Guma de mestecat. Buna sau nu pentru dintii copilului?

/ / Modificat: 2016-04-20
Guma de mestecat. Buna sau nu pentru dintii copilului?

Guma de mestecat este favorita tuturor in copilarie. Combinatia de dulceata si zgomotul specific este irezistibila pentru multi copii.

Parintii, cu toate acestea, ar trebui sa fie preocupati nu numai de tipurile de guma mestecate de copiilor lor, dar, de asemenea, de cat de des o consuma si cat de mult timp o tin in gura. Dr. Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile iti spune care sunt avantajele si dezavantajele acestui obicei. 

Guma de mestecat: parti pozitive si negative

Guma de mestecat poate afecta dintii in mod pozitiv si negativ. Guma indulcita cu zahar, cum sunt majoritatea varietatilor de pe piata, poate crea carii prin reactia cu bacteriile din placa dentara si produce astfel acizi care erodeaza smaltul dintilor.

Guma indulcita cu zahar poate face pagube semnificative, deoarece aceasta nu se dizolva si se preseaza de dinti pentru perioade mai lungi de timp decat bomboanele.

Actul de a mesteca, cu toate acestea, este bun pentru dinti. Mestecatul promoveaza productia de saliva, care ajuta la indepartarea resturilor alimentare din jurul dintilor si gingiilor, odata cu neutralizarea acizilor care cauzeaza cariile dentare.

Insa toate aceste beneficii nu sunt suficiente pentru ca gumele de mestecat cu zahar sa fie benefice. Cand copilul mesteca guma plina cu zahar, aceasta face mai mult rau decat bine dintilor.

Daca guma se mesteca chiar dupa pierderea aromei, atunci beneficiile ar putea castiga, dar putini copii vor continua sa mestece guma veche, fara niciun gust, daca au o alta bucata noua si plina de savoare.

Cum sa te folosesti de beneficiile gumei de mestecat?

Guma fara zahar este o alta optiune. Daca nu au zahar care sa le hraneasca, bacteriile din gura copiilor nu vor produce aceeasi cantitate de acid, iar fluxul crescut de saliva va ajuta la prevenirea cariilor.

Vor fi multe momente in care copilul tau va avea acces la guma de mestecat indulcita cu zahar in locul altor indulcitori, cum ar fi xilitolul.

In acest caz, poti avertiza copilul de pericolele gumei de mestecat, si ii poti oferi la schimb pastilute de guma indulcita cu xilitol. De asemenea, poti incuraja copilul sa se spele pe dinti dupa ce termina de mestecat guma sau, cel putin, sa se clateasca cu putina apa. 

Pentru mai multe sfaturi despre ingrijirea dintilor la copii, vino sa ne faci o vizita la cabinetul stomatologic Andra Smile

andra_smile_clinica

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Guma mestecat copii

Articole recomandate

Citeste si despre