Gastrita cronica la copii

/ / Modificat: 2011-08-25
Gastrita cronica la copii

gastrita_copii

Gastrita cronica este, alaturi de cea acuta, una dintre cele 2 categorii de gastrita si se caracterizeaza prin persistenta simptomelor si evolutia bolii. Gastrita este o afectiune medicala care se defineste prin inflamatia mucoasei gastrice a stomacului. Cauza principala a acestei boli este infectia cu bacteria Helicobacter Pylori, contractata adesea in copilarie.

Gastrita reprezinta inflamatia acuta sau cronica a mucoasei gastrice. Asadar, ea se imparte in 2 categorii:


  • acuta - simptomatologie care se manifesta pe termen scurt si care se vindeca repede;
  • cronica - simptomatologie persistenta care poate duce la complicatii grave - atrofia mucoasei gastrice.


Care sunt cauzele gastritei cronice?


Spre deosebire de gastrita acuta, care este cauzata adesea de o alimentatie defectuoasa, cea cronica apare ca urmare a infectiei cu bacteria Helicobacter Pylori. Gastrita cronica apare in urma iritatiei prelungite a mucoasei gastrice.

Aceasta bacterie se regaseste in mod firesc in stomacul oricarei persoane. Ea invadeaza stomacul copilului si supravietuieste printre straturile mucoasei care acopera suprafata gastrica epiteliala sau in portiunile superioare ale foveolelor gastrice. Odata ce aceasta bacterie se stabilizeaza in tesuturile stomacale apare un raspuns inflamator intens din partea tesuturilor afectate. Gastrita cronica este mai frecventea la adulti, dar nici copiii nu sunt scutiti de aceasta boala incomoda.

Mai exista si cateva boli care pot conduce la declansarea gastritei cronice:

  • anemia pernicioasa;
  • bolile autoimune;
  • refluxul biliar cronic etc.


Gastrita cronica se mai poate declansa si in urma administrarii intense a antiinflamatoarelor nesteroidiene sau in urma unei interventii chirurgicale.

durere_copilCare sunt simptomele?


Gastrita cronica are aceleasi manifestari ca cea acuta. Cele mai frecvente plangeri aparute la copii sunt:

  • eructatii frecvente;
  • arsuri stomacale;
  • greata;
  • varsaturi;
  • sentiment de plenitudine;
  • gust acru in gura etc.


In cazurile severe pot aparea hemoragii stomacale, varsaturi cu urme de sange sau scaune foarte inchise la culoare, aproape negre. Gastrita cronica necesita ingrijiri medicale specializate, insa daca simptomele se acutizeaza este important sa te prezinti imediat cu copilul la medic.

art_cerealeCum se trateaza gastrita cronica?


Gastrita cronica este diagnosticata pe baza simptomelor, dar si prin analiza in laborator a scaunului, mostrelor de sange si cu ajutorul endoscopiei. Dupa ce diagnosticul este confirmat, medicul recomanda o serie de masuri terapeutice care implica medicatie si schimbari in dieta si in stilul de viata.

Acidul produs in exces in stomac din cauza gastritei cronice irita foarte tare mucoasa gastrica. Pentru a ameliora acest simptom medicii recomanda adesea antiacide si blocanti H2 (cimetidina sau ranitidina) pentru reducerea productiei de acid gastric. Antibioticele si inhibatorii pompei de protoni sunt dati pentru a lupta impotriva infectiei. Inhibatorii de protoni ajuta si la echilibrarea productiei de acid gastric.

Dieta este un alt aspect esential in ceea ce priveste recupererea in gastrita cronica. Aceasta trebuie sa fie compusa numai din alimente care nu provoaca iritatii la nivelul stomacului. Printre acestea se numara cele bogate in fibre - cereale integrale, fasole uscata, fructe si legume proaspete. Copiii pot manca si lactate cu continut scazut de grasimi fara probleme.

Mancarurile care trebuie evitate in gastrita cronica sunt cele picante, foarte grase si pe baza de rosii, dar si ciocolata si produsele cu zahar care actioneaza ca iritante pentru stomac.

Schimbarea stilului de viata este o masura terapeutica extrem de importanta, mai ales la adulti. Dar si copiii care obisnuiesc sa consume bauturi racoritoare, sa bea cafea sau alte bauturi iritante pentru stomac ar trebuie sa le evite.

In cazul in care micutul se afla sub tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene este indicat sa vorbesti cu medicul pentru a-i schimba medicamentele cu unele mai putin iritante. Si stresul poate agrava gastrita, asadar, asigura-te ca micutul tau este relaxat si ca nu este suprasolicitat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gastrita copii

Articole recomandate

Citeste si despre