Rosu in gat la copii si bebelusi: cauze si remedii

/ / Modificat: 2017-11-13
Rosu in gat la copii si bebelusi: cauze si remedii

Rosu in gat, sau inflamatia gatului, apare la bebelusi si la copii. Cel mai adesea, cauza este o infectie virala, insa gatul se poate inflama si din cauza unei infectii bacteriene.

Simptome care pot insoti rosu in gat

Daca rosu in gat apare din cauza unei raceli, infectii ale tractului respirator cauzate de virusuri, simptomele pot fi congestia nazala, tusea, dificultatile la inghitire, stranutul, febra. Uneori, pot sa apara dureri musculare si de cap.

In cazul bebelusilor si al copiilor mici, care nu pot sa le spuna parintilor ceea ce ii supara, parintii sunt cei care observa unul sau mai multe dintre aceste manifestari, ceea ce poate sa ii determine sa suspecteze o raceala. In schimb, copiii mai mari pot descrie simptomele care ii supara, ceea ce face mai usor de pus un diagnostic.

In cazul infectiilor bacteriene, infectia cu streptococ este una dintre cele mai intalnite. In afara de rosu in gat, manifestarile bolii mai pot fi durerile in gat, dificultatea la inghitire, pot aparea mici pete albe pe amigdale, febra, dar si inflamarea ganglionilor din zona gatului. De asemenea, micutii pot avea o pofta de mancare scazuta.

Pentru a vedea daca infectia bacteriana este cauzata de un streptococ, medicul va recomanda un exudat faringian. In cazul in care se confirma prezenta streptococului, medicul pediatru va prescrie un tratament cu antibiotic.

Atentie! Niciunui bebelus si niciunui copil nu trebuie sa ii fie administrate antibiotice decat daca acestea au fost prescrise de catre medic.

Antibioticele nu se dau in cazul infectiilor virale, pentru ca nu au efect.

Tratamentul recomandat in cazul infectiilor virale

In cazul infectiilor virale, simptomele trec de la sine, iar micutilor le pot fi adminstrate medicamente pentru ameliorarea simptomelor ca, de exemplu, antitermicele sau decongestionantele nazale, insa tot la recomandarea pediatrului.

La vindecare ajuta si odihna, copiii trebuie sa aiba parte de somn suficient, sa le fie administrata o cantitate suficienta de lichide, sa aiba o alimentatie bogata in legume si fructe proaspete, pentru ca sunt bogate in minerale si vitamine esentiale pentru buna functionare a organismului. Evita sa ii dai copilului care sufera de rosu in gat alimente care pot sa irite mucoasa si sa faca simptomele mai greu de suportat: alimente condimentate, citrice, bauturi fierbinti sau prea reci. Ideal este ca apa pe care o beau copiii sa fie la temperatura camerei.

In timpul racelilor, bebelusii pana in 6 luni sunt hidratati doar cu lapte de la san, insa daca sunt in pericol de deshidratare, atunci trebuie luata imediat legatura cu medicul pediatru. Dupa varsta de 6 luni bebelusii au voie sa bea si apa, iar copilasii trecuti de un an pot bea chiar si un pic de suc natural de mere, care are vitamina C (ajuta imunitatea organismului). De asemenea, ceaiul poate fi oferit copiilor in scop terapeutic.

Nasucul bebelusilor trebuie curatat de secretii, pentru a le usura respiratia, folosindu-se un aspirator nazal, in timp ce copiii mai mari stiu sa isi sufle singuri nasul. Un umidificator de camera poate fi de ajutor pentru ameliorarea simptomelor, pentru ca aerul uscat contribuie la uscarea mucusului care acopera membranele nazale.

Bebelusii racesc destul de des din cauza ca nu au sistemul imunitar al organismului pe deplin format, ceea ce ii face mai sensibili in fata virusurilor si bacteriilor. Un bebelus poate sa aiba intre 6 si 8 infectii ale tractului respirator superior pana la varsta de 1 an.

Si copiii care merg la cresa si la gradinita sunt mai predispusi la raceli din cauza ca virusurile se pot raspandi de la unul la celalalt in colectivitate.

Infectiile virale sunt foarte contagioase, de aceea este important ca micutii sa stie cat este de important sa se spele pe maini inainte sa manance, dar si dupa ce folosesc toaleta. De asemenea, micutii trebuie sa stie ca nu au voie sa foloseasca periuta de dinti a altor copii si nici sa isi imprumute obiectele de igiena personala. Trebuie sa stie sa isi acopere nasul si gura in momentul in care stranuta sau cand tusesc. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rosu in gat la bebelusi Infectii virale copii Faringita copii

Articole recomandate

Citeste si despre