizarea nu este altceva decat introducerea unor toxine in organism sau ca este mai bine ca bebelusul sa fie expus unor boli si sa capete imunitate naturala. Iata adevarul din spatele celor mai frecvente mituri legate de vaccinuri!

Mit - Vaccinurile contin toxine

Toata lumea stie ca injectiile pentru imunizare contin virusuri sau bacterii inactive. Pe langa acestea, ele mai au in componenta anumite substante care actioneaza pe post de conservanti sau adjuvanti in producerea anticorpilor si protejarea de boli.

Unul dintre componentele care ingrijoreaza cel mai tare parintii este aluminiul. Expunerea la aluminiu a fost asociata cu deteriorarea creierului, nervilor si imbolnavirea rinichilor. Aluminiul este deja prezent in multe produse si lucruri la care bebe este expus zilnic - apa, lapte matern, formule de lapte, aer etc. Parintii sunt ingrijorati in privinta faptului ca adaugarea unei extradoze ar putea afecta sanatatea micutului.

Chiar daca aluminiul din vaccinuri este direct injectat in organism, specialistii sustin ca nu exista motive de ingrijorare si ca dozele extrem de mici nu afecteaza sanatatea acestuia. In plus, au inceput sa apara si vaccinuri care nu contin aluminiu, astfel ca poti vorbi cu pediatrul cu privire la acest aspect.

Mit - Vaccinurile provoaca autism

Ingrijorarea cu privire la autism a aparut in 1998, cand mai multi copii cu autism au fost diagnosticati dupa ce au fost vaccinati impotriva rubeolei, pojarului si oreionului. Legatura dintre autism si vaccin a fost sustinuta pe ideea ca timerosalul - un conservat bazat pe mercur gasit in vaccinuri - ar favoriza aparitia acestei boli.

Prin prisma acestor suspiciuni, medicii au realizat o multime de cercetari si studii pentru a descoperi daca exista o relatie de cauzalitate intre autism si vaccinuri, dar nu au gasit nicio dovada care sa ateste legatura.

Tot pe ideea de autism a fost bazata si teoria conform careia realizarea unui numar mare de vaccinuri intr-o perioada scurta de timp ar creste acest risc. Este aceeasi teorie pe care a sustinut-o si Jenny McCarthy, fosta sotie a actorului Jim Carey, care considera ca fiul ei a facut autism dupa ce i s-au administrat numeroase vaccinuri intr-o perioda scurta de timp. Dar nici in acest caz, nu exista dovezi concludente care sa indice riscul.

Mit - In urma vaccinului, bebelusul ar putea face boala care trebuie prevenita

Atunci cand parintii aud ca vaccinul este format din tulpina virusului sau bacteriei bolii pe care trebuie sa o previna, au impresia ca aceste componente ar putea determina declansarea bolii in organismul micutilor.

Nu este adevarat acest lucru, deoarece vaccinurile contin tulpini moarte sau inactive ale virusului sau bacteriei, care nu se pot activa in organismul bebelusului. Au doar rolul de a tine virusul activ la distanta atunci cand acesta intra in contact cu organismul.

Mit - Nu se fac vaccinuri daca bebelusul este racit sau gripat

Este adevarat ca in cazul infectiilor respiratorii acute este mai indicat sa se amane relizarea oricarui vaccin. Dar nu pentru ca ar putea in pericol sanatatea micutului sau ca ar fi ineficiente. Ele sunt evitate din cauza faptului ca unii copii manifesta reactii adverse la vaccin (febra, iritatii etc.) care ar putea fi agravate de o astfel de infectie.

Dar medicii sunt de parere ca se pot administra, fara niciun fel de probleme, vaccinuri bebelusilor sau copiilor care au o raceala sau o gripa usoara.

Mit - Vaccinurile ofera 100% protectie impotriva bolilor

Daca ii faci micutului tau un vaccin, iar mai tarziu constati ca face boala impotriva careia a fost vaccinat, sa nu acuzi vaccinul ca nu a fost bun.

Vaccinurile nu ofera protectie totala. Eficienta unui astfel de produs este incadrata undeva intre 75-80%. Inseamna ca micutul tau tot mai are cam 20% sanse sa faca boala, dar intr-o forma mult mai usoara.

Mit - Bolile mortale au fost eradicate, deci nu mai e nevoie sa ii faci vaccin

Bolile mortale au fost eradicate datorita vaccinurilor. Raspandirea vaccinurilor in toata lumea a reusit sa duca la disparitia acestor boli necrutatoare.

Insa tot mai exista tulpine care sunt raspandite din alte tari si care pot pune in pericol sanatatea bebelusului. Vaccinurile impotriva acestora sunt obligatorii si esentiale pentru micutul tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccinuri bebelusi Imunizare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre