Cel mai bun medicament pentru un copil care tuseste este niciun medicament!

/ / Modificat: 2019-02-01
Cel mai bun medicament pentru un copil care tuseste este niciun medicament!

"In loc de produse fara prescriptie medicala, pediatrii recomanda lichidele si mierea. Parintii sunt deseori dezamagiti cand medicii le spun ca nu exista niciun medicament care trateaza tusea sau stranutul.

Acestea pot avea, uneori, efecte secundare, de aceea nu ar trebui administrate copiilor sub 6 ani", a spus dr. Ian Paul, profesor de pediatrie la Penn State College of Medicine, intr-un articol pentru Nytimes.com.

Intr-o revizuire a studiului publicat in British Medical Journal, cercetatorii au vrut sa afle daca medicamentele care trateaza tusea, nasul care curge, congestia si stranutul sunt eficiente, precum si sa descopere daca acestea pot face rau.

Tusea si stranutul nu se trateaza cu medicamente

"Parintii sunt intotdeauna ingrijorati ca se intampla ceva rau si ca trebuie sa-si ajute micutul," a spus Dr. Mieke van Driel, profesor de medicina generala si sef al unitatii clinice, al Universitatii din Queensland, Australia si primul autor al studiului. In calitate de medic primar, ea a spus ca este foarte constienta de panica pe care parintii o simt pentru a gasi ceva care sa usureze suferinta copilului lor.

"Din pacate, cercetarile noastre arata ca exista foarte putine dovezi, mai ales la copii, ca aceste medicamente ajuta. Parintii trebuie sa inteleaga ca exista riscuri clare in utilizarea lor la copii mici. Administratia pentru Alimentatie si Medicamente a recomandat sa nu se foloseasca medicamente pentru tuse si stranut la copiii sub 2 ani, apoi a extins-o pana la copiii de 6 ani" a explicat dr. Van Driel.

"Nasul infundat sau tusea, asociate cu raceala, sunt simptome autolimitate. Parintii isi pot ajuta copilul in aceste cazuri, fara sa-i dea medicamente. Sunt suficiente lichidele pentru ca cel mic sa fie bine hidratat si miere pentru tuse celor mai mari de un an (pentru cei sub un an exista riscul ca mierea sa provoace botulism). Alte masuri pot include ibuprofenul sau paracetamolul pentru febra si picaturile saline pentru nas infundat," a precizat dr. Shonna Yin, profesor de pediatrie si de sanatate a populatiei la N.Y.U. Scoala de Medicina.

"Studiul nostru din 2007 a fost primul care a aratat ca mierea a fost mai eficienta decat dextrometorfanul, un inhibitor comun al tusei, sau niciun tratament", a spus dr. Paul.

Nu exista dovada ca medicamentele pentru tuse sunt eficiente

De atunci, alte studii au aratat ca mierea amelioreaza tusea si tulburarile asociate cu somnul.

"Pentru toate medicamentele de tuse nu exista nicio dovada care sa demonstreze eficacitatea lor, in special la copiii mai mici de 6 ani," a subliniat dr. Paul.

Cercetarile nu au dovedit ca medicamentele pentru tuse amelioreaza tusea si nici antihistaminicele si decongestionantele nu ii ajuta sa doarma mai bine. Medicamentele care ajuta copiii carora le curge nasul din cauza alergiilor sezoniere nu ii vor ajuta atunci cand le curge nasul din cauza unui virus, mecanismele din spate fiind complet diferite.

Chiar si pentru copiii mai mari si pentru adolescenti, dovezile de eficacitate nu sunt foarte semnificative, existand intotdeauna pericolul aparitiei efectelor secundare, mai ales cand medicamentele sunt luate in doze prea mari, pentru ca sunt multe preparate si diverse combinatii de medicamente.

"Ii linistesc pe parinti cand este vorba despre o raceala sau o boala autolimitativa, avem sisteme imunitare capabile sa aiba grija de ea si va dura aproximativ o saptamana. Oamenii trebuie sa aiba incredere in corpurile lor, in loc sa se bazeze pe medicamente," a precizat dr. Van Driel.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tuse Tuse bebelusi Tuse copii Stranut copii

Articole recomandate

Citeste si despre