Caria de biberon la sugari

/ / Modificat: 2016-04-01
Caria de biberon la sugari

Cariile sugarilor si copiilor foarte mici sunt adesea numite carii de biberon. Aceasta apar atunci cand lichidele dulci sau cele cu zaharuri naturale (cum ar fi laptele, laptele praf si sucul de fructe) raman pe dintii copilului pentru o perioada lunga de timp. 

Bacteriile din gura prospera in acest mediu zaharos si fac sa apara acizii care ataca dintii. Dr. Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile iti spune tot ce trebuie sa stii despre cariile de biberon si ce masura trebuie sa iei in acest caz. 

La risc sunt copiii a caror suzete sunt frecvent inmuiate in zahar sau sirop. Bauturile cu zahar inainte de culcare sunt deosebit de daunatoare pentru ca fluxul de saliva scade in timpul somnului.

Desi cariile de biberon apar, de obicei, in dintii frontali superiori, alti dintii pot fi, de asemenea, afectati. Desi este usor de crezut ca dintii temporari nu sunt importanti, adevarul este ca ei sunt necesari pentru mestecat, vorbire si expresivitate. De asemenea, ei servesc ca substituenti pentru dintii permanenti. 

In cazul in care cariile de biberon sunt lasate netratate, pot aparea dureri si infectii, iar dintii sever deteriorati vor trebui sa fie inlaturati.

Daca dintii sunt infectati sau pierduti prea devreme din cauza cariilor de biberon, copilul poate dezvolta obiceiuri alimentare proaste, probleme de vorbire, dintii strambi, si dinti permanenti deteriorati. In plus, sansele ca dintii adulti sa fie strambi sunt mult mai mari.

Vestea buna este ca doar cativa pasi simpli pot ajuta suficient pentru a opri cariile de biberon. Dr. Andra Custura iti spune care sunt acestea si incud punerea in aplicare a normelor de igiena orala la o varsta frageda. Iata cum:

  • Sterge gingiile copilului cu un tampon de tifon curat sau cu un prosop dupa fiecare hranire;
  • Incepe periajul dintilor copilului, fara pasta de dinti, inca de la aparitia primului dinte. Daca alegi sa utilizezi pasta de dinti, foloseste una fara fluorura;
  • Curata si maseaza gingia in zonele fara dinti;
  • Foloseste ata dentara dupa ce au aparut toti dintii;
  • Asigura-te ca micutul primeste suficient de multa fluorura, care ajuta la diminuarea cariilor. In cazul in care sursa locala de apa nu contine fluorura, intreaba medicul dentist daca trebuie sa utilizati un supliment;
  • Programeaza vizite regulate la dentist inca de la prima aniversare a copilului. Stomatologii ofera, de asemenea, materiale speciale de etansare, care pot ajuta la prevenirea cariilor dentare la copii. Intreaba la cabinetul Andra Smile in ce constau astfel de tratamente. 

Alte tehnici pentru a ajuta la prevenirea cariilor de biberon:

  • Nu umple biberonul cu apa cu zahar sau bauturi racoritoare. Biberoanele sunt pentru lapte, apa, lapte praf, si solutii speciale care contin electroliti, atunci cand copilul are diaree. Sucurile naturale imbinate cu apa, sunt un mod de a face copilul sa fie interesat de biberoane. Bauturile racoritoare nu sunt recomandate pentru copii, deoarece acestea nu au nici o valoare nutritiva;
  • Nu lasa copilul sa adoarma cu un biberon care contine doar apa;
  • Nu da copilului tau o suzeta inmuiata in orice dulce;
  • Incearca sa reduci zaharul din dieta copilului tau, mai ales intre mese.

Niciodata nu e prea tarziu pentru a rupe obiceiurile proaste. In cazul in care copilul a avut parte de bauturi indulcite lichide si / sau doarme cu biberonul, schimba-i obiceiul acum si redu riscul cariilor dentare prin:

  • Diluarea treptata a continutului biberonului cu apa timp de 2 pana la 3 saptamani;
  • Odata ce aceasta perioada trece, umple sticla doar cu apa.

Dr. Andra Custura te asteapta la cabinetul Andra Smile pentru si mai multe sfaturi despre ingrijirea dintilor. 

andra_smile_clinica

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Caria de biberon

Articole recomandate

Citeste si despre