Vaccinarea impotriva meningitei

/ / Modificat: 2017-05-11
Vaccinarea impotriva meningitei

Meningita este o infectie a membranelor ce invelesc creierul cu scopul de a-l proteja. In cele mai multe cazuri, meningita afecteaza grupe tinere de varsta, dar exista cazuri in care sunt expusi la risc si batranii sau persoanele imunodeficiente (sistemul de protectie a organismului e slabit). Meningita este contagioasa si se poate transmite prin tuse si stranut.

Severitatea infectiei depinde de trei factori:

- varsta persoanei infectate;
- microorganismul ce a cauzat infectia;
sistemul imunitar al organismului (sistemul de aparare).

Exista doua tipuri de meningita si anume, meningita virala (cauzata de un virus) si meningita bacteriana (cauzata de o bacterie). Meningita virala este forma care apare cel mai des in perioada de vara si inceputul toamnei si este cauzata de enterovirusuri (virusuri ce se gasesc in intestin, precum Coxsackie si virusul Echo ce pot trai fara a produce boala).

Exista cazuri foarte rare, in care virusuri precum virusul imunodeficientei umane (HIV) sau virusul ce produce oreionul sa reprezinte cauza aparitiei meningitei.Meningita virala afecteaza anual 80-92% din copiii mici si sugari. Aceasta poate fi transmisa prin mancare, apa si obiecte contaminate.

Meningita bacteriana este cauzata de Neisseria meningitidis (meningococul) sau Streptococcus pneumoniae (pneumococul), bacterii localizate la nivelul gatului si la nivel nazal, fara a provoca afectiuni. Insa, ele pot cauza meningita in cazul in care ajung in torentul sangvin, iar prin intermediul acestuia, la nivelul lichidului cefalorahidian (LCR) sau la nivelul membranelor creierului (meninge).

Streptococul de grup B si Listeria monocytogenes sunt alte doua bacterii ce pot cauza meningita. In cele mai multe cazuri, meningita cauzata de Streptococul de grup B a fost regasita in randul nou-nascutilor, numita meningita neonatala, iar cea cauzata de Listeria in randul adultilor in varsta. Meningita bacteriana este rara, insa foarte periculoasa si poate fi transmisa prin intermediul secretiilor nazale si a salivei.

In cazul ambelor tipuri de meningita, exista aceleasi simptome, precum:

- febra;
- durere de cap severa si persistenta;
- gat intepenit, in special atunci cand se incearca atingerea genunchiului cu barbia;
- confuzie;
- varsaturi;
- convulsii;
- oboseala si dureri musculare;
- fotofobie.

Vaccinarea impotriva meningitei

Nu toate tipurile de meningita pot fi prevenite prin vaccinare, insa vaccinarea este un mod eficient de profilaxie. Exista mai multe tipuri de vaccinuri impotriva meningitei si anume:

- vaccinul impotriva pojarului, a oreionului si a rubeolei, administrat de rutina la copiii de 12 luni-15 luni  

- vaccinul impotriva varicelei (varsatul de vant), recomandat la copii cu varste mai mici de 18 luni, la copii mai mari, adolescenti si la adulti care nu au avut varsat de vant.

- vaccinul HIB (anti Haemophilus influenzae de tip B) se recomanda la toti copiii cu varste intre 2 luni-5 ani, la toate persoanele cu varste peste 5 ani care au siclemie (anemie cu hematii in secera) sau au sistemul imunitar slabit

- vaccinul impotriva meningitei bacteriene este recomandat la persoanele cu risc crescut de infectie, precum varstnicii, copiii si adultii cu sistemul imunitar slabit.

Vaccinul anti HIB (anti Haemophilus influenzae de tip B) este realizat prin amestecul chimic al unei proteine cu o polizaharida si este un vaccin inactiv.

Administrarea vaccinului HIB nu ii va oferi copilului imunitate pentru tot restul vietii impotriva meningitei deoarece aceasta poate fi cauzata si de alte bacterii si virusuri. Acest vaccin se va administra intramuscular si va proteja nou-nascutii dupa 2-3 doze in proportie de 95%, fiind in special recomandat celor trecuti de varsta de 2 luni.

Efectele adverse dupa imunizarea cu anti HIB sunt foarte rare, dar pot aparea reactii locale in zona injectarii, precum incalzire si roseata. Vaccinul HIB nu ar trebui administrat persoanelor care au prezentat in trecut reactii alergice la acesta, bebelusii mai mici de 6 saptamani si persoanele cu boli acute moderate sau severe.

HIB (Haemophilus influenzae de tip B) este intalnit in SUA, Canada, Australia, Bulgaria, Ungaria, Asia, dar si in Romania. El cauzeaza morbiditate si mortalitate. Acesta a evoluat si a devenit rezistent la diverse antibiotice si devine din ce in ce mai greu de tratat, de aceea trebuie luate toate masurile necesare de profilaxie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Meningita Meningita copii Simptome meningita copii

Articole recomandate

Citeste si despre