Alimentatia copilului cu Sindrom Down

/ / Modificat: 2013-11-26
Alimentatia copilului cu Sindrom Down

Sindromul Down este o afectiune cromozomiala care predispune copilul la o multime de complicatii si afectiuni, unele dintre ele fiind provocate si de o alimentatie nepotrivita. Din acest motiv, pe langa masurile medicale si psihologice necesare pentru asigurarea unei vieti de calitate, este important sa protejezi sanatatea copilului si cu o dieta sanatoasa si adecvata nevoilor lui nutritionale.

Sindromul Down: Alimentatia in copilaria timpurie

La varsta de sugar, copilul isi va procura substantele nutritive necesare la fel ca orice alt bebelus, din lapte, indiferent ca este vorba de lapte matern sau praf. Alaptarea contribuie din plin la intremarea organismului fragil al copilului, oferindu-i substantele nutritive, dar si anticorpii necesari pentru a lupta cu infectiile si bolile la care este predispus.

In ceea ce priveste laptele praf, consulta intotdeauna medicul pentru a alege cea mai buna formula pentru nevoile copilului tau. In momentul in care incepi diversificarea alimentatiei, este important sa-i creezi un meniu sanatos si echilibrat. Copilul bolnav de Down are nevoie la fel de o alimentatie diversificata, bogata in alimente sanatoase, impartita in 5 mese zilnice (3 principale si 2 gustari), in masura in care medicul nu ti-a oferit alte indicatii nutritionale.

Dupa ce iese din etapa de bebelus, copilul continua sa aiba nevoie de alimente sanatoase, bogate in vitamine si minerale esentiale pentru crestere, dar cat mai putin calorice. Printre principalele categorii de alimente pe care trebuie sa le introduci in dieta unui copil bolnav de Down, se numara:

  • carne slaba (macra) - curcan, pui, peste etc.;
  • alte surse de proteine (tofu, oua, unt de arahide etc.);
  • leguminoase;
  • fructe si legume proaspete;
  • produse din cereale integrale;
  • lactate (lapte, branza, iaurt).

Pe langa aportul nutritional obtinut din dieta, unii copii cu Down au nevoie si de suplimente alimentare speciale, care sa impiedice eventualele carente sau deficiente de vitamine si minerale. Consulta medicul cu privire la aceasta masura, intrucat iti va spune exact daca are sau nu nevoie de multivitamine, in functie de greutate si de starea de sanatate.

Reguli alimentare pentru copilul cu Sindrom Down

Pe langa alimentatia efectiva, care trebuie sa fie mereu echilibrata si bine pusa la punct, este important sa respecti cateva reguli esentiale prin care ajuti la mentinerea greutatii adecvate a copilului si la formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase.

Implica copilul in prepararea propriilor mancaruri!

Copilul cu sindrom Down poate fi implicat cu succes in activitatile din bucatarie si in prepararea propriilor mancaruri. Este o metoda prin care copilul invata mai multe despre alimentele pe care le consuma, dar prin care isi exerseaza si abilitatile fine motorii la varste mici.

Pe masura ce creste si ajunge la varsta scolara sau adolescenta, copilul se poate implica in prepararea propriu-zisa a mancarurilor, dar si in procesul de achizitionare a ingredientelor, cumparaturile devenind astfel o oportunitate pentru mai multa miscare.  

Incurajeaza copilul sa fie cat mai activ!

Malformatia de care sufera copilul il impiedica sa practice sporturi de performanta, insa acest lucru nu inseamna ca nu poate face deloc miscare fizica. Copilul trebuie stimulat constant sa faca miscare, prin activitati simple, care nu-l epuizeaza si nici nu-l predispun la complicatii.

Simplele drumuri pana la magazin, plimbari prin parc sau activitati de curatenie sunt utile pentru a-l mentine in forma si a-i controla cu succes greutatea. Specialistii sustin ca la varsta adolescentei, cand organismul lui se mai intremeaza si isi dezvolta mai bine abilitatile motorii, copilul poate fi inscris si la sporturi de echipa (dar nu de performanta) sau incurajat sa faca exercitii la sala, in masura capacitatilor lui fizice.  

Adopta o alimentatie sanatoasa pentru intreaga familie!

Doar pentru ca sufera de sindrom Down si are deficiente si intarzieri in dezvoltare, nu inseamna ca cel mic nu pofteste la alimentele pe care le consumi tu sau ca nu preia un model alimentar din familie. Daca vrei sa deprinda obiceiuri alimentare sanatoase, este important sa i le insufli chiar tu, prin puterea exemplului. Mananca sanatos, fii activa si arata-i copilului ce inseamna sa duca o viata sanatoasa.

Obezitatea, un risc crescut la copiii cu sindrom Down

Copilul cu sindrom Down este predispus la multe afectiuni si probleme, pe parcursul vietii, una dintre cele mai periculoase si frecvente fiind obezitatea. Potrivit statisticilor, peste jumatate din copiii diagnosticati cu varste cuprinse intre 1 luna si 18 ani sunt obezi.

La varste foarte mici, in special cand este sugar sau bebelus, copilul intampina probleme in a acumula kilograme si a creste in greutate (din cauza hipotoniei sau a dificultatilor de supt si inghitire). Pe masura ce creste, efectul este invers. Efortul parintilor de a-i asigura o crestere armonioasa si de a-l ajuta sa creasca in greutate prin supraalimentare si administrarea de suplimente s-ar putea solda cu o complicatie severa: supraponderalitatea sau obezitatea.

Nu doar alimentatia neadecvata contribuie la cresterea riscului de obezitate la un astfel de copil. Exista mai multi factori de risc care-l predispun la aceasta patologie periculoasa:

  • rata metabolica bazala scazuta (in pozitie statica, copilul cu Down arde mai putine calorii decat unul sanatos);
  • statura mica (motiv pentru care are nevoie de un aport nutritional mai scazut decat alti copii);
  • hipotiroidism (copilul cu Down este predispus la aceasta boala endocrina, care-l predispune la o crestere accentuata in greutate);
  • defectele cardiace si hipotonia (sunt afectiuni frecvent intalnite la copilul bolnav de Down, care-l predispun la intarzieri in dezvoltarea motrica si la limitarea nivelului de activitate fizica; inseamna ca nu poate arde caloriile la fel de usor ca alti copii si ca, daca alimentatia nu este controlata corespunzator, poate deveni cu usurinta obez).

Tu ce alte particularitati alimentare mai cunosti pentru dieta copilului cu sindrom Down? Care sunt cele mai potrivite alimente pentru acesti copii, predispusi la atatea incercari?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii sindrom Down Alimentatie copii Sindrom Down

Articole recomandate

Citeste si despre