Sangerarea gingivala la copii

/ / Modificat: 2016-09-13
Sangerarea gingivala la copii

Este sangerarea gingivala la copii un motiv de ingrijorare?

Pentru adulti, gingiile care sangereaza in timpul folosirii periutei sau atei dentare pot fi un semn de gingivita, stadiul initial al bolii parodontale. In timp ce infectia si inflamatia gingiei sunt comune in randul adultilor, copiii pot avea probleme similare.

„Daca observi ca gingiile copilului tau sangereaza usor, atunci e timpul sa faci o programare la medicul dentist. Daca este o problema, primul pas catre un tratament de succes este un diagnostic corect din partea unui medic profesionist”, afirma doamna doctor Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.

Posibile cauze ale sangerarii gingiei la copil

Gingivita nu e singura cauza posibila de sangerare a gingiilor la copii. Potrivit Asociatiei Americane a Medicilor Dentisti, folosirea excesiva a atei dentare poate determina sangerare. Foloseste copilul ata dentara in fiecare zi? Daca a omis acest lucru cateva zile, atunci el poate suferi o mica sangerare la refolosirea atei. Supravegheaza-ti copilul in timpul folosirii atei dentare pana cand este destul de mare (in jur de 10 ani) sa isi realizeze igiena dentara de unul singur. Folosirea atei dentare in fiecare zi impreuna cu perierea de 2 ori pe zi este formula ce previne boala parodontala.

"Un periaj viguros poate de asemenea irita tesutul gingival si sa provoace sangerare. Periajul bland folosind o periuta de dinti cu filamente moi este suficient pentru a mentine igiena dintilor. Incurajeaza –ti copilul sa perieze dintii timp de 2 minute insistand pe fiecare suprafata a dintelui, precum si pe suprafata limbii pentru o respiratie curate si sanatoasa", spune dr. Andra Custura.

Fii atenta la boala parodontala!

„Sangerarea cauzata de o schimbare in obiceiurile folosirii atei dentare sau a unei tehnici de periere agresive ar trebui remediata intr-o saptamana odata ce folosirea atei dentare devine regulata sau copilul tau isi schimba periuta cu una cu peri moi. Sangerarea gingiilor asociata cu roseata, sensibilitate, respiratie urat mirositoare si retractie gingivala poate fi un semn de gingivita sau de un stadiu mult mai avansat de boala parodontala”, explica dr. Andra Custura.

Potrivit American Academy of Periodontology, gingivita este o problema destul de frecventa in randul copiilor. Copii mai mari sunt mai mult vizati. Schimbarile hormonale din timpul pubertatii pot creste fluxul sanguin al gingiilor determinand o susceptibilitate mai mare a tesuturilor la inflamatie si sensibilitate. Periajul dentar, folosirea atei dentare si controale periodice la medicul dentist sunt esentiale pentru preventia si tratamentul gingivitei.

„Sangerarile gingivale la copii pot fi cu siguranta un indicator al gingivitei. Cu cat aceasta a copilului tau este mai repede descoperita, cu atat tratamentul va fi unul de succes. Neobservata sau ignorata, gingivita se dezvolta intr-un stadiu mult mai avansat al bolii parodontale, care va fi dificil de tratat. Vorbeste cu dentistul copilului tau daca observi o usoara sangerare a gingiilor sau alte semne ca roseate si umflatura. Desi copilul tau este sanatos si are o igiena orala excelenta acasa, este important sa faci o programare la medicul dentist pentru a putea observa din timp o inflamatie a gingiilor”, completeaza dr. Andra Custura.

Dr. Stomatolog Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Mai multe detalii pe www.andrasmile.ro.

andra_smile_clinica

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre