Hemangioamele

Intrebare:

- Fetitei mele in varsta de un an i-a aparut in urma cu 3 luni un hemangiom pe obrazul stang la cam la 1.5 cm de coltul gurii. A crescut ajungand la aproximativ 2 mm diametru. Care ar fi posibilitatile de rezolvare a problemei?

Raspuns:

Hemangioamele sunt formatiuni tumorale ale vaselor sanguine care nu au structura histologica normala (sunt o aglomerare, un ghem de vase sanguine care au crescut anormal). In functie de intinderea in suprafata si profunzime se deosebesc mai multe tipuri de hemangioame:

 • hemangiomul plan  care se gaseste in epiderm si derm; apare ca o pata violacee , dispare la presiune
 • hemangiomul tumoral – de dimensiuni variabile, proemina la exterior, se extinde si in profunzime; nu se modifica la digitopresiune; vasele sanguine sunt ca niste muguri vasculari, alimentandu-se din vasele de la periferie
 • hemangiomul cavernos – tumoreta mai redusa la exterior dar bine reprezentata in hipoderm; vasele sanguine se prezinta ca niste caverne care comunica intre ele (ca un burete de baie taiat; este alimentat de 1,2 vase mari.
 • hemangiomul cirsoid – vasele se prezinta ca niste cordoane sinuoase, comunicante, se intalnesc intr-un anevrism; la palpare se percep pulsatii.


 • Hemangioamele se pot intalni pe toata suprafata corpului si in unele cazuri pot reprezinta o urgenta chirurgicala, avand putere mare de extensie, ulcerare, infectare, sangerare; daca hemangiomul tumoral e lezat – sangerarea se opreste foarte greu.

  De asemenea, in rare cazuri un hemangiom vizibil poate fi insotit de un hemangiom intern, chiar intracerbral.

  Tratamentul difera in functie de tipul de hemangiom: cel plan poate beneficia de tratament local, celelalte tipuri raspunzand bine numai la tratamentul chirurgical. Tratamentul trebuie precedat de efectuarea unor analize si investigatii: analizele uzuale, ecografie, tomografie (pentru depistarea eventualelor hemangioame asociate), flebografie, arteriografie pentru a descoperi sursele de alimentare.

  Prin interventie chirurgicala se elimina tesutul in totalitate, pentru a preveni recidivele. Pentru hemangioamele din zonele delicate (pleoape , varful nasului , regiunea inghinala) se trateaza cu laser initial apoi se intervine chirurgical.


  Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

  Taguri

  Dr. Alina Pop-Began

  Medic anestezie si terapie intensiva

  Citeste si despre

  Articole de la parteneri

  Aplicatii pentru copii

  DESCARCA
  DESCARCA

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:  Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul