Limfangioamele

/ / Modificat: 2006-09-11
Limfangioamele
Intrebare:

- Am o fetita care s-a nascut de curand (15 august). Inca din perioada intrauterina (aprox luna mai) la ecografie a aparut pe umarul stang o formatiune chistica. Prima data ni s-a spus ca ar fi probabil chist sinovial. Mai tarziu acea formatie transsonica s-a vazut ca era septata intern avand chiar mai multe septuri interne. Acum, dupa ce s-a nascut, la consultul de specialitate a fost diagnosticata acea formatiune ca fiind linfangiom chistic. Dimensiunea e cam de 5cm/3.5cm si o pot descrie ca pe o umflatura de sub piele dar care nu are o culoare deosebita de restul pielii. Se zaresc usoare urme albastru-vinetii care pot indica (mi s-a spus) ca ar putea fi vorba de ceva mixt: si linfangiom si hemangiom. Am inteles ca aceasta formatiune va trebui operata poate pe la 6-7 luni daca pana atunci totul e bine. As vrea sa stiu mai multe despre aceasta formatiune, ce inseamna acest linfangiom chistic, daca trece vreodata, care sunt implicatiile... etc. Mai precizez ca mi s-a spus ca se pare ca nu afecteaza articulatia mainii. Va multumesc!

Raspuns:

Limfangioamele sunt formatiuni tumorale limfatice clasificate din punct de vedere structural in limfangiom simplu care este format din capilare limfatice, limfangiom cavernos constituit din canale limfatice mult largite si limfangiom chistic.


Limfangioamele sunt formatiuni tumorale limfatice clasificate din punct de vedere structural in limfangiom simplu care este format din capilare limfatice, limfangiom cavernos constituit din canale limfatice mult largite si limfangiom chistic.

Limfangiomul chistic se localizeaza cel mai frecvent la nivel cervical mai ales pe partea laterala a gatului, fiind constituit din multiple formatiuni chistice de diferite marimi, dispuse anarhic si separate intre ele prin septuri endoteliale. Chistele contin un lichid clar sau usor galbui. Formatiunea tumorala nu respecta structurile adiacente, se infiltreaza in muschi, adera la vase si nervi.

Leziunea este prezenta de la nastere cel mai adesea.

Evolutia este grevata de numeroase pusee inflamatorii, se produc hemoragii intrachistice si formatiunea se hipertrofiaza.

Conduita terapeutica este excizia chirurgicala, care se poate face de la nasterea daca formatiunea produce tulburari respiratorii prin compresiune. Temporizarea interventiei se face in functie de evolutie.

Stimata doamna, boala nu se vindeca decat prin interventie chirurgicala. Medicul care v-a consultat fetita incearca sa traga de timp pentru ca aceasta sa creasca in greutate si sa suporte mai usor interventia chirurgicala, dar totul in functie de evolutia limfangiomului ( cu cat formatiunea tumorala este mai mica in dimensiuni cu atat este mai usoara excizia ei). Cel mai indicat este sa efectuati o evaluare lunara pana veti decide impreuna cu medicul chirurg momentul operator. Multa sanatate.

Dr. Dana Paduraru,

Medic rezident in specialitatea chirurgie pediatrica

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

Detalii specialist


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre