Testul COVID-19 la copii: cum sa il pregatesti pe micutul tau pentru aceasta analiza

/ / Modificat: 2020-08-04
Testul COVID-19 la copii: cum sa il pregatesti pe micutul tau pentru aceasta analiza

Copilul tau are febra de cateva zile si medicul pediatru a recomandat testul COVID-19? Pentru ca totul sa decurga normal la spital, mai intai copilul trebuie pregatit pentru testarea COVID-19 astfel ca vizita la medic sa fie mai usoara pentru toti cei implicati. 

 

In primul rand, pentru a pregati copilul pentru aceasta experienta, trebuie sa stii la ce sa te astepti pe parcursul acestei analize. Pentru a realiza testul pentru coronavirus, un medic sau o asistenta va trebui sa colecteze un esantion de proba de la copilul tau. Exista cateva moduri prin care se face acest lucru, spune doctorul Tom Belhorn, M.D., director la sectia de Boli infectioase pediatrice de la Universitatea din Carolina de Nord.

Testul COVID-19 la copii: cum se face? 

Testul COVID-19 la copii, dar si la adulti se poate face printr-o colectie de saliva, un tampon orofaringian (gat) sau un tampon nazofaringian (nazal) - dar, deoarece testele de saliva nu sunt considerate la fel de exacte ca celelalte, cel mai probabil medicul va alege un tampon nazal sau un tampon orofaringian (gat).

"Daca copilul a avut simptome pentru o perioada mai lunga de timp, este posibi sa se faca atat tamponul nazal, cat cel orofaringian", a explicat medicul. 

Desi pare un proces intimidant, exista mari sanse ca micutul tau sa nu fie foarte speriat, mai ales ca tamponul nazal este folosit si in cazul gripei. 

De asemenea, daca copilul a fost testat vreodata pentru streptococul gatului, procesul de colectare a tamponului de gat este acelasi.

Testul COVID-19 la copii: cum amelioram frica? 

Daca copilul urmeaza sa fie testat pentru COVID, este important ca micutul sa aiba cu el „un element de confort: un animalut de plus sau o patura, pe care sa o tina aproape in timpul testului”, spune dr. Belhorn.

De asemenea, pentru a elimina starea de frica, este important sa vorbiti cu copilul despre modul in care vor fi imbracati medicii si asistentele: combinezon, manusi, masca si scut pentru fata. 

Dupa ce au fost prelevatele probele, micutul tau va merita o imbratisare, dar si laude pentru curajul pe care l-a avut. 

Daca credeti ca prezentati simptome de coronavirus, care includ febra, respiratie si tuse, apelati medicul inainte de a merge la test. 

Test coronavirus: efecte psihologice la copii 

Copiii pot sa se confrunte cu griji, anxietate si frica inainte de un test COVID-19, iar acest lucru poate include tipurile de temeri care sunt foarte asemanatoare cu cele traite de adulti, cum ar fi frica de a muri sau frica de ceea ce este inseamna a primi tratament medical.

Care sunt simptomele coronavirusului (COVID-19) la copii?

Cele mai frecvente semne de COVID-19 sunt febra, tuse si probleme cu respiratia. Unii oameni ar putea avea:

  • simptome ale unei raceli, cum ar fi o durere in gat, congestie sau un nas care curge
  • frisoane
  • dureri musculare
  • durere de cap
  • o pierdere a gustului sau a mirosului
  • greata sau varsaturi
  • diaree
  • oboseala

Unii copii au simptome cauzate de inflamatie in intregul corp, uneori la cateva saptamani dupa ce au fost infectati cu virusul. Acesta este numit sindrom inflamator multisistem la copii (MIS-C). Medicii incearca sa afle cum se leaga aceste simptome cu infectia cu coronavirus.

Simptomele MIS-C pot include:

  • febra
  • dureri de burta
  • varsaturi sau diaree
  • dureri de gat
  • o eruptie cutanata
  • ochi rosii
  • stare de oboseala
  • buze rosii, crapate
  • mainile sau picioarele umflate
  • Noduli limfatici umflati

Majoritatea copiilor cu MIS-C isi revin dupa ce primesc ingrijiri speciale in spital, uneori in ATI (unitatea de terapie intensiva).

Cum pot sa-mi pastrez in siguranta familia daca copilul meu are simptome de coronavirus?

Daca medicul considera ca simptomele copilului ar putea fi de COVID-19, toti membrii familiei ar trebui sa ramana acasa pana cand testarea este terminata sau simptomele au disparut. Daca aveti animale de companie, incercati sa le tineti departe de copil. 

Este recomandat ca o singura persoana sa aiba grija de copilul bolnav, astfel incat ceilalti membri ai familiei sa nu fie expusi.

Daca copilul are peste 2 ani, este indicat ca micutul sa poarte o masca, insa trebuie atent supravegheat. De asemenea, parintele trebuie sa poarte si el masca de protectie. Daca este posibil, indicat ar fi ca micutul bolnav sa foloseasca o baie diferita de ceilalti. Daca acest lucru nu este posibil, dezinfectati cat mai bine baia. Toti cei din familia ta ar trebui sa se spele pe maini bine si des, cu apa si sapun cel putin 20 de secunde si sa foloseasca produse de dezinfectare pe baza de alcool.

Curatati si dezinfectati cu atentie lucruri care sunt atinse mult (butoane, intrerupatoare de lumina, jucarii, comenzi la distanta, telefoane etc.). Faceti acest lucru in fiecare zi.

Sursa: romper.com 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre