Malocluzia dentara in cazul copiilor

/ / Modificat: 2016-08-24
Malocluzia dentara in cazul copiilor

Ocluzia se refera la alinierea dintilor si modul in care dintii superiori si inferiori se suprapun atunci cand se realizeaza muscatura. Dintii de sus trebuie sa vina perfect peste dintii inferiori. Malocluzia apare atunci cand dintii nu sunt aliniati corect si nu se suprapun perfect unii peste altii. Dintii de sus protejeaza obrajii si buzele pentru a nu fi muscate, iar dintii de jos protejeaza limba.

"Malocluzie este cel mai adesea ereditara. Acest lucru inseamna ca starea este transmisa prin intermediul familiei. Aceasta poate fi cauzata de o diferenta intre marimea falcilor superioare si inferioare sau intre maxilar si marimea dintilor, ceea ce duce la aglomerarea dintilor sau modele anormale de muscaturi. Forma falcilor sau defecte congenitale, cum ar fi deformarea buzelor reprezinta, de asemenea, motive pentru malocluzii", afirma domnul doctor Reza Sadighian, medic stomatolog la Sadighian Dental Clinic.

Alte cauze includ:

- Obiceiurile din copilarie, cum ar fi suptul degetului mare, folosirea suzetei dupa varsta de 3 ani si utilizarea prelungita a unei sticle.

- Dinti in plus, dintii lipsa, dinti afectati sau dintii in forma anormala

- Aparate dentare, coroane, opritoarele sau braketi

- Nealinierea fracturilor maxilarului dupa o leziune severa

- Tumori ale gurii si maxilarului

Categoriile de malocluzii la copii

Clasa 1 de malocluzii este cea mai frecventa. Muscatura este normala, dar dintii de sus nu se suprapun perfect cu dintii inferiori.

Clasa 2 de malocluzii, numita retrognatism, apare atunci cand maxilarul superior si dintii se suprapun in exteriorul maxilarului inferior si a dintilor.

Clasa 3 de malocluzii, numita prognatism, apare atunci cand maxilarul inferior ramane inainte, provocand maxilarul inferior si dintii sa nu se suprapuna perfect maxilarului superior.

Efectele negative ale malocluziei

- Alinierea anormala a dintilor

- Aspectul anormal al fetei

- Dificultate sau disconfort la muscare sau de mestecare

- Dificultati de vorbire

- Imposibilitatea de a apropia buzele

"Cele mai multe probleme cu alinierea dintilor sunt descoperite de catre dentist in timpul unui examen de rutina. Medicul stomatolog va verifica forma dintilor si suprapunerea celor inferiori cu cei superiori. Daca exista vreo problema in acet caz, medicul dentist trebuie sa ia masuri sau sa va sfatuiasca sa mergeti la un ortodont pentru diagnostic si tratament", spune dr. Reza Sadighian.

Cum se pot corecta malocluziile dentare

Foarte putini oameni au aliniere perfecta a danturii. Cu toate acestea, cele mai multe probleme sunt minore si nu necesita tratament. Malocluzia este cel mai frecvent motiv pentru sesizarea unui ortodont. Scopul tratamentului este de a corecta pozitionarea dintilor.

„Aparatele dentare reprezinta o solutie pentru corectarea malocluziilor dentare, deoarece au rolul de a impinge dintii in pozitia corecta, printr-o forta de apasare. In cazul in care moticul malocluziei este supraaglomerarea dentara, atunci, solutia este eliminarea unor dinti care impiedica alinierea corecta. Remodelarea chirurgicala are rolul de a prelungi sau de a scurta maxilarul si este necesara in cazuri rare”, completeaza dr. Reza Sadighian.

Cu cat mai repede, cu atat mai bine

Problemele cu alinierea dintilor sunt mai usor, mai rapid de tratat si mai putin costisitoare atunci cand sunt corectate devreme. Tratamentul functioneaza cel mai bine la copii si adolescenti, deoarece osul este inca moale si dintii sunt deplasati mai usor. Tratamentul poate dura de la 6 luni la 2 ani sau mai mult. Timpul depinde de cat de mult este nevoie de corectie. Tratamentul problemelor ortodontice la adulti este de multe ori cu succes, dar poate necesita o utilizare mai indelungata a aparatelor sau a altor dispozitive.

"Multe tipuri de malocluzii nu pot fi prevenite. Este necesar sa se controleze obiceiuri cum ar fi suptul degetului mare sau alte gesturi care pot afecta cresterea corecta a dintilot. Detectarea si tratarea problemei din timp este eficienta pentru rezultate mai rapide si mai mult succes", spune dr. Reza Sadighian.

Complicatiile posibile in cazul malocluziei

- Cariile

- Disconfort in timpul tratamentului

- Iritarea gurii si gingiilor cauzate de echipamentele de corectare

- Dificultati de mestecarea sau vorbire in timpul tratamentului

Clinica stomatologica Sadighian Dental este situata in partea de nord a capitalei, pe Bd. Pipera si ofera servicii de consultanta si tratament incepand de la protetica, endodontie, chirurgie, implantologie, radiologie si chiar estetica dentara, fiind una din putinele clinici stomatologice cu servicii integrate complete, care ofera servicii de calitate la preturi reduse, precum este si oferta la aparatul dentar, la pretul de 350 de euro. Mai multe informatii pe www.sadighian.ro si la telefon 0319484.

banner_sadighian

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dinti strambi copii Aparat dentar copii Carii copii

Articole recomandate

Citeste si despre