Alaptarea la san si caria dentara la copil

/ / Modificat: 2018-05-03
Alaptarea la san si caria dentara la copil

Alaptarea la san este promovata din ce in ce mai mult pentru numeroasele ei beneficii: cresterea rezistentei organismului micutului datorita anticorpilor primiti de la mama, precum si dezvoltarea mai armonioasa a copilului, deoarece natura a pus in laptele matern tot ceea ce are nevoie puiutul de om pentru a creste sanatos.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, ne-a explicat cum influenteaza alaptarea la san si sanatatea dentara a bebelusului.

Alaptarea la san si cariile la copil

Alaptarea la san reduce riscul de carie atat prin calitatile laptelui, cat si prin evitarea alternativelor de alimentatie, care prezinta ele insele riscuri pentru dintii copilului.

Laptele matern protejeaza dintii

Caria dentara este produsa de o bacterie, streptococul mutans, care este distrusa de lactoferina, o proteina din laptele matern.

Laptele remineralizeaza dintele

Calciul din laptele matern umple microdefectele din smalt produse de demineralizare, impiedicand aparitia cariei dentare.

Dieta bogata in zaharuri

Inlocuirea, de nevoie, a laptelui matern cu lapte praf, lichide (sucuri, ceai) indulcite sau alimente moi in timpul perioadei de diversificare a alimentatiei bebelusului creste nivelul de zaharuri. Acestea vor fi descompuse de bacterii in acizi care vor ataca smaltul, si asa subtire si mai slab mineralizat, al dintisorilor micutului.

In plus, toate acestea, mai ales alimentele pasate, sunt mai aderente de dinte, formand placa bacteriana, foarte daunatoare. Curatarea dintilor copilului cu o carpa moale, umeda, cu degetarul de silicon sau cu o periuta mica sunt esentiale pentru evitarea aparitiei cariei de biberon.

Caria este o boala transmisibila

La nastere, in gurita copilului, nu exista spteptococul mutans, cel care produce caria dentara prin descompunerea zaharurilor in acizi. Aceasta bacterie ajunge in gura copilului din saliva adultilor care il ingrijesc, de aceea nu este recomandat sa pupam copilul pe buze, sa introducem tetina biberonului in gura pentru a testa temperatura laptelui praf sau lingurita pentru a gusta mancarea pasata. Alaptarea pe o perioada mai indelungata reduce posibilitatea unei astfel de contaminari.

Un alt beneficiu al alaptarii la san este cresterea mandibulei, care la nastere este pozitionata mai in spate decat maxilarul, reducandu-se astfel necesitatea purtarii unui aparat dentar in copilarie.

Asadar, alaptarea este incurajata de psihologi, pediatri, stomatologi si ortodonti datorita beneficiilor nenumarate pe care le aduce in dezvoltarea celui mic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptarea bebelusului Dinti de lapte Carii dinti de lapte

Articole recomandate

Citeste si despre