Cura de aer la munte sau la mare

/ / Modificat: 2013-05-13
Cura de aer la munte sau la mare

Cura de aer la munte sau la mare poate avea efecte deosebit de benefice pentru sanatatea copiilor. Aerosolii pe care cei mici ii inspira in aceste regiuni ferite de consecintele poluarii ii ajuta sa se dezvolte armonios, dar si sa scape mai usor de anumite afectiuni respiratorii sau de simptomele cauzate de alergii. Astfel, cura de aer la munte sau la mare este o reala terapie cu mici particule de saruri care, odata inhalate, actioneaza in mod terapeutic, cel putin la fel de eficient ca medicamentele, dar fara efectele adverse aferente.

Cura de aer la munte

Aerul curat si mai rece de la munte este extrem de benefic copiilor hiperactivi, care nu dorm bine, nu au pofta de mancare si au frecvente iesiri anxioase. Aerul din zonele montane este bogat in microparticule de polen si uleiuri volatile provenite din paduri, in special din cele de rasinoase.

Daca iti duci micutul intr-un sejur de o saptamana la munte, fa-o vara, cand actiunea razelor ultraviolete imprastie substantele volatile produse de brazi, molizi, pini sau larice.

Cura de munte este curativa si pentru copiii care sufera de afectiuni ORL sau respiratorii, precum astmul sau bronsita. Specialistii mai recomanda aerosolii de munte pentru tratarea sinuzitelor, rinofaringitelor, laringitelor, amigdalitelor, ba chiar si a tuberculozei.

Cele mai eficiente cure cu aer de munte se fac in padurile masivelor muntoase nepoluate, departe de asezarile urbane si amplasate pe vaile raurilor rapide (aici concentratia ionilor negativi este mai mare si ventilatia aerului este excelenta).

Cura cu aer de munte dureaza minim 12 zile si consta in plimbari lejere dimineata, in jurul orei 11 si seara, in jurul orei 20.  

Cura de aer la mare

Cura de aer la mare este de asemenea recomandata copiilor, gratie multiplelor beneficii date de aerosolii marini si de soare. Cei mici au de castigat de pe urma expunerii protejate la soare, deoarece aceasta ajuta fixarea vitaminei D in oase, iar copiii isi dezvolta armonios sistemul osos.

Aerosolii de natura marina, pe care copiii ii inspira cand se afla la malul marilor si oceanelor, furnizeaza oligoelemente provenite din apa de mare (iod, brom, clorura de sodiu, calciu, magneziu), puternic ionizate de razele soarelui, care actioneaza ca un cocktail pentru sanatatea celor mici si celor mari deopotriva.

Zona cu cea mai mare concentratie de aerosoli marini este fasia de plaja de 50 - 100 m. De altfel, falezele de la malul marii si digurile sunt considerate a fi cele mai benefice zone de plimbare in cure, deoarece stropii care ajung in aer dupa spargerea valurilor pot fi inspirati direct. Astfel, aerul de mare respirat de copii asigura o tonifiere a cailor respiratorii superioare si stimuleaza imunitatea organismului.

Cura cu aerosoli la mare nu poate fi inlocuita de niciun aparat, oricat de performant ar fi acesta, fiind utila in special pentru tratarea astmului bronsic sau a alergiilor. Medicii spun ca o cura sanatoasa cu aerosoli la mare implica expunerea copiilor mediului marin prin plimbari care incep in jurul orei 6-7 dimineata cat mai aproape de malul marii.

Asadar, copiii trebuie sa se joace la limita dintre nisip si valurile care se sparg la tarm, astfel incat sa beneficieze la maximum de efectul curativ cu aerul de mare.

Tu ti-ai supus puiul unei cure cu aer de munte sau de mare? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aerosoli montani

Articole recomandate

Citeste si despre