Boala inflamatorie intestinala la copii

/ / Modificat: 2013-06-14
Boala inflamatorie intestinala la copii

durere_burtica_copilBoala inflamatorie intestinala nu este o boala simpla, de sine statatoare. Ea se caracterizeaza printr-un grup de afectiuni care cauzeaza inflamatia si mai apoi ulcerul tractului intestinal. Acestea se manifesta prin dureri de stomac sau burtica la copii. Ele sunt frecvente in randul micutilor, insa cand sunt considerate grave si cand sunt doar dureri usoare cauzate de consumul unui aliment alterat ori a unei usoare indigestii?

Tipuri de boli inflamatorii intestinale

Exista 2 tipuri principale de boli inflamatorii: boala Crohn si colita ulcerativa.

Boala Crohn apare atunci cand ambele intestine – subtire si gros – se intrepatrund, iar peretii devin inflamati, umflati si sensibili. Boala Crohn poate afecta orice parte a sistemului digestiv la copii – cavitatea bucala, esofagul, stomacul, intestinele sau anusul.

Spre deosebire de Crohn, colita ulcerativa afecteaza doar captuseala interioara a colonului sau rectului. In cele mai multe cazuri doar rectul este afectat.

In ambele tipuri de boli inflamatiile pot persista perioade lungi de timp, uneori si ani pana sa fie diagnosticate.

Care sunt cauzele?

Nu se stie care sunt cauzele exacte ale bolii inflamatorii intestinale la copii. Medicii nu cred ca aceasta are o cauza emotionala sau alimentara. Nu este o boala contagioasa, insa specialistii banuiesc ca are cauze genetice ereditare.

In aproape 20% dintre cazurile diagnosticate s-a descoperit ca exista cel putin o persoana in familiile lor care a prezentat boala.

Unii cercetatori considera ca boala inflamatorie intestinala poate fi cauzata de o anomalie a sistemului imunitar.

art_1_scaun_bebelusiCare sunt simptomele?

Manifestarile afectiunii variaza de de la medii la severe. Simptomele includ:

  • diaree care apare frecvent (cu sau fara sange in scaun);
  • sangerare rectala;
  • scadere brusca in greutate;
  • oboseala;
  • durere abdominala sau crampe recurente;
  • crestere si dezvoltare intarziate.


Cum se pune diagnosticul?

In multe cazuri aceasta afectiune este confundata cu o infectie sau depresie, pentru ca este foarte greu de diagnosticat.

Medicii pot recomanda efectuarea unor analize de sange in urma istoricului medical si exmanenului fizic al copilului. Si scaunul este testat pentru a se depista sangerarea sau infectarea intestinului.

In unele situatii, medicii recomanda si testul cu bariu. Acesta presupune inghitirea unei substante care contine bariu. Apoi, medicul face teste cu raze X pentru a urmari parcursul bariului prin esofag, stomac si intestine. Bariul ofera o imagine clara la analize a modului in care se prezinta componentele sistemului digestiv si unde sunt localizate anomaliile.

art_medicament_durere_copilCum se trateaza boala inflamatorie intestinala la copii?

Atunci cand copiii sunt depistati cu aceasta boala primul lucru care se modifica in viata lor este dieta. Specialistul va recomanda un regim alimentar cu un continut scazut de fibre, grasimi si lactate.

Acesta poate prescrie si o serie de medicamente care reduc inflamatia si ajuta la prevenirea infectiei. In unele cazuri copiii care se dezvolta sau cresc foarte incet pot fi tratati cu hormoni de crestere. Medicamentele antiinflamatoare pot ajuta la reducerea durerilor, dar au efecte adverse. Unele dintre ele pot incetini cresterea, luarea in greutate sau pot determina cresterea parului pe fata.

In cazuri foarte rare se apeleaza si la chirurgie. Copiii pot fi vindecati de colita ulcerativa si prin interventie chirugicala. Aceasta presupune indepartarea colonului si rectului. Insa se face in cazuri foarte rare.

Nu exista un tratament care sa vindece boala Crohn, dar indepartarea chirurgicala a partilor afectate ale intestinului poate ameliora situatia.

Aceasta boala nu se manifesta in permanenta. Copiii pot face abstractie de ea ani de zile, simptomele putand disparea pe perioade lungi de timp.

Cum functioneaza digestia?

Sistemul digestiv este format dintr-un tub muscular lung (intestinul gros are in jur de 1.5 m). Dupa ce alimentele sunt mestecate si inghitite, mancarea avanseaza in esofag, iar apoi in stomac.

Rolul stomacului este acela de a transforma mancarea intr-o textura moale, lichida. Apoi, muschii imping mixtura in intestinul subtire, acolo unde organismul incheie digestia, iar nutrientii esentiali sunt absorbiti in sange.

Dupa ce elementele nutrivite sunt absorbite, resturile alimentare trec in intestinul gros. In colon, organismul asoarbe resturile de lichid, si transforma resturile in parti solide. Acesta impinge resturile ramase in rect, de unde sunt evacuate atunci cand copilul are scaun.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Colita ulcerativa Boala crohn Afectiuni digestive

Articole recomandate

Citeste si despre