Bebelus racit? Cum il ajuti sa respire mai usor in timpul somnului

/ / Modificat: 2019-01-22
Bebelus racit? Cum il ajuti sa respire mai usor in timpul somnului

Racelile la bebelusi sunt o adevarata pacoste. E valabil si pentru o mama aflata la primul copil, si pentru o mama cu experienta.

Bebe este iritat pentru ca nu intelege ce se intampla cu el, iar disconfortul nasului infundat nu il lasa sa doarma mai deloc si, implicit, nici pe tine. De fapt, tu nu dormi cu adevarat nici cand o face el pentru ca te temi sa nu fie probleme, avand in vedere ca nu poate respira cum trebuie.

E adevarat ca, la fel ca adultii, bebelusii pot respira pe gura la nevoie, dar un copil cu nasul infundat este un copil tare nefericit. In primul rand pentru ca nu poate dormi si de aici vin o multime de neplaceri.

Mamico, suntem aici pentru a-ti face viata mai usoara, asa ca uite cateva sfaturi care sigur iti vor fi de ajutor.

Pentru a-i desfunda nasul, poti folosi picaturi saline. Sunt cele mai bune pentru copiii cu varste mai mici de doi ani. Mucusul se inmoaie si se va elimina mai usor.

Foloseste un aspirator nazal pentru a curata mucusul inainte de a-l culca. Acesta are o duza pe care o bagi in narile copilului, un furtun si o duza pe care o bagi in gura si cu care aspiri. Poate ti se pare scarbos, dar stai linistita.

Filtrul duzei pentru gura va bloca mucusul si nu vei avea surprize. Aspiratorul nazal poate fi folosit fara restrictii, de cate ori este nevoie. Daca nu iti place aspiratorul nazal, poti apela la clasica pompita, insa ai mare grija cum o cureti dupa folosire pentru ca de obicei nu este transparenta, pentru a te asigura ca ai indepartat toate reziduurile.

Improvizeaza o sauna la tine in baie inainte de ora de culcare. Da drumul la apa calda pentru cateva minute, pana cand se face abur in incapere, apoi stai cu copilul acolo pentru cateva minute sau fa-i baita chiar acolo. Aburul va ajuta la inmuierea si eliminarea mucusului care impiedica bebelusul sa respire cum trebuie.

Un umidificator pus in camera copilului va imbunatati calitatea aerului si va preveni aparitia uscaciunii cailor respiratorii ale micutului in timpul somnului. Ai grija sa fie curatat corespunzator, pentru ca daca va elibera in aer spori de mucegai s-ar putea sa faca mai mult rau decat bine si in loc de raceli ocazionale sa ajungeti sa aveti de a face cu alergii cel putin la fel de neplacute.

Ridica salteaua pe care doarme astfel incat capul piciului sa fie la un unghi de 30 de grade in raport cu corpul. Poti folosi o carte pe care sa o pui sub saltea, un prosop sau o perna. Acesta inclinatie va asigura o mai buna drenare a sinusurilor si va preveni acumularea de mucus si lichid intre nas si gat. De asemenea, il poti lasa sa doarma in scaunul de masina sau in leagan pentru a respira mai usor si a se odihni cat de cat. In ambele cazuri, este important sa il verifici periodic.

Indeparteaza orice sursa de mirosuri iritante. Aici se incadreaza lumanarile sau betisoarele parfumate odorizantele de camera, dar si fumul de tigara, in caz ca este un fumator in casa. Chiar daca nu se fumeaza in camerele in care se afla copilul, fumul “calatoreste”.

Asigura-te ca micutul este hidratat corespunzator pentru ca mucusul sa fie cat mai subtire si fluid. Daca bebelusul nu poate sa suga sau refuza biberonul, dupa caz, pentru ca are nasul infundat, faceti un pic de “curatenie” inainte de a-i da lapte.

O alta metoda pentru a ajuta la decongestionarea cailor respiratorii este masajul. Maseaza-i usor nasul, sprancenele, pometii pentru a relaxa zona sinusurilor si continua cu linia parului si ceafa pentru a-l linisti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raceala Raceala bebelus Raceala copii

Articole recomandate

Citeste si despre