Rotavirusul iarna

/ / Modificat: 2012-11-20
Rotavirusul iarna

Specialistii pediatri avertizeaza ca in lunile friguroase, iarna si primavara, incidenta rotavirusului creste, deoarece temperaturile scazute favorizeaza supravietuirea si raspandirea acestui virus in mediul inconjurator.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in tarile cu clima temperata, inclusiv in Romania, incidenta infectiei cu rotavirus inregistreaza o crestere semnificativa in timpul sezonului rece. De asemenea, specialistii atrag atentia ca, in lipsa imunizarii, rotavirusul poate fi contractat de mai multe ori, in perioade diferite. Rotavirusul rezista la frig, iar cele mai multe cazuri de imbolnaviri au loc in perioadele reci si uscate ale anului. Pe langa temperaturile scazute, raspandirea acestei boli este favorizata si de locurile aglomerate sau de contactul cu obiectele contaminate, pe care virusul supravietuieste un timp mai indelungat in perioada iernii.

Studiile indica faptul ca factorii climatici pot favoriza de asemenea si transmiterea rotavirusului intre oameni. "De exemplu, odata cu venirea iernii, petrecem mai mult timp in casa si avem mai multe contacte in spatii inchise, astfel ca sansele de transmisie a rotavirusului cresc. De asemenea, rotavirusul se poate contracta si din spitale, astfel ca incidenta sa crescuta din lunile reci se explica si prin spitalizarile mai dese din aceasta perioada. In plus, spre deosebire de sezonul calduros, iarna avem o imunitate mai scazuta", declara medicul pediatru Iulia Tincu, de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu".

Spre deosebire de toate celelalte virusuri care cauzeaza boli digestive, rotavirusul este singurul care rezista si se raspandeste mai usor la temperaturi scazute. Ca urmare, in unele zone din lume, boala este supranumita si "diareea de iarna".

Cu toate acestea, rotavirusul ataca bebelusii in special in primele 3 luni de viata, indiferent de masurile de igiena sau de anotimp. Societatea Romana de Pediatrie recomanda vaccinarea ca fiind cea mai eficienta metoda de preventie impotriva acestei boli.

Specialistii pediatri atrag atentia ca rotavirusul este o boala foarte contagioasa, care afecteaza 95% dintre copii, pana la varsta de 5 ani. Boala se transmite pe cale fecal-orala, prin contact cu obiecte infectate, dar si prin picaturi din secretiile respiratorii, emanate in aerul inchis al unei camere sau comunitati. Rotavirusul se trateaza doar in spital si in unele cazuri, mai ales la varste mici, poate produce complicatii severe.

Societatea Romana de Pediatrie recomanda ca masuri de preventie pe timp de iarna:

  • Vaccinarea copilului impotriva rotavirusului; vaccinul se administreaza pe cale orala, de la varsta de 6 saptamani si pana la 6 luni;
  • Se recomanda dezinfectarea periodica a spatiului de joaca si a jucariilor;
  • Izolarea cazurilor chiar si in interiorul familiei;
  • Alaptarea joaca un rol important in prevenirea bolii;
  • Pentru copiii de peste 6 luni neimunizati, se recomanda mentinerea unei igiene cat mai bune;
  • Se recomanda evitarea locurilor aglomerate.

Afla mai multe despre rotavirus pe ProtejamCopilaria.ro/rotavirus si urmarind campania "Sa protejam impreuna copilaria" a Societatii Romane de Pediatrie. In cadrul site-ului, parintii au la dispozitie o sectiune de intrebari, unde vor primi raspuns din partea specialistilor Societatii Romane de Pediatrie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rotavirusul Infectie rotavirus copii

Articole recomandate

Citeste si despre