Respiratia urat mirositoare la copii

/ / Modificat: 2016-05-27
Respiratia urat mirositoare la copii

Respiratia urat mirositoare, medical cunoscuta sub numele de halitoza, este o conditie pe care chiar si copiii sanatosi o pot experienta. Daca ati observat ca respiratia celui mic nu este atat de placuta, exista speranta.

Cand vine vorba de respiratia urat mirositoare la copii, de cele mai multe ori o igiena orala de vina. Dr. Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile iti explica care sunt factorii care ar putea contribui la aparitia respiratiei urat mirositoare.

Igiena orala deficitara

In cazul in care copilul nu isi periaza dinti frecvent, respiratia urat mirositoare poate aparea ca rezultat.

In cazul in care placa dentara nu este indepartata, gingiile se pot irita, cauzand probleme suplimentare. Limba, de asemenea, este un mediu propice pentru bacteriile care produc mirosurile neplacute, asa ca asigura-te ca micutul isi periaza si limba.

Gura uscata

Saliva ajuta la curatarea gurii. Cand gura copilului produce mai putina saliva decat in mod normal, pot sa apara xerostomia, ceea ce contribuie la respiratia urat mirositoare.

Respiratia pe gura

Cand un copil respira pe gura (din cauza unui nas infundat sau ca un obicei de somn), acest lucru previne saliva de la spalarea bacteriilor din gura, fapt care avanseaza respiratia urat mirositoare.

Bacteriile de pe limba

Cele mai multe bacterii care cauzeaza miros stau pe limba. Daca nu periezi limba, bacterie cauzatoare de miros se vor acumula si pot provoca respiratia urat mirositoare.

Infectii la nivelul gurii

Respiratia urat mirositoare poate aparea ca rezultat al cariilor, acumularea placii, ulceratii in gura, sau chirurgie orala.

Obiecte straine

Uneori, copilul va plasa un obiect strain (jucarii mici, particule alimentare, etc), in nas. Un obiect strain in nas poate provoca respiratia urat mirositoare la copii.

Anumite alimente

In cazul in care copilul dumneavoastra consuma alimente care au un miros puternic, cum ar fi usturoiul, ceapa sau condimente specifice, acestea pot avea un impact prospetimea respiratiei.

Medicamente

Uneori, felul in care medicatia se descompune in organism poate duce la respiratie urat mirositoare. Eliberarea substantelor din anumite medicamente pot produce reactii chimice care pot duce la o respiratie urat mirositoare.

O boala sau afectiune

In cazul in care copilul dumneavoastra sufera de alergii, o infectie a sinusurilor, amigdalita sau o alta conditie, se poate produce respiratie urat mirositoare.

Cum sa evitati respiratia urat mirositoare

Dintii sanatosi sunt parte integranta a sanatatii generale ale unui copil. Va puteti ajuta copilul sa evite respiratia urat mirositoare, prin dezvoltarea unei rutine de ingrijire orala.

- Dintii trebuie periati de copil de doua ori pe zi, cu o pasta cu fluor pentru a promova o respiratie proaspata. Amintiti-va mereu sa supravegheati copiii mici, astfel incat acestea sa nu inghita pasta de dinti.

- Cand copilul isi periaza dintii, asigurati-va ca el curata, de asemenea, si limba, pentru ca bacteriile se pot aduna si creste pe limba.

- Copilul trebuie sa foloseasca ata dentara zilnic, in scopul de a elimina particule le de alimente cauzatoare de miros dintre dinti.

- Amintiti-va sa schimbati periuta de dinti la fiecare cateva luni, deoarece perii uzati nu pot elimina in mod eficient placa si resturile dintre dinti.

- Evitati halitoza si alte probleme de sanatate orala prin programarea la controale periodice si curatari profesionale cu un dentist.

Halitoza cronica la copii

Cele mai multe ori, respiratia urat mirositoare a copilului dumneavoastra va disparea odata ce pune in aplicare o igiena orala buna. Cu toate acestea, unii copii pot prezenta semne de halitoza cronica.

In cazul in care un dentist stabileste ca gura copilului dvs este sanatoasa, puteti merge la un medic primar pentru teste suplimentare pentru a diagnostica cauza principala a halitozei.

Indiferent de cauza respiratiei urat mirositoare, invatarea copiilor cum sa formeze obiceiuri bune dentare de la o varsta frageda poate fi vitala in ceea ce priveste sanatatea lor orala ca adulti.

Va asteptam la clinica Andra Smile pentru un consult de specialiate.

andra_smile_clinica

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre