Respiratia urat mirositoare la copii - remedii

/ / Modificat: 2017-03-21
Respiratia urat mirositoare la copii - remedii

Cu toate ca se intampla frecvent ca adultii sa se confrunte cu respiratia urat mirositoare (halitoza), este foarte posibil ca si copiii sa aiba parte de aceeasi problema. Iata ce masuri ar trebui sa iei in cazul in care copilul tau se confrunta cu respiratia urat mirositoare si in ce cazuri ar trebui sa ceri ajutor de specialitate.

1. Controlul stomatologic periodic

De cele mai multe ori nu exista niciun motiv serios de ingrijorare, halitoza fiind pur si simplu un rezultat al obiceiurilor alimentare proaste sau al lipsei de igiena din partea celui mic. In aceste situatii, controlul stomatologic periodic pentru tratarea cariilor, gingivitei, abceselor dentare si a altor infectii orale va preveni aparitia respiratiei urat mirositoare.

2. Igiena dentara zilnica

Daca cel mic nu are inca varsta la care sa isi curete singur cavitatea bucala, lucrul in echipa poate fi o solutie: copilul va fi ajutat sa-si perie corect dintii, curatand totodata si limba, iar parintele va indeparta cu ajutorul atei dentare resturile alimentare dintre dinti.

Apa de gura cu alcool trebuie evitata, chiar si atunci cand copilul stie sa scuipe. Desi intr-o prima faza aceasta ar masca mirosul neplacut, alcoolul produce deshidratarea gurii si scaderea fluxului salivar si, in consecinta, mirosul persista. Acelasi lucru se intampla si cu dropsurile mentolate: prin continutul de zahar vor contribui la inmultirea bacteriilor si reaparitia problemei initiale.

3. Tratarea afectiunilor generale

Problemele respiratorii, in aceeasi masura ca si respiratia nazala, pot fi cauze ale halitozei la copil, astfel ca remedierea lor este absolut necesara. In plus, cu cat aceste probleme persista vreme indelungata, ele nu produc numai o respiratie neplacuta, ci si anomalii dento-maxilare, care vor necesita ulterior aparat dentar pentru corectare.

4. Hidratarea

Hidratarea corecta si guma de mestecat vor stimula productia de saliva, care are un rol protector si de spalare a bacteriilor producatoare de substante cu miros neplacut.

Respiratia urat mirositoare poate fi cauzata si de gura uscata, care reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Pentru a evita aceasta situatie este necesar ca cel mic sa se hidrateze pe parcursul zilei, apa ajutand totodata la curatarea dintilor si eliminarea micilor particule alimentare acumulate in spatele limbii si intre dinti.

5. Dieta

In cazul in care halitoza persista, o schimbare in dieta poate fi necesara, in special in ceea ce priveste cantitatea de bauturi dulci si gustari pe care copilul le consuma. Legumele proaspete pot imbunatati, de asemenea, mirosul respiratiei, deoarece acestea contin clorofila si fibre. Fibrele sunt ca o periuta de dinti mica in timpul procesului de masticatie si pot ajuta la indepartarea placii si a bacteriilor.

Daca in ciuda tuturor acestor masuri respiratia urat mirositoare nu dispare, acesta poate fi un semn al unei afectiuni mai serioase, care ar trebui sa fie investigata la medic fara intarziere.

Articol scris de Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala. 

Dr. Mihaela Dan a absolvit in urma cu 18 ani Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodontie si ortopedie dento-faciala. Pe parcursul celor 14 ani de experienta, Dr. Mihaela Dan a reusit sa aduca zambetul pe buzele a mii de pacienti, practicandu-si profesia cu pasiune si dedicare. Dorinta de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in tara si in strainatate, precum si infiintarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Clinica aduce la un loc medici specialisti in domeniile: ortodontie, estetica dento-faciala, endodontie, chirurgie, parodontologie, protetica, ce isi desfasoara activitatea sub indrumarea Dr. Mihaela Dan. Mai multe informatii sunt disponibile aici.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Halena la copii Sanatate orala copii Dantura copii

Articole recomandate

Citeste si despre