Tamiflu pentru copii. Ce este si cum se administreaza in caz de gripa

/ / Modificat: 2020-01-27
Tamiflu pentru copii. Ce este si cum se administreaza in caz de gripa

692 de cazuri de gripa au fost inregistrate in acest sezon, iar 165 au fost confirmate in laborator. Numarul cazurilor de imbolnaviri a crescut o data cu inceperea scolii, pe 13 ianuarie. 

Medicii vorbesc in aceste zile despre un medicament care trateaza gripa la copii si previne transmiterea ei. Este vorba de Oseltamivir sau Tamiflu. 

Ce este Tamiflu sau Oseltamivir?

Medicamentul este utilizat pentru a trata simptomele cauzate de virusul gripal (gripa). Acesta ajuta la diminuarea simptomelor (cum ar fi nas infundat, tuse, dureri in gat, febra / frisoane, dureri, oboseala) si reduce timpul de recuperare cu 1-2 zile.

Acest medicament poate fi folosit si pentru a preveni gripa daca ai intrat in contact cu cineva care are deja gripa (cum ar fi un membru al familie) sau daca exista un focar de gripa in comunitate. Acesta nu este, insa, un substitut al vacinului.

Cum se utilizeaza Tamiflu

Tamiflu se administreaza exact asa cum ti-a prescris medicul. Medicamentul se ia pe cale orala cu apa sau lapte, imediat ce apar simptome de gripa sau cat mai curand posibil dupa ce ai fost expus la gripa. Oseltamivir functioneaza cel mai bine daca il iei la 2 zile de la oricare dintre aceste evenimente. 

Daca ai gripa ia Tamiflu conform indicatiilor medicului, dar, de obicei, se administreaza de doua ori pe zi, timp de 5 zile.

Pentru a preveni gripa, ia Oseltamivir conform indicatiilor medicului, de obicei o data pe zi, cel putin 10 zile. Dar, intotdeauna trebuie sa urmezi instructiunile doctorului atat timp cat iei acest medicament.

Daca nu poti inghiti capsulele, intreba medicul sau farmacistul de Tamiflu pulbere pentru suspensie orala. Daca nu este disponibila si daca este recomandata de catre medic sau farmacist, poti deschide capsula si amesteca continutul cu o cantitate mica de lichid indulcit. 

Tamiflu functioneaza cel mai bine atunci cand cantitatea de medicament din corp este pastrata la un nivel constant. Astfel, trebuie luat la aceleasi intervale de timp, in fiecare zi. Intreruperea administratrii medicamentului prea devreme poate duce la o recidiva a infectiei.

Ce spun medicii despre Tamiflu

Directorul Institutului de Boli Infectioase, Adrian Streinu Cercel, sustine ca Tamiflu  atenueaza simptomele gripei in 24 de ore, dar a precizat ca unii medicii sunt reticenti in prescrierea lui.

"Gripa se trateaza cu medicamente antivirale si exista un medicament Oseltamivir, care se foloseste si in 24 de ore iti ia ca cu mana. Ca atare astea trebuie folosite. Am vazut acum ca o serie de medici nu prescriu Oseltamivir, ca nu vor sa prescrie Oseltamivir, ca le-a spus cineva ca n-au voie sa scrie. Domne, hai sa ne bagam toti mintile in cap. Eu inteleg medicina defensiva si ca fiecare sa faca numai ce e in teritoriul lui, dar intr-o astfel de situatie toata lumea trebuie sa puna umarul pentru a limita raspandirea virusului.

I-am dat Tamiflu, ma rog, Oseltamivir, i-am oprit manifestarea si transmiterea virusului populatiei. Si obtin doua lucruri: ii merge bine pacientului si nu mai imbolnaveste pe altcineva," a explicat Streinu Cercel, potrivit Digi24.

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atentia parintilor ca nu trebuie sa administreze copiilor Oseltamivir, decat la recomandarea doctorului. La cei mici, dozarea se bazeaza pe greutate.

"Ca sa fie cu noroc… Nu dam Oseltamivir (Tamiflu) de capul nostru. Daca dam super-oferta de Tamiflu tuturor copiilor cu gripa suspectata si la toti contactii lor, vom obtine o selectie a virusurilor circulante cu rezistenta la Oseltamivir. S-a mai intamplat si in anii trecuti. Abuzul de Tamiflu are aceleasi efecte de selectie a "golanilor MARI si rezistenti" ca si excesul de antibiotice in cazul bacteriilor.

Nu exista purtator sanatos de virus gripal si nu facem teste sa verificam daca "a ramas" virusul in corpul copilului dupa vindecare," a scris Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Tamiflu, pret:

Pretul Tamiflu 30 mg este de aproximativ 45 RON si 80 RON pentru Tamiflu 75 mg.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gripa Copii

Articole recomandate

Citeste si despre