Zona zoster si varicela

Intrebare:

- Exista vreun risc de imbolnavire a copilului (2 ani jumatate) de varicela daca intra in contact cu o persoana care locuieste cu un bolnav de Zona Zoster? Bunicul lui s-a imbolnavit de zona Zoster iar bunica lui vine zilnic sa stea cu el cat timp noi suntem la serviciu. Este copilul expus vreunui risc de imbolnavire in aceasta situatie?

Raspuns:


 

Virusul varicelo-zosterian este responsabil de aparitia a doua boli distincte: varicela si zona-zoster.

Varicela este o boala foarte contagioasa, fiind de obicei o afectiune benigna a copilariei.

Receptivitatea la boala este aceeasi pentru toate persoanele, indiferent de sex sau rasa. De obicei apar epidemii spre sfarsitul iernii si inceputul primaverii, cei mai afectati fiind copiii intre 5 si 9 ani.

Transmiterea virusului se face pe cale respiratorie, cu 48 de ore inainte de aparitia eruptiei tegumentare, in timpul formarii veziculelor si pana in momentul cand toate veziculele au format cruste.


Zona zoster este o boala sporadica, care apare prin reactivarea virusului, care a ramas cantonat la nivelul ganglionilor senzitivi, in stare de latenta.

In conditiile in care statusul imun al individului este compromis, (varstnici, boli imunodeprimante) virusul se reactiveaza, se inmulteste si migreaza pe traiectul nervului respectiv spre tegument si determina aparitia la nivel tegumentar a unor elemente eruptive asemanatoare cu cele din varicela, insotite de durere locala severa.

In timpul eruptiei tegumentare virusul se poate elimina pe cale respiratorie; de asemenea lichidul de la nivelul veziculelor din zona zoster se poate raspandi in aer si astfel se poate transmite pe cale respiratorie si la alte persoane.

Insa acest mod de transmitere este destul de rar intalnit. In acest caz, copilul neintrand in contact direct cu bunicul cu zona-zoster, ci doar cu bunica, riscul de imbolnavire este redus, DAR totusi exista.

Alina Pop-Began

- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-


 • Detalii s pecialist

 • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

  Taguri

  Dr. Alina Pop-Began

  Medic anestezie si terapie intensiva

  Citeste si despre

  Articole de la parteneri

  Aplicatii pentru copii

  DESCARCA
  DESCARCA

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:  Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul