Ce ar trebui sa stii despre pasta de dinti pentru copii

/ / Modificat: 2017-05-02
Ce ar trebui sa stii despre pasta de dinti pentru copii

In ultimii ani, multitudinea de oferte de pasta de dinti pentru copii a crescut cu repeziciune. Exista numeroase brand-uri si arome, special concepute pentru cei mici.

Pentru ca sunt atat de multe optiuni pe piata, alegerea celei mai bune variante devine din ce in ce mai grea. Dr. Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile, ne raspunde la cateva dintre intrebarile sau nelamuririle pe care le-am putea avea atunci cand alegem pasta de dinti pentru cel mic.

De ce nu este bine ca pasta de dinti pentru copii sa fie inghitita?

Probabil ai observat ca pe recipiente scrie „Nu inghititi .” Atunci cand un copil inghite pasta de dinti, aduce o concentratie crescuta de fluorura in sange. Acest lucru poate avea un efect negativ asupra dintilor lui. Atunci cand avem fluorura in apa de consum, asa cum este mai peste tot, ingeram o mica doza pe o perioada indelungata de timp si acest lucru afecteaza formarea smaltului, dar intr-un mod pozitiv.

Daca avem parte de prea multa fluorura in schimb, putem ajuta la intreruperea celulelor din formarea dintilor de adult. Faptul ca scuipam pasta de dinti, ne ajuta sa mentinem acest efect pozitiv al unei doze scazute de fluorura. Inghitirea de pasta de dinti nu afecteaza sanatatea restului corpului. Este insa recomandat sa se scuipe, pentru o mai buna dezvoltare a copilului.

Exista paste de dinti mai bune ca altele?

Pastele de dinti pentru copii au o concentratie mai mica de fluorura, exact pentru motivul mentionat mai sus. Cel mai bine este sa alegem pasta care sa corespunde cu nevoile de varsta ale micutului si sa urmam instructiunile de pe pachet.

Primul dinte va aparea in jurul varstei de 6 luni, ca mai apoi sa se formeze dintii din fata si in final dintii definitivi. Acest proces al dezvoltarii dintilor definitivi dureaza in jur de 4,5-5 ani si pe acesti dinti ii poate afecta prea multa fluorura. Mai sunt dinti care se formeaza apoi, asa ca cel mai bine ar fi sa folosim pasta de dinti special creata pentru varsta respectiva, pana la varsta de 6-7 ani.

Pasta de dinti organica?

Exista foarte multe tipuri de paste de dinti organice pentru copii. Nu putem sa le punem sub aceeasi eticheta. Majoritatea din ele nu contin fluorura, deci nu avem parte de efectele pozitive de protectie ale ei. Dar, daca avem o dieta adecvata, evitam zaharul si avem fluorura in apa, putem sa apelam cu incredere la o pasta de dinti organica.

Un element pe care pasta de dinti organica nu il contine, in comparatie cu cele normale, este Sulfatul de Sodiu, aspect despre care oamenii de stiinta incearca sa afle mai multe.

Pasta de dinti pro-biotica?

Ideea din spatele acestei paste de dinti este ca, asa cum probioticele ajuta la eliminarea bacteriilor din intestine, o pasta de dinti probiotica ajuta la mentinerea unui echilibru in ceea ce priveste numarul de bacterii din cavitatea bucala.

Partea mai putin placuta este ca acest tip de pasta de dinti are consistenta asemanatoare cu a noroiului, nu are un gust placut si este si foarte scumpa. Aceste aspecte ar putea fi imbunatatite odata cu evolutia rapida a tehnologiei, deci acest tip de pasta de dinti ar putea fi o alternativa benefica.

*** Articol scris de Dr. Stomatolog Andra Custura.

Dr. Stomatolog Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice puteti vizita www.andrasmile.ro si pagina de Facebook.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pasta dinti copii Alegere pasta dinti copii Dantura copii Acesorii spalat dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre