De ce trebuie sa tratam cariile dintilor de lapte

/ / Modificat: 2016-11-22
De ce trebuie sa tratam cariile dintilor de lapte

Multi parinti considera ca nu este necesar sa fie tratate cariile dintilor de lapte, pentru ca oricum acestia urmeaza sa se schimbe. Lipsa de informatie corecta sau informatiile insuficiente, teama parintilor de stomatolog din cauza zvonurilor sau unor experiente proprii negative, precum si lipsa de timp ii determina pe multi dintre ei sa neglijeze tratarea problemelor dentare ale copilului.

Doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, atentioneaza parintii ca dintii de lapte au un rol esential in dezvoltarea dentitiei permanente a viitorului adult si prezinta cele mai importante motive pentru care ar trebui sa nu ignoram cariile aparute la varste fragede:

1. Durerea dentara

Desi durerea dentara la copil este mult mai redusa decat durerile provocate de dintii permanenti datorita imaturitatii sistemului nervos al copilului, aceasta experienta si complicatiile vor crea un disconfort celui mic. Durerea dentara il va impiedica sa se alimenteze corespunzator si sa se perie corect pe dinti, in felul acesta agravandu-se problemele dentare si gingivale. In plus, daca cel mic intra in contact cu medicul stomatolog numai in momentele in care are dureri intense, acesta va asocia intotdeauna durerea cu cabinetul dentar, ceea ce il va marca pentru toata viata.

2. Raspandirea cariei la dintii permanenti

Caria dentara este o boala extrem de contagioasa la orice varsta, bacteriile aflate la nivelul cariilor dintilor de lapte, precum si resturile alimentare ramase in ele, provocand carii si dintilor permanenti recent erupti.

3. Sursa de infectie pentru intregul organism

Numeroase studii arata ca toate cariile dentare, dar mai ales abcesele dentare cu care se complica periodic acestea, reprezinta o sursa de infectie constanta pentru zonele invecinate si pentru intregul organism.

4. Afectarea dintelui permanent care urmeaza sa iasa in locul dintelui de lapte

Abcesele dentare repetate pot eroda osul si ajunge la mugurele dintelui permanent care urmeaza sa erupa. Prin urmare, acesta va aparea cu modificari mai mici sau mai mari, in special cu zone de smalt patate, demineralizate, mai putin rezistente.

5. Inghesuiri dentare

Caria care distruge coroana dentara in intregime, urmata uneori de extractia dintelui de lapte, permite migrarea dintilor vecini care vor ocupa locul dintelui extras, ingustand astfel spatiul in care ar urma sa iasa dintele permanent de inlocuire. Acesta fie ramane blocat in os, fie iese stramb. Tratamentul ortodontic cu aparat dentar va reusi sa alinieze dintii, insa in cazurile mai complicate va fi nevoie de extractia dintelui permanent care nu mai are loc.

6. Afectarea aspectului estetic

Nu in ultimul rand, inca de la varste mici, unii dintre copii sunt deranjati de impactul estetic al cariei, mai ales la nivelul dintilor din fata. Acesta este un alt motiv important pentru a efectua o vizita la medicul stomalog impreuna cu micutul pacient.

7. Probleme de alimentatie si vorbire

Pierderea dintilor poate afecta capacitatea copilului de a manca anumite alimente si, in consecinta, de a urma o dieta echilibrata. Totodata, efectele negative pot fi resimtite si asupra capacitatii sale de a vorbi in mod corespunzator, din moment ce o dictie corecta necesita prezenta dintilor din fata.

Asadar, dragi parinti, nu neglijati vizita periodica la medicul stomatolog, pentru a familiariza copilul inca de la o varsta frageda cu mediul respectiv. Vizita timpurie la medicul specialist, cand durerile nu si-au facut inca aparitia, iar orice problema dentara sau gingivala se afla in stadiu incipient pot fi decisive in a preveni numeroase complicatii ulterioare.

Articol scris de Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodontie Orto-Implant Expert

banner_ortoimplant

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pediatrie Carii copii Dinti de lapte Dinti sanatosi copii Stomatologie pediatrica Carii dinti de lapte

Articole recomandate

Citeste si despre