Alaptarea poate crea probleme de sanatate orala la copii?

/ / Modificat: 2017-03-28
Alaptarea poate crea probleme de sanatate orala la copii?

Cercetatorii au demonstrat ca dintii copilului pot creste mai puternici si mai sanatosi daca acesta este hranit la sanul mamei in locul folosirii biberonului cu produse lactate din comert, extrem de periculoase pentru sanatatea celui mic.

Anticorpii din laptele matern impiedica dezvoltarea bacteriilor care produc cariile. Lactoferina, o proteina din laptele matern, elimina factorii nocivi si impiedica aparitia afectiunilor orale. Studiile au aratat ca produsele lactate din comert sunt nocive pentru copil, acestea contin compusi care dizolva smaltul dintilor, reduce considerabil pH-ul si creeaza un mediu propice pentru inmultirea bacteriilor, ceea ce duce la aparitia cariilor dentare.

Iata ce se intampla cu dintii copilului care vor creste sanatosi daca acesta este hranit cu lapte matern:

Diferenta dintre alaptare si hranirea cu biberonul

Exista o mare diferenta intre cele doua variante de hranire a nou-nascutului. In cazul hranirii cu biberonul, laptele este eliberat in partea din fata a gurii si invadeaza toate zonele din jurul dintilor, in timp ce in alaptare, mamelonul este tras in interiorul cavitatii bucale, iar laptele este eliberat in gat, stimuland copilul sa inghita.

In cazul in care copilul adoarme cu biberonul in gura, tetina va continua sa elibereze laptele ramas continuu in gura copilului, in timp ce laptele matern nu va elibera lichid doar daca cel mic va trage de mamelon.

Beneficiile alaptarii asupra sanatatii orale a bebelusului

Alaptarea este importanta pentru sugari si copii mici din mai multe motive. Avantajele alaptarii, cum ar fi formarea cavitatii bucale, optima aliniere a dintilor si actiunea corecta a limbii in timpul ingestiei, sunt esentiale pentru dezvoltarea corespunzatoare a gurii, formei cailor respiratorii si formei faciale.

Acesti factori pot ajuta la reducerea problemelor, de exemplu apneea, nevoia de tratamente ortodontice si poate promova alte beneficii de sanatate orala in viitor. Acestea sunt motivele pentru care, de cel mai multe ori, alaptatul este foarte important pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului.

Exista o multime de dovezi care resping ideea ca alaptatul provoaca aparitia cariilor dentare. Cu toate acestea copiii care sunt hraniti exclusiv prin alaptare, nu sunt imuni la aparitia cariilor pe viitor, intrucat sunt multi alti factori de risc care influenteaza aparitia acestor probleme orale.

*** Articol scris de Dr. Stomatolog Andra Custura.

Dr. Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice puteti vizita www.andrasmile.ro si pagina de Facebook.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate orala bebelus Dantura copii Sanatatea bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre