Virusul care provoaca rujeola, efect major asupra imunitatii. "Catastrofa similara cu un accident vascular"

/ / Modificat: 2019-11-04
Virusul care provoaca rujeola, efect major asupra imunitatii.

Rujeola sau pojarul este o infectie virala foarte contagioasa care apare ca o eruptie cutanata si care are simptome asemanatoare cu raceala. Boala este cauzata de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus si se transmite pe calea aerului, prin tuse sau stranut.

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atentia ca virusul care provoaca rujeola are un impact major asupra imunitatii copilului. Acesta sufera o "catastrofa similara cu un accident vascular."

"Virusul rujeolos are un efect major asupra imunitatii, dincolo de scurta perioada in care exista boala acuta, din categoria febrelor eruptive. Ce vedem, cu totii, la un copil cu pojar - febra, fata "palmuita," ochii rosii si o eruptie care se intinde rapid din cap pana in picioare - nu e tot scenariul trist pe care il are de infruntat un astfel de bolnav," scrie Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii. 

Consecintele virusului rujeolos asupra imunitatii 

Medicul face referire la articolul "Measles erases the immune system’s memory," publicat intr- o prestigioasa revista stiintifica americana, Science New, si care dovedeste ca sistemul imun, in timpul episodului de rujeola, sufera o catastrofa similara cu un accident vascular... Brusc intra "in coma." Adica nu mai poate face nimic, nici macar cele mai simple functii de aparare. Nu mai suntem feriti, cateva saptamani, luni sau ani de zile, de nici un musafir nedorit.

"Sistemul imun are BRUSC o pana de memorie, exact ca in accidentul vascular. Nu mai ține minte acele informații pe care le știa bine, in materie de protecție imună, înainte de rujeolă. Un studiu facut in Olanda pe 77 copii care au facut rujeolă (nevaccinați) dovedeste ca au fost resetate toate informatiile imunologice anterioare rujeolei. Pur si simplu sistemul imun al acestor copiii uita ce stia inainte de boala.

Si? Si aceasta amnezie duce la cresterea mortalitatii, in mod semnificativ, prin alte cauze decat cele directe ale rujeolei in sine.

Ce relevanta are? Pai are. Una dramatica... In primul rand ca dureaza multa vreme, uneori chiar peste 4 ani. Mult timp va trece pana isi revine la normal imunitatea. Si al doilea element este si mai trist. Datorita acestui fapt este evident ca in Romania sunt mai mult decat cei 64 de morti ce au sucombat in cursul rujeolei acute. Daca cineva va avea posibilitatea sa contacteze toate familiile celor peste 18000 de bolnavi din epidemia actuala va fi cat se poate de frapat de descoperiri. Evident ca unii dintre acestia au murit mai tarziu. Dupa ce le-a "trecut" rujeola.

MESAJ DE LUAT ACASA - rujeola nu e doar o viroza cu febra si eruptie. Este si o resetare, de la zero, a sistemului imun al copilului. Este ca si cum ai avea o imunodeficienta grava (cum este SIDA) pe o durata scurta si variabila de timp, luni sau ani, trecatoare. Deci lucrurile nu sunt chiar atat de simple," mai scrie medicul Mihai Craiu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr mihai craiu

Articole recomandate

Citeste si despre